Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

"Det finns risk för en arabisk bomb"

Det finns en risk att det internationella avtalet om att inte sprida kärnvapen vidare kollapsar och att arabländerna nu försöker skaffa sig egna kärnvapen, varnar den tidigare toppdiplomaten Rolf Ekéus, som är ordförande för den svenska delen av nedrustningsrörelsen Pugwash.

1. Hur allvarligt är hotet från Iran?

– Iran håller på att skaffa sig en möjlighet till kärnvapen. Jag tror inte att något politiskt beslut är fattat i Teheran ännu. Jag tror inte att iranierna kommer att gå över gränsen och bygga färdiga kärnvapen, men de vill ha möjligheten att kunna göra det.

2. Varför vill Iran ha den möjligheten?

– Jag skulle tro att iraniernas yttersta ambition är att en gång kunna kontrollera Mecka och Medina. De vill också kunna kontrollera de enorma ekonomiska resurserna i Gulfen.

3. Hur tror du att Saudiarabien och Egypten kommer att reagera på de allt säkrare rapporterna om att Iran skaffar sig kärnvapen­kapacitet?

– Det finns en risk för en arabisk bomb. Om Iran går över gränsen tror jag att några arabländer kommer att vilja ha en arabisk bomb. Saudiarabien har pengar, men de har inte kommit långt i sitt civila kärnkraftsprogram. Jag skulle tro att de vänder sig till Egypten för teknologin. Blir det akut tror jag att de vänder sig till Pakistan. Men det kan bli komplicerat eftersom det skulle i sin tur sätta Pakistans allierade Kina i spel.

4. Israel talar om en attack på Iran och Frankrike kräver nya, hårda sanktioner. Hur tycker du att omvärlden borde hantera Irans kärnprogram?

– Det är tveksamt om man ska isolera Iran ytterligare. För mig är det enda rimliga svaret att fördjupa dialogen med landet. Jag har många kontakter med Iran och jag ser vilka inre motsättningar som råder mellan olika grupperingar i Teheran. Det borde ge öppningar för diplomati.

5. Hur påverkas Sverige av det som nu händer?

– Om Iran nu skaffar sig teknisk möjlighet att bygga kärnvapen, och länderna omkring svarar på det med en arabisk bomb, då hamnar vi i en mycket olycklig utveckling. Hela ickespridningsregimen riskerar att kollapsa. Men jag tror inte att Sverige behöver frukta att hotas av några iranska missiler. Långräckviddiga missiler kräver en oerhört avancerad teknologi. Och Iran har fullt upp med att klara sitt närområde.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.