Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-25 20:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/det-morka-arvet-delar-institutet/

SVERIGE

Det mörka arvet delar institutet

Bild 1 av 4 På Retziuslaboratoriet är spåren efter rasbiologerna Gustaf och Anders Retzius många. En byst av Gustaf Retzius möter besökare i foajén. Nicolas Guyon, doktorand, är kritisk till presentationen.Porträtt Anders och Gustaf Retzius pryder väggarna på Retziuslaboratoriet, som fick sitt namn 1993.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 2 av 4 Mängder av rasbiologiska forskningsdokument visas upp, här en av Anders Retzius skisser. Skallarna är märkta med bland annat ”chinese”, ”Basuto-kaffer” och ”Congo-neger”.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 3 av 4 Porträtt Anders (bilden) och Gustaf Retzius pryder väggarna på Retziuslaboratoriet, som fick sitt namn 1993.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 4 av 4 Porträtt Anders och Gustaf (bilden) Retzius pryder väggarna på Retziuslaboratoriet, som fick sitt namn 1993.
Foto: Lars Lindqvist

Karolinska institutet är splittrat efter DN:s ­reportage om den kontroversiella kraniesamlingen på lärosätet. Många yngre forskare är kritiska och kräver att KI gör upp med den rasbiologiska historien.

Även forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) är kritisk och vill nu snabbutreda frågan om att ge tillbaka kranierna till ursprungsländerna. ”KI:s ledning måste nu diskutera sin mörka ­historia”, säger hon till Dagens Nyheter.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in