Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-25 00:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/den-falske-officeren-ljog-i-aratal/

1 min 33 sek. En falsk officer har i över ett årtionde fått ledande uppdrag inom Försvarsmakten genom att ljuga om sin bakgrund och förfalska sina meriter.
SVERIGE

Låtsades vara officer – fick toppjobb i försvaret

■ En falsk officer har i över ett årtionde fått ledande uppdrag inom Försvarsmakten genom att ljuga om sin bakgrund och förfalska sina meriter.

■ Mannen har bland annat arbetat inom den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten med Sveriges hemliga kryptonycklar.

■ I somras handplockades han för att bli ny stabschef för den svenska FN-insatsen i Mali. Fram tills nu har Försvarsmakten inte haft någon aning om lögnerna.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 4 Den falske officeren har i många år haft tjänster inom Försvarsmakten, bland annat på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten och i flera svenska utlandsinsatser. Fotografierna är från Försvarsmaktens minnesböcker från de olika utlandsmissionerna i Kosovo och Afghanistan, som finns arkiverade på Kungliga biblioteket.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 4 David Bergman är major i Försvarsmakten och tidigare kurskamrat till den falske officeren.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 3 av 4 Intyget om att mannen har officersexamen är förfalskat. Fotografierna är från Försvarsmaktens minnesböcker från de olika utlandsmissionerna i Kosovo och Afghanistan, som finns arkiverade på Kungliga biblioteket.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 4 av 4 Jan Petersson var överste i Enköping där den falske officeren påstår att han tog sin examen.
Foto: Alexander Mahmoud