Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Det är en ganska tråkig stad”

01:00. Här är kommunen där Sveriges mest missnöjda invånare bor.

FLEN. Kommunen i Sörmlands hjärta var en gång ett viktigt nav i Järnvägssverige, men i dag den kommun där invånarna är mest missnöjda, enligt SCB:s årliga undersökning. Kommunchefen tror att det handlar om brist på självkänsla.

70-åriga Anita Lundberg har bott runt om i Flens kommun i 24 år. I dag bor hon i kommunens näst största tätort, Malmköping, där runt 2.000 av kommunens invånare finns.

Hon svarar med en road blick på frågan om hon känner igen sig i att Flen är kommunen där invånarna är som mest missnöjda. Hon är, som hon själv uttrycker det, “bystolt”. 

– Jag skiljer på Flens tätort och Malmköping. Malmköping är något annat, det är mycket bättre här än i Flens tätort. Det är lugnare, men finns samtidigt mer att göra, vi har många fina butiker och fina områden, säger hon. 

Även Agnes Cmak, 40, tycker om Malmköping, men inte på kvällarna. 

– Jag är rädd på kvällarna, det är en del problem och jag vågar inte gå ute med barnvagnen själv. Jag har skrivit till polisen att de måste vara här oftare, men de är inte här kvällstid, säger hon.  

Känslan av trygghet var ett av de områden som fick lägst betyg även i undersökningen, där 44 procent av Sveriges kommuner deltagit.

I tätorten Flen, med 6.700 invånare, tas också otrygga områden upp som problem, men också bristen på nöjesutbud, ett annat område som fått låga betyg.

– Det är en ganska tråkig stad så alla åker till Eskilstuna, Nyköping eller Stockholm om man ska ha nöje, men det är ju bra att Flen då ligger centralt så det är lätt att ta sig dit, säger 19-åriga Emma Helder. 

Emma Helder.
Emma Helder. Foto: Carl Bredberg

Flensbon Sara Isaksson, 36, sammanfattar det de flesta vi pratat med under dagen väl:

– Småskaligheten är det bästa, det känns tryggt för barnens skull, i alla fall på de flesta platser. Men jag tycker att det satsas dåligt från kommunens sida, det skulle behöva mer att göra, som bättre lekplatser, säger hon. 

Kenneth Holmstedt, som fram till årsskiftet var tillförordnad kommunchef i Flen, är inte förvånad över invånarnas missnöjdhet. Missnöjet handlar det till stor del om självkänsla, tror han.

– Det finns en stor misstro mot kommunen. Jag tror vi måste bli bättre på att kommunicera vad vi gör. Vi bygger exempelvis hus för första gången på länge, men skryter inte om det. Om kommunen tar på sig ledartröjan och visar självförtroende kommer medborgarna också känna stolthet. 

Men hur ska självförtroende få invånare att känna sig tryggare, eller ha roligare saker att göra?

– Självklart behövs förändringar. Men jag tror också det upplevs som otryggare i en mindre stad för man ser problemen närmare, det blir mer påtagligt. 

– Vad gäller nöje är vi en liten ort med bra kommunikationer, så egentligen kanske det inte är negativt att folk åker till exempelvis Eskilstuna eller Stockholm för nöje men bor här. Vi kommer alltid behöva samarbeta med kommunerna omkring oss. 

Läs mer: Bästa och sämsta kommunen att bo i 2017

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.