Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-25 18:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/det-ar-toppen-av-ett-gigantiskt-isberg/

SVERIGE

”Det är toppen av ett gigantiskt isberg”

Anders Tegnell från Folkhälsomyndigheten, Johanna Sandwall från Socialstyrelsen, Maria Bergstrand från MSB och Peter Fredriksson, generaldirektör Skolverket under en presskonferens med anledning av av Coronaviruset.
Anders Tegnell från Folkhälsomyndigheten, Johanna Sandwall från Socialstyrelsen, Maria Bergstrand från MSB och Peter Fredriksson, generaldirektör Skolverket under en presskonferens med anledning av av Coronaviruset. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

Det nya coronaviruset sprider sig snabbt över Sverige.

Statsepidemolog Anders Tegnell beskriver det som toppen av ett gigantiskt isberg.

– Vi har en samhällsspridning i flera delar av landet, säger han.

Enligt Folkhälsomyndigheten har tolv personer vårdats på intensivvårdsavdelningar i Sverige till följd av det nya coronaviruset. På tisdagen avled ytterligen en person i covid-19, vilket innebär att viruset har krävt åtta offer i Sverige.

– Det här är toppen av ett gigantiskt isberg. Vi har en samhällsspridning i flera delar av Sverige och den statistik som finns just nu över antalet smittade ger inte heller hela bilden, säger Anders Tegnell på en presskonferens på tisdagen.

Antalet smittade globalt närmar sig nu 200.000 personer, varav 60.000 i Europa, berättar statsepidemiologen. Han säger också att vi börjar närma oss de nivåerna som fanns i Kina när spridningen började avta i landet.

– Det handlar nu om att trycka ner kurvan så vi inte får en pik som sjukvården inte klarar av, att minska hastigheten i smittspridning och även om hur många som hamnar på sjukhus. Det är den siffran som vi måste hålla så låg som möjligt, säger Anders Tegnell.

Över tusen personer har konstaterats smittade av coronaviruset i Sverige, men eftersom Sverige sedan över en vecka nästan uteslutande gör prover inom sjukvården och äldreomsorgen finns det ett mörkertal.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus sa på måndagen att provtagning och smittspårning är ”ryggraden i kampen mot smittan” och vill se att fler länder testar mer.

Varför följer ni inte WHO:s rekommendationer att testa så mycket som möjligt?

– Vi gör det hela tiden. Vi ligger absolut på gränsen på vår kapacitet att testa hela tiden. Men det är jätteviktigt att använda den kapacitet för att testa till att testa rätt.  Det finns inget land i världen, inte ens Sydkorea, som kan testa alla som är snuviga hela tiden för ett prov i dag säger ingenting om hur sjuk du är i morgon, säger Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten upprepade igen måndagens rekommendation om att personer över 70 år bör begränsa sina kontakter med andra människor så långt det går under en tid framöver.

– Det är främst våra äldre och de som redan är sjuka som vi måste skydda och även hjälpa med exempelvis att handla mat, säger Anders Tegnell.

Läs mer: Covid-19 – svar på de vanligaste frågorna

Då kan du stanna hemma från jobbet

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt