Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Det här är 2016 års trender

Foto: Alamy

Nästa år kommer vi att ägna oss åt självrannsakan, omprövning, leta nya lösningar och söka frälsning, om konsult- och analysföretaget Kairos Future spår rätt.

– Behovet av att skärma av och växla ned tempot kommer att öka, säger Mats Lindgren, företagets vd.

Genom att kontinuerligt bevaka omvärlden och samhällsförändringar gör Kairos Future varje år en framtids- och trendspaning för det kommande året. Inför 2016 förutspår de att nationer, företag och invånare kommer att präglas mycket av världens pågående kriser och ägna sig åt att söka lösningar och rannsaka sig själva. På individnivå kommer enkelheten att stå i fokus.

– I år har vi haft många kriser och de fortsätter att accelerera och kommer att prägla även nästa år. Med bland annat flyktingvågen, Isis framfart och att den finansiella osäkerhetsnivån växlas upp tvingas vi att leta efter nya lösningar, säger Mats Lindgren, vd på Kairos Future.

På energiområdet förutspår företaget att utbyggnaden av solenergi kommer att öka, även i u-länder.

– Sedan mitten av 90-talet har solenergin ökat markant och nästan fördubblats varje år. Men nästan alla solpaneler är installerade i den rika delen av världen medan det knappt finns i u-länder där de har ett bättre anpassat klimat för att använda det.

Företaget tror även att det kommer bli vanligare att dela i stället för att äga. "Spara är det nya slösa" menar de och tror att fler kommer att välja att dela bostad och bil för att minska kostnader och öka flexibiliteten.

– Det är helt enkelt lättare att dela. Vi ser att privatpersoner hyr ut sina bostäder oftare och flera stora bilmärken har börjat lansera bildelningskoncept.

Om idealet hos yngre förr var att resa, se världen och att binda sig och skaffa familj sent kommer det nu ske ett skifte. Personer i 20-årsåldern i dag ser det som en större utmaning att få en relation att hålla hela livet och att ha ett jobb som inte bara är kul utan där man även gör nytta.

– Generationer präglas mycket under uppväxten av vad som händer i världen. Dagens 90-talister har växt upp i en orolig och stökig värld och kommer därför att vilja ha trygghet och enkelhet, menar Mats Lindgren.

Till sist kommer vi enligt Kairos Future att söka självfrälsning genom att äta rätt, hålla sig frisk och leva ett enklare liv.

– Utifrån ett nationellt perspektiv är vi i Sverige extrema med att tycka att tiden aldrig räcker till, vilket beror på att vi har så höga ambitioner med allt vi gör. Därför kommer behovet av att skärma av och växla ned tempot nu att öka, säger Mats Lindgren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.