Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Det skakade till i hela huset”

Skalvet hade sitt epicenter utanför Piteå.
Skalvet hade sitt epicenter utanför Piteå. Grafik: Google maps

Ett för svenska förhållanden mycket kraftigt jordskalv fick mängder av människor att ringa SOS i Norrbotten och Västerbotten strax före klockan 23 på lördagskvällen.

Det var klockan 22.55 på lördagskvällen som skalvet utlöstes i havet 46 kilometer öster om Piteå.

– Först skakade det till och efter en stund kom det en ordentlig skakning till. Det skakade i hela huset, säger Ronnie Lindberg, inre befäl på räddninsgtjänsten i Luleå.

– Min första tanke var att det var någon form av sprängning och vi väntade på att få in larm men istället började det ringa folk från Umeå och norr ut.

En av dem som kontaktade räddningstjänsten befann sig på nionde våningen på Clarion hotell i Luleå. Där skakade hela golvet till.

– Det ringde väldigt många, säger Ronnie Lindberg.

Också polisen i Norrbotten fick många samtal:

– Det ringde folk från Luleå, Piteå och Haparanda men också från Västerbotten, säger Mikael Norén, vakthavande befäl vid polisen i Norrbotten.

Skalvet hade sitt epicentrum i Bottenviken på 16 kilometers djup och hade en styrka av 3,9 på Richterskalan.

Enligt jordbävningsexperten Reynir Bödvarsson vid Uppsala universtet är det mycket ovanligt attet så kraftigt skalv inträffar i Sverige.

– Det går mer än tio år mellan sådana kraftiga skalv som 4,5. Ännu så länge vet vi inte exakt var skalvet ägde rum förutom att det var någonstans i Bottenviken.

Linköpings damlag i ishockey bor på hotell Scandic i Luleå över natten och kände av skalvet.

– Jag och min kollega låg på rummet och tittade på tv när det började skakade i sängarna. Det var inte så att man flög ur sängen men det kändes tydligt, säger assisterande tränaren Jens Brändström.

– Alla i laget hade känt av det och undrade vad det var.

Fördjupning. Jordskalvet

Enligt sajten EMSC, som mäter jordskalv, hade det sitt epicentrum ute till havs i Bottenviken, 46 kilometer utanför Piteå med en magnitud på 4,2, på 10 kilometers djup.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.