Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Det är fest, det är Pride!”

I centrala Stockholm pågick under lördagen årets Prideparad. Det mesta gick lugnt till på årets varmaste dag, men polisen fick rycka in och använda pepparsprej mot aktivister som störde polisdeltagarna när dessa deltog i paraden.

DN:s fotograf Alexander Mahmoud hade vid 16-tiden följt paraden från Slussen till Östermalmstorg och avslöjar till DN var de bästa utsiktsplatserna har varit under dagen.

– De är vid Stureplan och mellan Gamla Stan och Slussen – innan Slottet precis, säger Alexander Mahmoud.

Han beskriver stämningen kring tåget som ”lugn” men att det är väldigt varmt på årets varmaste dag.

– LO och RFSL delar ut vattenflaskor till deltagarna.

Vem fick flest applåder i tåget?

– Det var Stolta Föräldrar (nätverket föräldrar till homo- och bisexuella barn), och Mona Sahlin som gick för Socialdemokraterna.

En av de största grupperna i paraden var Jonas Gardells och Mark Levengoods ”Torka allas tårar” (efter Gardells bok ”Torka aldrig tårar utan handskar”).

– De fick också stora jubel av publiken.

Allt gick dock inte lugnt till. Klockan 15.25 började sju aktivister i höjd med Konserthuset att bråka med polisanställda – som deltog i paraden, och började att gå före poliserna i paraden.

– Sju personer visade missnöje mot polismyndigheten och blev tillsagda att avlägsna sig, säger Towe Hägg, pressansvarig på Stockholmspolisen, till DN.

När personerna inte gjorde som de blev tillsagda så använde tillkommen polis pepparspray mot aktivisterna som avlägsnade sig.

En kvinna är gripen och misstänks för våldsamt motstånd mot tjänsteman.

– Jag vet inte varför personerna gjorde detta annat än att de visade missnöje mot polismyndigheten, säger Towe Hägg.

Årets parad beräknas pågå till 18-tiden då de sista deltagarna kommer till Pride Park på Östermalms IP. Cirka 60.000 människor beräknas delta i årets parad.

Polisen uppgav vid 17-tiden att trafiken i centrala Stockholm åter igen är fri från avbrott.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.