Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Det råder mycket frustration på asylmottagningen”

En ung man tände eld på en soffa i samlingsrummet. Det snabba ingripandet av personalen på Migrationsverkets asylboende Sagåsen förhindrade en större eldsvåda.

– Med tanke på vilket tryck vi haft är jag faktiskt förvånad över att vi inte haft fler incidenter, säger enhetschefen Anna Ahlberg.

Mahanned Batal står utanför dörren till hus 13 på asylmottagningen i Kållered söder om Göteborg. Det är på detta korttidsboende som han och hustrun Yasmin har sitt hem sedan 20 dagar tillbaka. I förra veckan satte en medboende eld på en soffa i husets samlingsrum. Batal säger att han aldrig hann bli rädd.

– Jag hörde hur brandlarmet gick. När jag kom in i rummet var personalen redan där och släckte branden, säger den 42-årige verkstadselektrikern från staden Idlib i nordvästra Syrien.

Foto: Peter ClaessonMahanned Batal. Foto: Peter Claesson

Liksom räddningstjänsten hyllar han de anställdas snabba och rådiga insats, som också gjorde att alla boenden på området snabbt kunde evakueras.

Anna Ahlberg, enhetschef på Sagåsen, en anläggning som blir många asylsökandes första möte med det officiella Sverige, säger att branden i förra veckan är den allvarligaste incidenten hon upplevt. Hon menar att oroligheter och bråk ofta bottnar i missnöje med boendet och ovisshet kring framtiden.

– Det råder mycket frustration kring ledtider och det är klart att det inte är så lätt att bo tillsammans med hundratals andra, säger Ahlberg och påpekar att det också finns personer som upplevt krig och är i dålig psykisk hälsa.

Sagåsen är ett av Migrationsverkets tre korttidsboenden i Göteborg och har cirka 150 platser. Under hösten och vintern upplevde anläggningen ett enormt tryck med ibland upp till 500 asylsökande per dag, vilket också skapade ett svårare säkerhetsläge. Ahlgren säger att det egentligen är märkligt att man inte hade fler incidenter med tanke på hur många människor som då fanns här.

Läs mer: Kostnaderna skenar för säkerheten på boenden

Foto: Peter ClaessonChristian Galanthai Fekete. Foto: Peter Claesson

I dag är de asylsökande betydligt färre, men vid DN:s besök är närvaron av säkerhetsvakter ändå påtaglig. Anläggningen bevakas dygnet runt av vaktbolaget Securitas. Gruppledaren Christian Galanthai Fekete säger, liksom Ahlberg, att det är viktigt för bolagets anställda att visa närvaro för att förebygga våldsamheter. Han menar att det finns ett tydligt samband mellan allt längre väntetider och ökade spänningar.

– Men jämför man till exempel med krogbranschen är det ju betydligt mindre oro här, säger han och tycker att det är viktigt att sätta den senaste tiden händelser i rätt perspektiv.

Galanthai Fekete säger att mordet i Mölndal redan påverkat vaktbolagets sätt att arbeta.

– Det är en oerhört tragisk händelse, som tvingar oss att göra nya riskbedömningar. Processen är inte klar ännu, men jag kan tänka mig att vi kommer att se över skyddet, till exempel när det gäller utrustning och hur många vakter vi behöver vara, säger han.

Mahanned Batal känner sig säker i Sverige. Det gjorde han inte i krigets Syrien. Efter en månads resa genom nio länder gläds han åt att han i november kunde återförenades med sin fru på svenska mark.

– Nu vill vi stanna i Sverige och bilda familj, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.