Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-25 21:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/det-var-inte-jag-varfor-skulle-jag-doda-min-basta-van/

Sverige

”Det var inte jag. Varför skulle jag döda min bästa vän?”

Jonas, 12 år, pekades ut för mord på sin bästa vän och tvingades bort från sin familj.

Han dömdes aldrig i domstol men spärrades in i flera år. Tungt medicinerad slet han ut sina tänder för att dämpa ångesten. Han behandlades mot sin vilja med elchocker och hamnade i yngre tonåren på rättspsykiatriska avdelningar bland rikets värsta brottslingar – fortfarande utan dom.

I dag är han 28 år och helt säker: Han dödade inte Daniel.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 4
Bild: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 4
Bild: Alexander Mahmoud
Bild 3 av 4 I de första förhören berättar Jonas att han på väg hem från skolan sett sin bästa kompis liggande i en skogsslänt nära Kvarstavägen i Hovsjö. Han skadar sig på fingrarna under ett försök att dra ut saxen som sitter i Daniels huvud. Det är hans första berättelse. Under förhörsprocessen förändras den flera gånger. Efter fem veckor erkänner han brottet.
Bild: Alexander Mahmoud
Bild 4 av 4 Här vallas Jonas på brottsplatsen. Med på vallningen är barnutredaren Eva Tördahl och den omstridde psykologiprofessorn Sven Å Christianson.
Bild: Polisens vallningsfilm