Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-25 15:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/den-falske-officeren-ljog-i-aratal/

01:33. En falsk officer har i över ett årtionde fått ledande uppdrag inom Försvarsmakten genom att ljuga om sin bakgrund och förfalska sina meriter.
Sverige

Låtsades vara officer – fick toppjobb i försvaret

■ En falsk officer har i över ett årtionde fått ledande uppdrag inom Försvarsmakten genom att ljuga om sin bakgrund och förfalska sina meriter.

■ Mannen har bland annat arbetat inom den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten med Sveriges hemliga kryptonycklar.

■ I somras handplockades han för att bli ny stabschef för den svenska FN-insatsen i Mali. Fram tills nu har Försvarsmakten inte haft någon aning om lögnerna.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 4 Den falske officeren har i många år haft tjänster inom Försvarsmakten, bland annat på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten och i flera svenska utlandsinsatser. Fotografierna är från Försvarsmaktens minnesböcker från de olika utlandsmissionerna i Kosovo och Afghanistan, som finns arkiverade på Kungliga biblioteket.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 4 David Bergman är major i Försvarsmakten och tidigare kurskamrat till den falske officeren.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 3 av 4 Intyget om att mannen har officersexamen är förfalskat. Fotografierna är från Försvarsmaktens minnesböcker från de olika utlandsmissionerna i Kosovo och Afghanistan, som finns arkiverade på Kungliga biblioteket.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 4 av 4 Jan Petersson var överste i Enköping där den falske officeren påstår att han tog sin examen.
Foto: Alexander Mahmoud