Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Det öppnar för massavlyssning av svenskar”

Peter Rådberg (MP), ledamot i försvarsutskottet.
Peter Rådberg (MP), ledamot i försvarsutskottet. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

”Alla metoder är tillåtna”, säger ordföranden i Försvarsunderrättelsedomstolen till SVT efter avslöjandet att FRA deltagit i hemliga hackeroperationer. ”Det öppnar för massavlyssning av svenska medborgare”, säger försvarsutskottets Peter Rådberg (MP) till DN.

Är det lagligt för Försvarets radioanstalt (FRA) att hacka datorer?

Frågan uppstod efter att Uppdrag granskning avslöjat att Sverige deltagit i en hemlig operation tillsammans med amerikansk och brittisk underrättelsetjänst. I operationen ska FRA ha hjälpt till att märka ut de datoranvändare som blivit mål för NSA:s attackservrar.

När frågan om hacking kom upp under utredningen av FRA-lagen 2008 svarade dåvarande FRA-chefen Ingvar Åkesson tydligt ”nej” på frågan. Aktiv signalspaning, som hackandet kallas, var varken tillåtet eller något som FRA sysslade med.

Men nu säger Runar Viksten, ordförande i Försvarsunderrättelsedomstolen, till Uppdrag granskning att det inte finns några signalspaningsmetoder som är förbjudna för FRA, om de fått tillstånd av domstolen att avlyssna ett visst mål.

– Nej, det finns det inte, därför att lagen är inte upphängd på metoder annat än att man skiljer på eter och kabel. Det enda lagen klarar ut är att det handlar om att man eftersöker signaler i elektronisk form. I övrigt finn inga preciseringar om metoder, säger Runar Viksten.

Han säger vidare att det som domstolen lämnar tillstånd till inte kan vara olagligt.

Ställningstagandet förvånar Peter Rådberg (MP), ledamot i försvarsutskottet som 2008 frågade ut FRA-chefen Ingvar Åkesson om aktiv signalspaning.

– Han förstod ju frågan och svarade att det var olagligt. Det var väldigt tydligt, säger Peter Rådberg till DN.

Att försvarsunderrättelsedomstolens ordförande nu öppnar för att alla metoder är lagliga stämmer inte överens med Rådbergs bild av lagen.

– Jag vet inte om det är det han menar, men det här skulle ju öppna för att det är okej att massavlyssna svenska medborgare. Det är helt orimligt, det får bara inte ske.

Efter avslöjandena kräver han nu att lagen görs om för att öka kontrollen över den svenska underrättelsetjänsten.

– Det går inte att ha en lag som är så lös i sina konturer. Lagen måste ses över och alla partier måste få insyn och en plats i kontrollnämnden Siun. Nämnden borde kanske ligga under riksdagen. I dag finns det ingen som helst parlamentarisk kontroll. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.