Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Det handlar inte om att barnen är dumma”

Att feta barn har det svårare i skolan beror inte på bristande intelligens. Det tycker Överviktigas riksförbund är viktigt att poängtera. ”Vi är inte förvånade över studiens resultat”, säger Monica Andreasson, sekreterare på organisationen.

DN rapporterade under torsdagen om en ny registerstudie från Karolinska institutet, som visar att barn som behandlats för fetma i lägre grad får slutbetyg från gymnasiet, jämfört med normalpopulationen.

Uppgifterna kommer inte som en överraskning för Överviktigas riksförbund, där artikeln har diskuterats flitigt under dagen.

– Vi är inte förvånade över resultatet, det är något vi har känt till länge. Vi har sett den här stigmatiseringen och hur många ungdomar mår väldigt dåligt, säger Monica Andreasson, sekreterare på organisationen, som inom några veckor byter namn till Hälsa oberoende av storlek, Hobs.

Däremot är det viktigt att lyfta fram att fetma inte ska kopplas ihop med låg intelligens, tycker hon.

– Resultaten har ingenting med okunnighet eller dumhet att göra, utan att man har så mycket annat att jobba med känslomässigt, så man orkar inte.

Andreasson berättar om en tioårig pojke som nyligen sa till henne att han inte ens försöker, ”för ingen kommer ju att vilja anställa mig när jag blir vuxen ändå”.

– Många saknar både framtidstro och drömmar. Barn och ungdomar som lider av fetma har det tufft, många orkar inte prestrera på samma sätt som andra orkar. Man döms också lite på förhand som överviktig, säger Monica Andreasson.

Hon anser att det enda sättet att komma tillrätta med problemen är upplysning och information, framförallt i skolorna.

– Man måste börja redan på låg- och mellanstadiet. Det är där vi måste få en ändrad attityd mot utseendefixeringen. Professionen i skolorna har också dålig koll på bemötande, vi håller föreläsningar på temat om hur man ska prata med kraftigt överviktiga. Många lever fortfarande kvar i uppfattningen att man har ett eget ansvar för sin övervikt, ”hur kan du tillåta dig att bli så där tjock”. Individen får skylla sig själv.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.