Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Det kommer att bli betydligt svårare och farligare att ta sig upp på Sveriges högsta berg”

Sveriges högsta punkt blir allt lägre. Kebnekaise sydtopp har krympt till 2102 meter över havet, den lägsta höjden någonsin.

– I dag är det molnigt runt de höga topparna, så vi ser dem inte. Men det är fint väder här hos oss på stationen, säger Henrik Törnberg, intendent på Tarfala forskningsstation som ligger mitt i det dramatiskt vackra Kebnekaisemassivet.

Härifrån mäts varje år Sveriges högsta bergstopp, mätningar som visar att den krymper. Trots att förändringen sker i en långsam process går den att se med blotta ögat, berättar Henrik Törnberg för DN.se.

– På ställen där det sticker fram sten kan man se att isen smälter eftersom små stenpartier växer.

Sydtoppen har i alla tider varierat i höjd på grund av väder och vind. Men de sista 50 åren har ismassan minskat konstant. Och under de senaste tio åren har toppen varit ovanligt låg, en tydlig signal från naturen att klimatet blivit varmare, enligt Per Holmlund, glaciolog på Stockholms universitet.

– Vi kan dividera hur mycket vi vill om hur vi mäter temperaturer och så vidare. Men när Sveriges högsta topp, en istopp, bara blir mindre och mindre och snart ligger som en pöl där uppe är det en bra beskrivning av att något håller på att ske med vårt klimat, säger han.

Granntoppen, Kebnekaises nordtopp, är i fast berg 2097 meter över havet. Att sydtoppen är högre beror på att topografin och vindarna skapar en ansamling av snö och is på toppen. Sydtoppens högsta punkt om man mäter fast berg är 2060 meter över havet.

På fredagsmorgonen var det 12 grader vid Tarfala mätstation och sol som mötte vandrare på väg ut i Kebnekaises vildmark.

Till sydtoppen är vandringen krävande. Men nordtoppen är betydligt mer otillgänglig. För att ta sig upp där krävs det klätterutrustning och stor alpin erfarenhet. Att gå över kammen mellan topparna har också blivit svårare i takt med att snön och isen smält.

I dag skiljer det bara fem meter mellan topparna.

– Ur turistisk synvinkel är det här ett problem. När sydtoppen en dag är lägre än nordtoppen kommer det att bli betydligt svårare och farligare att ta sig upp på Sveriges högsta berg. Sydtoppen är också otroligt vacker, så det väldigt tråkigt om den övergår till att bli en topp vilken som helst, säger Per Holmlund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.