Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Deprimerad pilot fick flyga

En pilot som var sjukskriven för depression, från ett annat jobb, fick fortfarande arbeta som pilot.
En pilot som var sjukskriven för depression, från ett annat jobb, fick fortfarande arbeta som pilot. Foto: Johan Nilsson/TT

En svensk pilot som under tre år har varit sjukskriven för depression, från sitt arbete i ett annat yrke, fick fortfarande flyga och arbeta som pilot. Först när uppgiften uppmärksammades för Transportstyrelsen, stoppades han från att flyga, rapporterar SVT.

Piloten har arbetat på frilansbasis för ett utländskt fraktbolag de senaste två åren, efter att Transportstyrelsen hade gett besked om att piloten hade giltiga flyghandlingar och därför räknas som fullt frisk för att få flyga.

Det var först när SVT hörde av sig till Transportstyrelsen som myndigheten drog in pilotens medicinska intyg.

– Det är oerhört allvarligt. Det är jätteviktigt att piloter är friska på alla sätt och vis när de ska flyga, säger Pernilla Wollin, ansvarig enhetschef för certifikat och intyg på Transportstyrelsen, till SVT.

För att få det medicinska intyget krävs att piloten undergår en noggrann fysisk undersökning och att piloten fyller i en blankett där frågor om psykisk hälsa, sjukvårdskontakter och mediciner ska besvaras. Förutom det har läkare som behandlar piloter en skyldighet att anmäla sjukdomstillstånd som kan vara en fara för flygsäkerheten till Transportstyrelsen. Det har inte hänt i det här fallet.

Under de senaste tre åren har Transportstyrelsen meddelat två utländska luftfartsmyndigheter, ett utländskt inrikesflygbolag och ett utländskt flygfraktsbolag att piloten hade giltiga flyghandlingar. Transportstyrelsen kan däremot inte svara på om piloten har flugit eftersom piloter inte är skyldiga att rapportera det löpande, rapporterar SVT.

Myndigheten kommer nu att utreda om man även ska dra tillbaka pilotens flygcertifikat.

Andrepiloten som orsakade flygkraschen med Germanwingsplanet tidigare i år ska ha lidit av en depression.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.