Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/den-falske-officeren-atalsanmals/

Sverige

Den falske officeren åtalsanmäls

01:33. En falsk officer har i över ett årtionde fått ledande uppdrag inom Försvarsmakten genom att ljuga om sin bakgrund och förfalska sina meriter.

Kustbevakningen anmäler nu den falske officeren till åklagare. Bakgrunden är det examensintyg mannen skickade in när han rekryterades. DN:s granskning har visat att intyget är en förfalskning.

– Vi vill att åklagare utreder om brott har begåtts, säger Mattias Lindholm, pressekreterare vid Kustbevakningen.

DN har i en rad artiklar granskat Försvarsmakten och en falsk officer. Med påhittade uppgifter om både officersexamen, körkort och akademiska examina har mannen arbetat inom Försvarsmakten och för civila arbetsgivare som Kustbevakningen och försvarskoncernen Saab.

För att kunna arbeta som officer med högre grader krävs officersexamen. Mannen har felaktigt hävdat att han tog en reservofficersexamen sommaren 1999. Det finns dessutom ett utbildningsintyg som använts som underlag vid rekryteringen till åtminstone en myndighet, Kustbevakningen. 

DN:s granskning har visat att underlaget är en förfalskning. Mannen rekryterades till myndigheten 2016 och var anställd fram till sommaren 2019. 

Kustbevakningen har nu lämnat in en åtalsanmälan till åklagare. I anmälan står det: ”Kustbevakningen överlämnar härmed till Åklagarmyndigheten att bedöma om [mannens] förfarande med det aktuella utbildningsintyget kan innefatta brott.”

– Om man kan misstänka att någon har begått en brottslig handling inom ramen för vår verksamhet – i detta fall en rekrytering – så har vi en skyldighet att åtalsanmäla det, säger Mattias Lindholm, pressekreterare vid Kustbevakningen.

Bedömer ni att brott har begåtts?

– Enligt det som har framkommit i media, det vill säga i Dagens Nyheter, så skulle intyget om officersexamen vara osant och eventuellt falskt. Då finns det anledning att utreda om det är ett brott som har begåtts i anslutning till det.

DN:s granskning har visat att intyget om officersexamen är en förfalskning.
DN:s granskning har visat att intyget om officersexamen är en förfalskning.

En myndighet måste enligt lag göra en anmälan till åtal om en medarbetare misstänks ha begått ett brott som kan antas leda till annan påföljd än böter.

Vilken brottsrubricering som den falske officeren skulle kunna ha gjort sig skyldig till framgår inte av åtalsanmälan. DN har sökt Åklagarmyndigheten som ännu inte har registrerat ärendet.

Kustbevakningens överdirektör, som anställde mannen, har tidigare uppgett att dennes militära bakgrund var en avgörande merit när han rekryterades. Men mannen ljög även om att han hade körkort och en akademisk examen. 

Läs mer: Överdirektören ignorerade varningarna och anställde chefen som ljög 

Vid Kustbevakningen arbetade mannen som säkerhetsklassad chef med ett operativt ansvar. I den rollen var han även svensk kontaktperson med den ryska säkerhetstjänsten FSB.

Försvarsmakten har bekräftat att mannen inte har någon officersexamen. När DN nyligen granskade examensintyget som lämnades in till Kustbevakningen stod det klart att dokumentet är en förfalskning:

• Det står att mannen har en officersexamen, vilket han inte har. Mannen kastades i själva verket ut ur den förberedande officersutbildningen på grund av lögner.

• Utbildningsintyget bär Försvarsmaktens heraldiska vapen. Andra examensintyg från den tiden som DN har tagit fram innehåller även resultat eller betyg från utbildningen. Dessutom har intygen vanligtvis skolans egna heraldiska vapen, och inte myndighetens, enligt flera personer med insyn.

• Intyget är undertecknat av överste Per Carlsson. Enligt fyra personer som var vid Signaltruppernas officershögskola och regementet i Enköping vid den tiden fanns det ingen överste Per Carlsson på skolan. 

Mannen tvingades lämna Kustbevakningen efter att det framkommit att han ljugit om sitt körkort och sin akademiska examen. Först i och med DN:s granskning har det framkommit att han även fabricerat sin militära utbildning.

DN har sökt mannen för en kommentar. Han har inte återkommit.