Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 01:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/demonstrationer-i-malmo-men-sag-nagot-om-klimatet-da-stefan/

Sverige

Demonstrationer i Malmö – ”Men säg något om klimatet då, Stefan!”

Foto: Hanna Grosshög

MALMÖ. Demonstrationer pågår just nu över hela världen, där barn samlas för strejka för klimatet. I Malmö fanns bland andra statsminister Stefan Löfven på plats. 

 – Jag har en hälsning till Stefan. Jag vill att han ska göra något åt klimatet för annars har vi barn ingen framtid, sa 10-årige Lin Halthur från talarstolen utanför Malmö stadshus.

Tjugo minuter senare fick hon chans att framföra budskapet direkt till statsministern.

Klimatstrejkarna utanför Malmö stadshus var fler än vanligt på fredagsförmiddagen. En brokig skara skolungdomar, aktivistnätverk, PRO-kvinnor, körer och föräldrar med bebisar. Samtidigt som talarna avlöste varandra höll statsminister Stefan Löfven presskonferens inne i stadshuset om en internationell konferens mot antisemitism som regeringen ska arrangera i Malmö nästa år.

När han kom ut var det många som ville ställa honom till svars, bland andra tioåriga Lin Halthur.

– Många tänker att klimatförändringarna aldrig kommer att drabba mig, att det bara är något som händer andra. Men det är ett dumt tänk. Vi måste ta tag i det här nu, säger hon och frågar vad statsministern vad han tänker göra för att hon och alla barn ska få en framtid.

Bild 1 av 2 Lin Halthur fick träffa statsministern efter sitt tal.
Foto: Hanna Grosshög
Bild 2 av 2 Lin Halthur träffar Stefan Löfven i Malmö under klimatstrejken.
Foto: Hanna Grosshög

– Det är precis det som vi jobbar med just nu, svarar Löfven kort och hastar iväg mot Socialdemokraternas rosenröda kampanjbuss en bit därifrån.

Under tiden skanderar talkörerna.

– Men säg något om klimatet då, Stefan!

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö Katrin Stjernfeldt Jammeh, statsminister Stefan Löfven (S) och toppkanditaten till EU Heléne Fritzon (S) i Malmö på fredagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Heléne Fritzon, Socialdemokraternas toppkandidat till Europaparlamentsvalet finns också på plats i Malmö och tar tid på sig att svara lite utförligare på de klimatstrejkande ungdomarnas frågor.

– När visade du senast att du älskar jorden och vad gjorde du då, undrar en kille i tioårsåldern.

– Jag har fem barn och fem barnbarn. För mig är det jätteviktigt att tänka på vår planet och hur vi ska ta tillvara på den hela tiden. Allt från hur vi äter till sopsortering. Vardagsfrågor, sådant som barn ofta är bäst i världen på att påminna oss vuxna om, svarar Fritzon.

Ungdomar som demonstrerar i Malmö. Foto: Hanna Grosshög

Enligt Karin Sunde Persson, lokal arrangör för Fridays for future, är det inte lika många demonstranter på plats i Malmö den här gången som vid den förra globala klimatstrejken den 15 mars.

– Samtidigt känns det som att vi har kommit mycket längre sedan dess. Vänsterpartiet har till exempel gått ut och sagt att de stödjer vårt krav på att införa klimatnödläge. Det är ett begrepp som har börjat användas mycket mer, poletten har börjat trilla ner och alltfler tar situationen på allvar.

Läs mer: Greta Thunberg talade under demonstrationen i Stockholm

Karin Sunde Persson berättar at hon själv har genomgått en personlig resa sedan klimatstrejen inleddes i höstas.

– Det känns som att jag föddes in till ett liv som klimatbov. Nu har jag blivit väckt. Jag har blivit modigare. Och allt är tack vare Greta Thunberg, säger hon.

Åsa Antalffy-Eriksson med sonen Miro. Foto: Hanna Grosshög

Åsa Antalffy-Eriksson har rest hit från Häglinge utanför Sösdala tillsammans med sin sexårige son Miro.

– Vi har varit på klimatdemonstration i Lund tidigare – det känns lite roligare att åka till platser där det är mycket folk och känna gemenskapen. Det känns viktigt att vara här, fylla ut en plats och visa att vi är många, säger hon.

Pratar du om klimatet med din son?

– Det är en svår balansgång. Jag vill att han ska förstå hur viktig den här frågan är, men samtidigt är han bara ett barn. Det känns inte rätt att ge en sexåring dödsångest. Tids nog får han kanske det ändå.

– Det hjälper mig också på ett personligt plan. Att inte behöva sitta hemma själv med min ångest.

Har du klimatångest?

– Om jag har. Så in i… Men jag försöker göra så gott jag kan. Vi är icke-konsumenter, är med i en lokal andelsodling och handlar second hand.