Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 14:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/deras-bmw-borjade-brinna-under-fard/

Sverige

Deras BMW började brinna under färd

Foto: Anna Kull

Plötsligt började bilen att brinna – mitt på riksväg 70.

Deras bil, en BMW, ingår i den modellserie som företaget förra året gick ut och varnade för. Det på grund av ett tekniskt fel som kan starta en brand i motorn. 

På lördagsförmiddagen åkte Anna och Per Olof Kull från stugan i Dalarna. De körde sin två år gamla dieseldrivna BMW 520d. Plötsligt, på riksväg 70 i höjd med Sala, började bilen gå alltmer långsamt. När de hade stannat bilen började det ryka från motorhuven.

– Jag skyndade att ta ut Waldo, vår hund, via bakluckan. När vi hade gått bort en bit började det att ryka mer och mer – sen såg vi elden, säger Anna Kull.

Hon larmade 112 från sin mobiltelefon, Per Olofs telefon blev kvar i bilen. Efter vad som kändes som en bra stund kom äntligen brandkåren.

– Då var bilen nästan helt uppbrunnen, säger Anna Kull.

– Det gick så fort. Jag är lite chockad. 

Det blev helt stopp i trafiken på riksväg 70 under räddningstjänstens arbete. 

Hela semesterpackningen brann upp. Det fanns bland annat kläder, datorer, en mobiltelefon, Annas handväska, plånböcker och fiskeutrustning i parets BMW.

– Hela bilen var full med grejer, säger Anna Kull.

Foto: Anna Kull

De hade aldrig tidigare hört om att det varit problem med att BMW-bilar börjar brinna under färd.

– Det var någon i kön som kom fram med lite vatten åt oss som läst i tidningen att det här kan hända, säger Anna Kull.

– Jag kommer att anmäla det här till BMW på måndag.

BMW inledde förra året en kampanj där 35.000 bilar skulle genomgå en teknisk undersökning. Det efter att företaget upptäckt defekter i vissa produktionsserier av BMW:s dieselbilar. Det rör sig om problem med EGR-systemet som kan orsaka att motorn börjar brinna. 

I ett pressmeddelande skriver företaget att majoriteten av registrerade BMW-ägare ska ha informerats om problemet och genomfört en teknisk undersökning av bilen. Målet är att samtliga bilar ska ha kontrollerats i slutet av augusti. 

BMW vill inte kommentera branden Annas och Per Olofs bil innan en teknisk utredning är färdig.

”Vi tar frågan om en fordonsbrand på största allvar och förstår att en fordonsbrand, oavsett bakomliggande orsak, kan vara en mycket traumatisk händelse för förare och passagerare”, skriver Peter Maier, informationschef vid svenska BMW, i ett mejl till DN.

”Våra kunders säkerhet är av yttersta vikt för oss.”

På den europeiska marknaden berörs BMW i 3-serie, 4-serie, 5-serie, 6-serie, 7-serie, X3, X4, X5, X6 av problemet, totalt rör det sig om 320.000 bilar. Globalt sett har företaget återkallat 1,6 miljoner bilar. Förra året rapporterades det bland annat att 30 BMW:s hade börjat brinna i Sydkorea