Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Demonstrationer mot hårdare asylregler

Ali Asghar Ebrahimi.
Ali Asghar Ebrahimi. Foto: Torbjörn Petersson

Stoppa tvångsutvisningarna till Afghanistan. Skrota de nya asyllagarna. Kraven restes på lördagen i demonstrationer på över tio olika platser i landet, i protest mot att ensamkommande barn utvisas till Afghanistan.

På Sergels torg i Stockholm samlades runt tusen personer med en rad av talare, vars budskap var: Ni ska stanna kvar här!

Ali Asghar Ebrahimi, en 17-årig afghansk kille stod i publiken och försökte uppfatta så mycket som möjligt av sammanhanget. Han kom till Sverige för ett år sedan och var en av cirka 150 personer som startat i Tumba och gått de tre milen till Sergels torg.

Före lördagens demonstrationståg var stämningen hatisk på svenska internetsidor.

Grupper av invandringskritiker visade sitt missnöje med manifestationen. Polisen stod beredd vid Sergels torg.

– Jag tycker precis som de som samlats här. Nu vill regeringen skickas oss tillbaka till Afghanistan. Vi är emot det nya avtalet, säger han, när han får sina ord tolkade till svenska av en vän.

Sverige slöt i början av oktober ett återvändandeavtal med Afghanistan som betyder att utvisningarna blir lättare att genomföra. Avtalet omfattar både personer som utvisas med tvång och de som lämnar Sverige frivilligt.

Redan innan det nya avtalet har 772 personer hittills i år utvisats till Afghanistan, varav 68 barn.

– Jag är rädd för själva namnet Afghanistan, jag har aldrig varit där, aldrig sett landet, säger Ali Asghar Ebrahimi.

Han är hazar, en förföljd grupp i Afghanistan, och hade bott i staden Qom i Iran i hela sitt liv innan han kom till Sverige.

– Vi behandlas som djur både i Afghanistan och i Iran, många är rasister i Iran, säger han.

Första gången den 17-årige afghanen fick ett id-kort var när han kom till Sverige. Han har inte fått något uppehållstillstånd och för en vecka sedan fick han veta att han kommer att få besked inom två månader.

– Att flytta till Afghanistan är lika med döden. Då är det är lika bra att jag tar livet av mig här, säger han.

Läs också: Lärare protesterar när afghanska elever utvisas

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.