Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-20 03:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/den-nya-hogern-ett-eko-fran-1930-talet/

Sverige

Den nya högern ett eko från 1930-talet

Bild 1 av 5 Jessica Ohlson, ordförande för Sverigedemokratisk ungdom (SDU), William Hahne, före detta vice ordförande för SDU och Gustav Kasselstrand, före detta ordförande för SDU.
Bild 2 av 5 I början av september sköljdes den treårige pojken Alan Kurdis kropp upp på en strand i Turkiet. Bilden publicerades världen över och blev en symbol för flyktingtragedin.
Foto: AP
Bild 3 av 5 De yngre sverigedemokraternas politiska förebild finns i Ungern, där de nationalistiska partierna Fidesz och Jobbik vunnit framgångar. Vid ett möte står uniformerade män i det ”Ungerska gardet” med standar framför talarstolen. Foto:
Foto: Roger Turesson
Bild 4 av 5 ”Partiet som Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson gick med i bestod av skinnskallar som brölade på leriga vit makt- konserter”, säger William Hahne, som menar att han representerar den nya generationen sverigedemokrater med annan bakgrund. Foto:
Foto: TT
Bild 5 av 5
Foto: Lars Lindqvist

○ Vid sidan om Sverigedemokraterna växer en ny nationalistisk subkultur fram. Den samlar uteslutna sverigedemokrater, gamla nazister, SDU-medlemmar och akademiker.

○ Rörelsen har blicken fäst mot Ungern, där högerradikala kretsar från universitetet har lyckats samla sig i partier som förändrat samhället i grunden.

○ För Sverigedemokraterna utgör rörelsen ett hot, delvis eftersom den påminner om partiets rötter i nazismen.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in