Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-30 03:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/den-ljusnande-framtid/

Sverige

Den ljusnande framtid

Bild 1 av 16 Engelskalektion på Lundsberg. Läraren Jonas Grönberg stortrivs med sitt jobb och är med sin röda träningsoverallsjacka en kontrast till de inramade målningarna av äldre kollegor.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 2 av 16 Rektor Michael Lisberg och Björn Söderman, internatchef -visar stolt upp värdegrundsarbetet därpersonalgruppen har svarat på frågan; "Varför arbetar du på Lundsberg?"
Foto: Lotta Härdelin
Bild 3 av 16 Internatskolan Lundsberg ligger mjukt inbäddad mellan den värmländska skogen och Hållsjön. Närmaste större stad Filipstad, ligger 3 mil norrut.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 4 av 16 Kvällsbestyr på Lundsbergs skola.Klockan är kvart i tio på kvällen på elevhemmet Björke.Rickard Kihlborg smörjer in sig med ansiktscreme samtidigt som Wilhelm Wachtmeister borstar tänderna.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 5 av 16 Gamla anor sitter inramade. Idrotten är en viktig del av en Lundsbergs identitet. Överallt sitter gamla lagbilder inramade som påminner om tävlingar mellan elevhemmen.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 6 av 16 På Lundsberg bodde tidigare flickor och pojkar i olika elevhem.Nuförtiden bor det både pojkar och flickor på elevhemmet Björke.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 7 av 16 Lundsbergs styrelseordförande, Christian Sundby var elev på Lundsberg på 60-talet och har många starka minnen från den tiden.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 8 av 16 Kvällsfika på elevhemmet Björke. Gustav Botolfs, Sebastian Petersson och Catarina Alwén skratatr gott åt busstrecket där några kluriga pojkar gömde sig kvar i köket under en diskbänk för att senare på natten låsa upp köket för fikasugna vänner.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 9 av 16 Lundsbergs skola med den centralt placerade anslagstavlan i huvudbyggnadens entré.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 10 av 16 Sällskapsrummet på elevhemmet Björke.från vänster; Arvid Jansson, Gustaf Littorin, Erik Linnander och längst till höger läraren i företagsekonomi; Niklas Lehresjön.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 11 av 16 Lundsbergskt motto.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 12 av 16 Catharina Alwén har ont i halsen och ligger hemma på elevhemmet Björke när de andra är på lektioner. Just nu är det film på Viaplay som gäller, studierna får ligga till sig.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 13 av 16 Vid tio på kvällen ska alla vara inne på sina rum och det ska vara lugnt och tyst. Wilhelm Rippe är klar med tandborstningen.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 14 av 16 Elinor Söderberg Eriksson brister ut i ett gapskratt när hon ska välja "Skolans snyggaste par" i en tävlig inför alla hjärtans dag. Rumsgrannen tilll vänster är mer fundersam.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 15 av 16 Simon Håkansson bor på elevhemmet Björke och är väldigt tacksam mot sin pappa som gav honom möjligheten att gå på Lundsberg.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 16 av 16 Vy över det ursprungliga Lundsberg, idag "flickhemmet Herrgården" (som de själva säger) Här började allt år 1896. Då fanns allt samlat kring dessa byggnader; skola, elevhem och bostad för lärare.Idag är det ett elevhem, endast för "flickor".
Foto: Lotta Härdelin

Uppdatering pågår. Lundsberg ska moderniseras och i täten går idel gamla lundsbergare. Har den klassiska internatskolan en plats i framtiden?

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in