Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Det kommer ta två år innan allt fungerar”

Chefen Towe Skjöld i Stockholm tillhör dem som tror att medborgarna till sist kommer att bli nöjda. Radiobilspolisen Peppe Larsson i Göteborg är skeptisk. Efter en het Twitterdiskussion satte han sig på tåget för att kolla om allt var så bra som Towe påstod.

De representerar två olika läger i ett alltmer splittrat och högljutt polis-Sverige. Peppe Larsson reagerade under vintern på att Towe Skjöld på sociala medier spred en, i hans ögon, förskönad bild av polisens omvandling.

– Jag är van vid chefer som pratar men inte levererar och ifrågasatte Towes tweets om att allt skulle bli så himla bra. För det är ju inte det jag ser från min horisont, säger Peppe Larsson, som tillhör ingripandeverksamheten i Göteborg och regelbundet twittrar om sin arbetssituation.

Foto: Magnus HallgrenPeppe Larsson. Foto: Magnus Hallgren

Liksom på de flesta andra håll i landet skedde i Göteborg inga förstärkningar under förra året.

– När man sitter och avrapporterar efter ett uppdrag och hör hur nya bara rasslar in på radion och man inte kan åka ut … det skapar en jättefrustration, så på det viset har vi definitivt inte kommit närmare medborgarna, fortsätter Peppe.

Towe Skjöld, sedan 2015 chef för Norrmalms lokalpolisområde i Stockholm, har uppmanat Peppe och andra kritiker att gilla läget och se tiden an.

– Det kommer att ta ungefär två år innan vi landar rätt. Och bara för att det kan kännas svajigt och rörigt just nu betyder inte det att allt var bättre förut, säger hon.

Vi sitter i polishuset i på Kungsholmen i Stockholm. Towe har bjudit in Peppe för att fortsätta den diskussion som alltså hittills förts med hjälp av Twitters 140 begränsade tecken. En av de saker som Peppe tar upp är ledningens löften om att äldre anställda, som blivit utan chefstjänst, ska rycka in i yttre tjänst.

– Att tro att chefer över femtio vill köra radiobil och jobba treskift, det ser jag som en utopi. I Göteborg finns inte ett enda fall, säger han.

– Fast det man måste göra är att få arbetsplatsen attraktiv, kontrar Towe och berättar att hon lyckats i ett par fall.

– Gör vi arbetsplatsen attraktiv så får vi också personer som vill hit i stället för att man lyfter ut folk. Vi har till exempel ett pågående rekryteringsärende där vi har 40 sökande till en tjänst vid ingripandeverksamheten, det har aldrig hänt tidigare.

 

När man hör hur nya uppdrag bara rasslar in på radion och man inte kan åka ut … det skapar en jättefrustration.

 

Några löneökningar kan Towe inte erbjuda. Hon säger att det handlar om att ändra ”mindset och ledarskap”.

– Vi lever kvar i gamla strukturer. När jag kom hit fick jag höra att man var rädd för chefen och rädd för att säga vad man tyckte. Det här måste vi upp med på bordet och prata om, säger hon.

Peppe nickar.

– Ja, jag har ju svart på vitt att folk blivit bestraffade. Vi måste få tycka och tänka.

En bärande tanke i den nya organisationen är att antalet specialistgrupper som exempelvis narkotikaspaning, ungdomsbrott och trafikverksamhet ska minska. Towe tycker att det är bra.

– Med en specialiserad grupp finns alltid risken att personkännedom och kontakter försvinner när någon slutar. Om jag i stället låter personalen gå in och ut ur olika uppdrag kommer jag hela tiden att ha stabilitet. Hos mig får man gärna fortsätta vara specialist, men jag bygger inte specialistgrupper.

Peppe lyssnar.

– Till viss del kan jag tycka att det är spännande. Men jag kan se att kontinuiteten i exempelvis ungdomsverksamheten riskerar att gå förlorad om alla ska göra allt. Och slår man ut för mycket på alla kan det döda engagemanget.

Towe igen:

– Ja, men i det nya arbetssättet ingår också att samarbeta mer med kommuner och stadsdelar. Och när det gäller just ungdomsverksamheten tycker jag att vi har ställt alldeles för låga krav på dem. Lidingö kommun har till exempel inga fältassistenter utan bara väktare, vilket inte är särskilt bra för kontinuitet och personkännedom.

• Läs mer: Chefer missnöjda med polisreform

Peppe Larsson hinner även ta upp det faktum att antalet poliskontor blivit färre, trots löften om kortare avstånd till medborgarna.

– Att stänga ned och centralisera, det är inte närmare medborgarna för mig.

Towe Skjöld pekar återigen på Lidingö, där polisen nyligen dragit in sitt kontor.

– Det är en symbolfråga att vi har stängt stationen, och jag kan förstå att människor är oroliga. Men när jag ringt upp människor som varit kritiska och frågat efter vad som verkligen försämrats så har de inga konkreta exempel. Våra patruller finns där fortfarande.

Efter mötet sammanfattar Peppe Larsson:

– Vi ser olika på saker och ting, och det har kanske att göra med att Towe är chef och jag är längst ned. Men visst finns det saker i det hon säger som gör att jag ser lite ljusare på framtiden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.