Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Det här var prinsessan Lilian

Lilian Davies liv hade vissa likheter med en askungesaga. Hon föddes i en walesisk gruvarbetarfamilj, blev fotomodell och gifte sig senare med en prins. På söndagen avled prinsessan Lilian i en ålder av 97 år.

Lilian May Davies föddes den 30 augusti 1915 i Swansea i Wales. Hennes far var gruvarbetare. Som ung arbetade hon som fotomodell i London och syntes i magasin som Vogue.

Hon gifte sig 1940 med skådespelaren Ivan Craig. Kort därpå sändes Craig till Nordafrika för att tjänstgöra i andra världskriget medan Lilian arbetade i en fabrik för tillverkning av radioapparater för brittiska handelsflottan och på ett sjukhus för sårade soldater.

1943 träffade hon svenske prins Bertil som då tjänstgjorde som marinattaché på Sveriges ambassad i London. De två blev ett par och Lilian skilde sig från Ivan Craig. Men prins Bertil kunde inte gifta sig med Lilian och förbli arvsprins. Efter att Carl XVI Gustaf gift sig 1976 fanns det inte längre några hinder för paret Bertil och Lilian, som gifte sig i december samma år.

Då hade Lilian bott tillsammans med sin prins i Stockholm sedan många år. 1947 bosatte de sig i Villa Solbacken på Djurgården. Paret hade också ett hus på franska rivieran och en våning i London.

Prinsessan Lilian var under många år aktiv i SOS Barnbyar.

I juni 2010 meddelade hovet att prinsessan Lilian drabbats av Alzheimers sjukdom. Hon blev 97 år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.