Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 12:30 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/demonstrationer-mot-antipiratavtal/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Demonstrationer mot antipiratavtal

Många samlades på Sergels torg på lördagen.
Många samlades på Sergels torg på lördagen. Foto: Fredrik Persson / Scanpix
Demonstrationer på flera håll i landet och regeringens hemsida brakade ihop efter en överbelastningsattack. Protesterna riktades mot ett internationellt handelsavtal som ska skydda upphovsrätt och varumärken.

Runt om i landet på lördagen hölls protestmöten mot det så kallade Acta-avtalet. Vid lunchtid hade cirka 800 människor slutit upp på Sergels torg i Stockholm. En av dem som talade var Anna Troberg, Piratpartiets partiledare.

– Ett problem är att tullen får möjlighet att söka igenom USB-pinnar och annat för att hitta piratkopierat material. Där kan man ju ha mycket privat information. Vi tycker inte det är rimligt att de ska få gå igenom sådant bara vid misstanke om att någon laddat ner några låtar olagligt, sade Anna Troberg till TT strax före samlingen på Sergels torg.

Farhågan är att avtalet med sina, enligt kritikerna luddiga formuleringar, ska öppna för strängare tillämpning.

– Det står inte att tullen ska söka igenom privatpersoners datorer, men de kan välja att göra det, sade Anna Troberg.

På justitiedepartementets hemsida bemöts invändningar i ett fråga-svar-dokument. Där står att Acta-avtalet inte ändrar någonting när det gäller tullens möjligheter att kontrollera privatpersoners bagage. Man skriver också att avtalet bara kommer att kräva en mindre justering i varumärkeslagen.

Men det var på lördagen bitvis svårt att komma åt den informationen. Regeringens hemsida låg nere från och till. Regeringskansliet ville av säkerhetsskäl inte kommentera problemen.

Men på Twitter tog Cyber Force, en svensk grupp kopplad till hackarkollektivet Anonymous, på sig attacken.

– Vissa väljer att göra sina demonstrationer på internet också. De har gjort en överbelastningsattack mot regeringens hemsida, så att sajten inte går att nå, säger Anders Nilsson, säkerhetsspecialist på Eurosecure, till TT.

En överbelastningsattack går till så att en hemsida bombarderas av stora mängder anrop på kort tid. Anropen blir så många att den attackerade hemsidan till slut inte klarar av anstormningen av trafik utan brakar ihop.

EU-parlamentet ska ta ställning till Acta-avtalet i sommar. Även den svenska riksdagen ska säga sitt.

TT har sökt regeringens expert på Acta, men utan resultat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.