Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 04:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/dental-clinic-sweden-anmals-for-covid-19-test/

Sverige

Dental Clinic Sweden anmäls för covid-19-test

Testet från Dental Clinic skickades ut trots förbud från Läkemedelsverket.
Testet från Dental Clinic skickades ut trots förbud från Läkemedelsverket. Foto: Privat

Företaget Dental Clinic Sweden anmäldes på fredagen för att ha skickat ut ett självtest till kunder trots att Läkemedelsverket förbjudit företaget från att göra detta.

Den 20 mars förbjöd Läkemedelsverket företaget Dental Clinic Sweden att marknadsföra ett självtest för covid-19. Trots det har företaget skickat ut sin produkt efter detta datum.

En man i Göteborg fick sitt test den 6 maj efter det att företaget bekräftat för honom att man postat det den 27 april, över en månad efter det att förbudet meddelats av Läkemedelsverket.

– Man får inte fortsätta sälja produkten eller fullfölja en beställning och om det finns belägg att vårt förbud har överträtts kan vi begära att vite döms ut, sa Ewa-Lena Hartman, gruppchef på enheten för medicinteknik på Läkemedelsverket vid en tidigare intervju med DN.

På fredagen anmälde mannen Dental Clinic Sweden till Läkemedelsverket för att ha brutit mot förbudet. Han har också begärt att få sina pengar tillbaka.

Ewa-Lena Hartman bekräftar att anmälan har kommit Läkemedelsverket till handa:

– Vi kommer att utvärdera uppgifterna och arbeta vidare med ärendet eftersom vi nu har information som vi kan agera på. Vad vårt beslut kommer att bli kan vi inte säga förrän vi har utvärderat det hela. I dag har jag bett en av våra utredare att titta vidare på det. Sedan får vi se vad vi behöver göra, vad vi kan göra och vad bör göra, säger Ewa-Lena Hartman.

DN har erbjudit företaget att kommentera varför man har skickat ut en produkt som förbjudits innan den fösta artikeln publicerades den 6 maj. Först sedan DN publicerade artikeln mejlade en anonym företrädare för Dental Clinic Sweden:

”Vi har som sagt sedan marknadsförbudet inte skickat ut några tester! Och detta kommer att anmälas som falska nyheter!”

Trots det vittnar två kunder att man fått sina test skickade till sig mer än fem veckor efter förbudet trädde i kraft.

I ett mejl till en kund i Stockholm, som också fick testet utskickat efter det att förbudet införts, anklagar Dental Clinic Sweden Läkemedelsverket för att inte arbeta vetenskapligt:

”Läkemedelsverkets beslut om marknadsförbud är inte grundad i fakta och erfarenhet utan politiskt för att förstärka det felaktiga beslutet om att inte testa svenskarna. Läkemedelsverket agerar tyvärr som en politisk arm för den svenska regeringen i det här fallet”, skriver en anonym person till kunden.

Ewa-Lena Hartman på Läkemedelsverket vill inte kommentera anklagelsen från Dental Clinic Sweden: 

– Nej, det vill jag inte göra. Vi arbetar efter de processer som vi bedömer är rättssäkra och på det uppdrag vi har från socialdepartementet.

En representant för Dental Clinic Sweden skriver i ett mejl till en kund i Stockholm att man fortsatt skicka ut sina test eftersom man har överklagat Läkemedelsverkets beslut:

”Då vi just nu sänder in en överklagan så har detta beslut trätt i laga kraft vilket innebär att din beställning kan skickas.”

Det framgår tydligt av Läkemedelsverkets beslut från den 20 mars att beslutet gäller omedelbart för att skydda folks hälsa:

”För att förhindra att konsumenter börjar använda ett självtest som eventuellt kan ge ett osäkert resultat om COVID-19 smitta krävs att beslut meddelas omedelbart”, står det bland annat liksom att ”beslutet gäller omedelbart”.