Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

"Det var inga problem att få jobb"

Fredrik Eriksson.
Fredrik Eriksson.
"Jag säger att jag är sjuksköterska, men har man ett genusperspektiv säger man kanske sjukskötare", säger Fredrik Eriksson. Han har jobbat som allmänsjuksköterska på Södersjukhuset sedan förra sommaren och är en av dem som enligt statistiken haft särskilt goda möjligheter att få jobb.

- Det var inga problem att få jobb. Jag sökte hit eftersom jag bor i närheten och fick till och med mitt förstahandsval på avdelningen för kirurgi, säger han.

Trots att sjuksköterskeyrket är kvinnodominerat har män med sjuksköterskeexamen lättare att få jobb. Fredrik läste sin utbildning på Karolinska i Huddinge, och tjejerna utgjorde en klar majoritet i klassen. Bara tio procent var killar.

- Men alla jag läste med har fått jobb, det är ingen skillnad mellan tjejerna och killarna, säger han.

På avdelningen där han jobbar nu är de omkring trettio sjuksköterskor, varav fem killar.
Att det skulle finnas några fördelar med att vara man som sjukskörterska är Fredrik skeptisk till.

- Visst, man kanske får ta i lite mer om det handlar om en tyngre patient men annars skiljer det sig inte så mycket. Manliga sjuksköterskor kan möjligen vara lite mer drivande. Kanske för att man märks mer eftersom vi är färre.

Fredriks intresse för sjukvården startade när han gjorde lumpen som sjukvårdare. Där var könsfördelningen den omvända med en tjej som var sjukvårdare på tjugo killar.

- Största skillnaden var jargongen som av olika anledningar var helt annorlunda. Nu är det mycket mer inriktat på patienten, säger han.

Och det är just patienterna som är det spännande med sjuksköterskeyrket, tycker Fredrik.

- Patientkontakten ger så otroligt mycket tillbaks. Ingen dag är den andra lik.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.