Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Det här är obegripligt”

Socialdemokraternas uppfattning om att den svenska insatsen i Libyen bör förlängas välkomnas av försvarsminister Sten Tolgfors (M). Men han, liksom flera andra ledande politiker, ifrågasätter samtidigt Socialdemokraternas trovärdighet i frågan.

– Jag noterar att socialdemokraterna inte längre kategoriskt avfärdar en förlängning av den svenska Gripeninsatsen i Libyen, vilket är bra, skriver Sten Tolgfors i en kommentar.

Han är dock kritisk till S-debattörernas förslag om att "pröva alternativa vägar för mer relevanta insatser", till exempel marina stridskrafter.

– Varför skulle det vara bättre att bidra till den internationella insatsen med något annat än det vi redan gör – en pågående, efterfrågad, uppskattad och framgångsrik insats med Gripen för att upprätthålla flygförbudszonen?

Att det libyska flygvapnet i princip är utslaget, vilket debattörerna skriver, håller Sten Tolgfors inte med om.

– Libyen har fortfarande både stridsflygplan och helikoptrar. Stridsflyget hålls för närvarande på marken av den internationella närvaron. Men det har fortsatt att förekomma helikopterflygningar i strid med flygförbudszonen.

– Om det internationella samfundet slutar upprätthålla flygförbudszonen riskerar vi att Libyen kan få upp stridsflyg i luften igen. Då man vill hindra inflöde av vapen bör man notera att Libyen inte enbart, eller ens främst vetter mot havet.

Slutligen påpekar han att förslaget om att pröva möjligheterna med transportflygplan, redan har blivit verklighet.

– Sverige har redan bidragit med transportflyg genom Herculesplan vid flera tillfällen. Att det är viktigt med såväl humanitärt stöd som långsiktig återuppbyggnad delas säkert av de flesta.

Folkpartiets försvarspolitiske talesman Allan Widman är starkt kritisk till Socialdemokraternas hållning i Libyenfrågan och konstaterar att partiet "under mindre är två månader har lyckats inta varenda upptänklig position i den här frågan".

– Det inger inte förtroende. Det här är dimridåer som skickas ut. Urban Ahlin och Peter Hultqvist kan inte vara okunniga om att det att man vill byta från flygförband till marina förband inte bara kommer att ta väldigt lång tid, utan också förorsaka mycket höga kostnader för försvarsanslaget. Så sett ur både ekonomi och effekt och dessutom till efterfrågan så är det här obegripligt. Säkerhetsrådet gör fortsatt bedömningen att det behövs en flygförbudszon i Libyen. Den uppfattningen överprövar Urban Ahlin och Peter Hultqvist, och det känns konstigt.

Widman menar också att den svenska försvarsmakten hävdar att det fortfarande finns flygstridskrafter under Khaddafis kommando. Han hänvisar till de bilder på stridsflygplan som försvaret publicerade i förra veckan.

Förre utrikesministern Jan Eliasson (S) säger att debattartikeln är ett "välkommet klargörande" som visar på en öppenhet för olika alternativ.

Eliasson har varit kritisk till Juholts tidiga nej till en fortsatt Gripeninsats och påpekat att behoven måste avgöra vilka åtgärder som krävs.

– Det här visar att man låter verkligheten styra.

Både civila och militära behov finns, och S visar nu att partiet är öppet för olika lösningar, anser Eliasson. Återstår att se vad FN efterfrågar.

Det var i en intervju med i slutet av april som Håkan Juholt sade att han ansåg att Gripen-planen skulle tas hem när mandatet går ut den 1 juli.

"Vårt mandat är tidsbegränsat. Jag har mycket svårt att tänka mig att förlänga det", sade han.

I ett debattinlägg på Newsmill förtydligade försvarspolitiske talespersonen Peter Hultqvist varför S säger nej till en förlängning av Libyeninsatsen.

"Vi har inte sett avtalet med FN som början på ett långvarigt engagemang med såväl successivt vidgade befogenheter som ständigt förlängda tidsramar. Går man in i ett åtagande och en operation så måste det också finnas en plan för hur man går ur den. Detta är inte minst viktigt om uppdraget är tidsbegränsat."

Utrikesminister Carl Bildt (M) säger sig ha svårt att förstå vilken Socialdemokraternas inställning är, men gör tolkningen att partiet vill säga nej till en fortsatt Gripeninsats. Vad gäller regeringens position sade han på en presskonferens:

– Det är oerhört viktigt att vi inte svävar på målet. Får vi en förfrågan så ska vi ställa upp.

Han anser att det är föga troligt att det skulle efterfrågas någonting annat än just fortsatt flygspaning.

– Sannolikheten för en förfrågan om marina insatser bedömer jag som asymptotiskt nära noll.

Sverige står för en fjärdedel av flygspaningen och håller högsta klass, enligt Bildt. Det vore därför ett stort avbräck för den internationella operationen om Gripens bidrag avbröts.

Likväl vill inte Bildt avfärda S när partierna nu står inför överläggningar i frågan. Han hoppas också att diskussionen är hypotetisk genom att den akuta situationen i Libyen löses snarast.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.