Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 23:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/det-gjorde-ex-pojkvannen-timmarna-efter-wilma-anderssons-forsvinnande/

Sverige

Det gjorde ex-pojkvännen timmarna efter Wilma Anderssons försvinnande

Wilma Andersson mördades i november förra året. Hennes tidigare pojkvän står åtalad misstänkt för mord och brott mot griftefriden.
Wilma Andersson mördades i november förra året. Hennes tidigare pojkvän står åtalad misstänkt för mord och brott mot griftefriden. Foto: Tomas Ohlsson, Polisen

Den mordmisstänkte ex-pojkvännen hävdar att han bara var hemma i lägenheten timmarna efter att Wilma Andersson sågs vid liv för sista gången. Men hans historia går inte ihop. I själva verket tycks 23-åringen ha lämnat såväl bostaden som hela Uddevalla, tagit tåget till Ljungskile och fått skjuts hem igen – av en polispatrull.

– Jag var kvar i lägenheten, jag var hemma. 

Det är den 19 november och Wilma Anderssons tidigare pojkvän förhörs av polis angående Wilmas försvinnande fem dagar tidigare.

Ex-pojkvännen, i dag 23 år gammal, berättar om hur han och Wilma grälat, varpå hon lämnat hans lägenhet och inte hörts av sedan dess. 

23-åringen får frågan igen – är han verkligen helt säker på att han bara var hemma kvällen efter att Wilma lämnat lägenhet? 

– Ja, jag var hemma. 

Men det stämmer inte. 

Kvällen den 14 november inkommer flera larmsamtal från bilister till polisens ledningscentral. En mörkklädd man promenerar längs E6 norr om Ljungskile. 

– Han såg inte helt normal ut, tycker jag i alla fall, armarna rätt ut och grejer, det såg inte helt normalt ut, berättar en av personerna i samtal med larmoperatören.

Klockan är runt 21.30 när en polispatrull skickas till platsen. I polisens pm beskrivs händelsen så här:

”Vi körde på norrut och enligt min mening så var vi ca mitt emot Ljungskilemotet och Lerbomotet och då ropade jag till då en mörkklädd man gick i vägrenen på väg norrut.

Vi stannade bilen och slog på blåljusen så att vi inte skulle kunna bli påkörda för det var helt svart ute.” 

Poliserna frågar mannen varför han går på motorvägen och om han inte är rädd för att bli ihjälkörd. Mannen berättar att han tidigare på kvällen hamnat i bråk med en grupp ”invandrarkillar” i centrala Uddevalla. Efter bråket har han blivit upprörd och satt sig på ett tåg mot Göteborg. Han ska dock ha ångrat sig och stigit av redan i Ljungskile. Sedan har han bestämt sig för att promenera hem.

Mannen är tunt klädd och har lerfläckar på tröjan. I polisens pm beskrivs han som ”lite konstig på något vis”.

Polispatrullen kontroller mannens id-handlingar och ger honom sedan skjuts till Uddevalla där de skiljs åt. 

Där hade historien kunnat vara slut. Det ska dock visa sig att polismyndigheten snart kommer att ha anledning att prata med mannen igen. 

Wilma Andersson blev 17 år gammal.
Wilma Andersson blev 17 år gammal. Foto: Privat, Privat, Privat

Tillbaka till polisförhöret den 19 november. 

Förhörsledaren konstaterar att man vet att 23-åringen, tvärtemot vad han själv just har berättat, inte alls befann sig hemma i lägenheten kvällen efter att Wilma Andersson försvann. 

– Okej, vart har jag varit, det hade jag i så fall berättat, svarar 23-åringen. 

Förhörsledaren: Du har inget minne av var du har varit? 

23-åringen skakar på huvudet.

Säger det dig något om jag säger att du har varit kontrollerad av polis på kvällen den 14 november? 

– Kontrollerad varför då, varför skulle de göra de?

Du har alltså inte varit hemma den kvällen som du sagt. 

– Jag har varit hemma. 

Förhörsledaren återkommer till händelsen vid E6 flera gånger i nästkommande förhör. Men 23-åringen ger inga svar. Av polisutredningen framgår att platstjänsterna i mannens telefon visar att han lämnade sin bostad klockan 18.37 torsdagen den 14 november. Via spåren som telefonen lämnat efter sig går det sedan att följa 23-åringens väg från hemmet till järnvägsstationen. 

Där används Wilma Anderssons bankkort för att köpa en tågbiljett till Göteborg. 23-åringens telefon rör sig sedan söderut på tåget innan resan avbryts i Ljungskile. Hur kommer det sig, undrar förhörsledaren. 

– Ingen kommentar. 

23-åringen vill inte heller svara på vad han gjorde i Ljungskile eller kommentera det faktum att han blev upplockad av en polispatrull på motorvägen senare samma kväll. 

Dagarna efter Wilma Anderssons försvinnande genomförde polisen en stor sökinsats utanför just Ljungskile. Sten-Rune Timmersjö, chef för grova brott i Fyrbodal, bekräftar för SVT att sökinsatsen hängde ihop med att det var i det området 23-åringen påträffades samma kväll som försvinnandet.

– Ja det var därför. Vi trodde ju att han varit där nere och gömt henne, säger Sten-Rune Timmersjö till SVT.

Något fynd gjordes dock inte. Och förutom den kroppsdel som påträffades hemma hos 23-åringen har inte polisen hittat några fler kvarlevor efter Wilma Andersson. Detta trots att flera stora sökinsatser genomförts och tusentals frivilliga hjälpt till i letandet. Den misstänkte, som på onsdagen åtalades misstänkt för mord och brott mot griftefriden, har hela tiden nekat till brott. 

Läs också: Detta har hänt i mordfallet i Uddevalla