Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Det går tillbaka mot institutionsvård”

01:05. 23-åriga Maria Isberg Martinsson är beroende av sina assistenter för att kunna leva ett självständigt liv.

GÄLLIVARE. Maja Isberg Martinsson, 23, har en flerfunktionsnedsättning och kan inte sköta sin personliga hygien eller klä på sig sina kläder själv. I juni fick hon besked om att all hennes assistans dras in. 

Regeringens beslut att man temporärt fryser tusentals beslut om assistansersättning ser Majas familj som positiv – även om de ännu inte vet hur det kommer att påverka dem.

– Äntligen tar de sitt förnuft till fånga, säger Majas mamma Kristin Isberg Martinsson.

Maja Isberg Martinsson är en livfull 23-årig tjej med många intressen. Hon bor hemma hos sina föräldrar i Gällivare i Norrbotten. Trots sin flerfunktionsnedsättning klarar hon av att ha ett berikande liv, fullt av aktiviteter. Det är tack vare assistansen som hon varit berättigad till under många år.

– Vi har fått hjälp i mer än 15 år. Maja är, trots sina funktionsnedsättningar, sugen på att göra mycket. Hon älskar att träna, simma, shoppa och gå på restaurangbesök som andra 23-åringar. Skillnaden är att hon behöver hjälp med det mesta. Även med att utföra saker för att lära sig själv, säger Kristin Isberg Martinsson.

Maja Isberg Martinsson är en aktiv 23-åring trots flera funktionshinder. När hon kommer hem från dagverksamheten väntar ofta andra aktiviteter som hon gör med assistanshjälp.
Maja Isberg Martinsson är en aktiv 23-åring trots flera funktionshinder. När hon kommer hem från dagverksamheten väntar ofta andra aktiviteter som hon gör med assistanshjälp. Foto: Maria Dahlgren

Maja Isberg Martinsson är flerfunktionshindrad, med bland annat diagnoserna ADHD, autism, CP-skada, epilepsi och en utvecklingsstörning. Hon är rullstolsburen och använder bara en hand. Tidigare har familjen kunnat få assistans för 374 timmar per månad, varav 21 timmar för grundläggande behov.

Men i våras gjorde Försäkringskassan en ny bedömning av hennes grundläggande behov och kom fram till att hennes behov understiger 20 timmar i veckan. Det innebär att all hennes hjälp drogs in efter den sista juni.

Läs mer: Regnérs nödbroms räcker inte anser kritiker

– Maja behöver hjälp med allt från det att hon vaknar. Under all hennes vakna tid behöver hon assistans. Hon kan göra mycket och är en duktig tjej men hon kan inte sköta sin personliga hygien själv eller sin påklädning, säger Kristin Isberg Martinsson.

Efter överklagan mot Försäkringskassans besked om indragen assistans så har familjen fått en form av respit. Maja Isberg Martinsson tillhör de som fått så kallad inhibition, eller anstånd, på sin överklagan. Alltså ett beslut från Förvaltningsrätten att Försäkringskassans beslut inte får verkställas. Än. Det betyder att Maja behåller assistansen tills dom verkställts efter överklagan.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det var så härligt från början när vi fick beskedet. Men vi har förstått att inhibition inte påverkar utgången av överklagan. Det verkar vara konstgjord andning, säger Kristin Isberg Martinsson.

Under mer än 15 år har numer 23-åriga Maja Isberg Martinsson haft hjälp av assistans. Hon är glad för assistenterna och gillar att göra saker med dem. Som så många andra 23-åringar så tycker hon inte att det är så kul att hänga med föräldrarna hela tiden.
Under mer än 15 år har numer 23-åriga Maja Isberg Martinsson haft hjälp av assistans. Hon är glad för assistenterna och gillar att göra saker med dem. Som så många andra 23-åringar så tycker hon inte att det är så kul att hänga med föräldrarna hela tiden. Foto: Maria Dahlgren

Det är en familj som planerat för framtiden, som de flesta andra familjer. Föräldrarna har uppmuntrat sin dotter att bli en självständig människa och utveckla sina förmågor. Tanken har varit att dottern så småningom ska kunna flytta hemifrån och skapa sitt eget hem, med den trygghet och hjälp som behövs för att klara sin vardag. Men föräldrarna är i dag tveksamma till denna framtid. De ser i dag en tillbakagång i synen på funktionshindrade från samhällets sida.

Äntligen tar de sitt förnuft till fånga.

– Lagen om rätt till assistans är en rättighetslag. Det är en fantastik lag egentligen. Med lagen så visar man också allas lika värde. Att alla ska ha rätt till ett bra liv. Problemet är hur lagen tolkas i dag. Nu väljer man att tolka den så här och då ändras tillvaron för oss familjer som har barn eller unga vuxna med funktionshinder, säger Kristin Isberg Martinsson.

– Det kan bli som det var förr. Det går tillbaka mot institutionsvård för människor med funktionsnedsättningar. Utan assistans är hon hänvisad enbart till oss. Hon är en normal tjej i det avseendet att hon inte vill göra alla saker med sina föräldrar, säger Christer Martinsson.

Maja Isberg Martinsson behöver hjälp med allt under sin vakna tid. Hon har en flera funktionsnedsättningar som påverkar hennes fysiska förmågor gravt. Att ta av sig kläder och skor är några av de vardagliga svårigheterna för henne.
Maja Isberg Martinsson behöver hjälp med allt under sin vakna tid. Hon har en flera funktionsnedsättningar som påverkar hennes fysiska förmågor gravt. Att ta av sig kläder och skor är några av de vardagliga svårigheterna för henne. Foto: Maria Dahlgren

Bara i kommunen Gällivare, där familjen bor, och i familjen Martinssons närmaste krets, har flera andra familjer med funktionsnedsatta barn drabbats negativt av de skärpta reglerna.

– Bland Majas närmaste kompisar så är fem under omprövning. Ingen kommer i dag upp till de 20 timmar som Försäkringskassan räknar som minimigräns för grundläggande behov. Det är märkligt, säger Kristin Isberg Martinsson.

Regeringens beslut under tisdagen om att man temporärt fryser tusentals beslut om assistansersättning gjorde familjen Isberg Martinsson mållösa.

Läs mer: Ewa Stenberg: Ett välfärdsparti kan inte gå till val som hjärtlöst

– Äntligen tar de sitt förnuft till fånga. Det är precis som vi sagt, de enda som kan gå in och ändra på det här är regeringen, säger Kristin Isberg Martinsson.

– Men samtidigt undrar jag: hur blir det för oss som ligger i kö för dom från domstol? Men det ger helt klart hopp. Det är ju en jättepresent om det gäller för alla, och det borde det ju.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.