Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Detektivarbete i jakt på viruset ingen visste var farligt

Foto: Ricardo Mazalan/AP

För fjärde gången i historien har Världshälsoorganisationen WHO utlyst nödläge. Förra gången handlade det om ebola.

Nu gäller det ett virus som vi känt till i  nästan 70 år och som ingen hittills brytt sig särskilt mycket om. Hur hamnade vi här?


Klicka för att läsa mer!
0/2

Text: Amina Manzoor. Grafik: Jonas Backlund, Andreas Lundegård. Källor: WHO, Folkhälsomyndigheten

Zikaviruset upptäcktes i ett forskningslaboratorium i närheten av Zikaskogen i Uganda 1947 hos en apa som var en del av en gula febern-studie. Fem år senare såg man viruset hos människor för första gången, också i Uganda och i Tanzania. Viruset, som spreds med myggor, tycktes inte ge upphov till några större utbrott och något mer än en mildare infektion.

– Det uppskattas att fyra av fem smittade inte får några symtom. Resten får milda symtom som går över på någon vecka och oftast inte kräver någon sjukvård. Då har man valt att lägga resurserna på till exempel dengue, som är ett närbesläktat virus men som kan orsaka svår sjukdom, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Men under våren 2015 rapporterade Brasilien om ett mycket stort utbrott av människor smittade med zikaviruset. Då hade viruset på något sätt, antingen via en smittad människa, ett djur eller kanske på något annat sätt tagit sig över Atlanten till Sydamerika. Några månader senare började en ökning av nyfödda barn med den ovanliga fosterskadan mikrocefali märkas. I början av februari hade fler än 4.000 fall rapporterats. Sedan utbrottet i Brasilien har zikaviruset spridits till fler än 30  länder i  regionen. Bara i Brasilien uppskattas att 500.000–1,5 miljon människor har smittats.

I slutet av november förra året kom ett meddelade från Brasiliens hälsodepartement som flaggade för en ovanligt stor ökning av antalet barn som fötts med fosterskadan mikrocefali. Myndigheten gav en tänkbar förklaring – utbrottet av zikavirus i landet som började ett halvår tidigare.

Foto: AFPFoto: AFP

Bara två månader senare stod Världshälsoorganisationens, WHO, generaldirektör framför tv-kamerorna och sade att spridningen av zikavirus var ett internationellt hot mot människors hälsa. Det var inte själva viruset i sig som oroade organisationen, utan att det kopplades till ovanligt många fall av fosterskadan mikrocefali och Guillain-Barrés syndrom, en neurologisk sjukdom.

Det var fjärde gången i organisationens historia som man använde sig av den högsta allvarlighetsklassningen.

Foto: Det vetenskapliga sambandet mellan zikavirusinfektion hos gravida och mikrocefali är ännu inte helt klarlagt, även om forskare bland annat hittat viruset i hjärnan hos barn med fosterskadan som aborterats eller avled strax efter förlossningen.

– När det är så här allvarliga misstankar är det rimligt att ta det säkra före det osäkra och förutsätta att det kan finnas ett samband, säger Anders Wallensten.

Nu pågår ett stort detektivarbete för att ta reda på om det verkligen är zikaviruset som orsakar mikrocefali, eller om det är något helt annat. Myndigheterna i Brasilien kontrollerar just nu alla rapporterade fall. Av de fler än 700 hittills kontrollerade barnen med misstänkt mikrocefali har mer än hälften av fallen avfärdats. De har andra missbildningar eller är för tidigt födda.

Det finns också andra orsaker till mikrocefali och en möjlig förklaring till de många fallen kan vara ökad uppmärksamhet. Än så länge har inget annat land rapporterat en ökning av mikrocefali. Men Björn Olsen, professor i infektionsmedicin, tycker att bevisen ändå pekar mot att det är zikaviruset som ligger bakom.

– Det behövs ordentliga studier, och vi kommer att få svaren först om något år när de är gjorda. Men eftersom det är så många barn som fötts med mikrocefali blir sambandet tydligare. På andra ställen som tidigare har haft utbrott av zika, som Mikronesien, så var det bara en misstänkt ökning, säger Björn Olsen.

Foto: APFoto: AP

Det är inte helt otänkbart att virus skulle kunna orsaka fosterskador, det har hänt förut. Ett exempel är röda hund.

– Mammor som får röda hund under graviditeten kan få extremt missbildade barn. Röda hundviruset är inte dödligt i sig, men missbildningarna medförde att vi började vaccinera mot det. Och i dag har vi vaccinerat bort missbildningarna, säger Björn Olsen.

Men varför dyker mikrocefali upp som en möjlig effekt av zikaviruset först nu, när viruset funnits i bland annat Uganda tidigare? En enkel förklaring är att en stor del av befolkningen är immun eftersom viruset funnits där under en lång tid, och då skyddas icke-immuna av så kallad flockimmunitet.

–  Zikaviruset är nyintroducerat i Amerika, annars skulle vi inte se den här explosionen av smittade. Med så många fall kommer även sällsynta effekter av viruset bli vanliga, det är inte så att viruset har blivit mer aggressivt. Det här utbrottet kommer att pågå tills immuniteten blivit högre och det kan ta flera år, säger Björn Olsen.

Eftersom viruset inte har varit särskilt intressant för de flesta forskare, myndigheter och läkemedelsföretag saknas det ett vaccin eller någon särskild behandling. Ett vaccin kommer att dröja flera år.

Foto: AFPEn gravid kvinna har mottagit ett myggnät i staden Cali, Colombia. Foto: Luis Robayo/AFP

Den enda som myndigheter kan göra i dag är att försöka bespruta mot myggor och uppmana gravida att använda myggmedel. Några länder har rekommenderat kvinnor att inte bli gravida. Något som kan vara mycket svårt i djupt katolska Sydamerika eftersom tillgången på preventivmedel ofta är begränsad.

–  Preventivmedel hade kunnat hålla nere födslotalen, åtminstone tillfälligt. Men det funkar ju inte i längden, säger Björn Olsen.

Det finns många frågor som behöver svar, och det snabbt. Några av dem är hur hög risken för mikrocefali är, när under graviditeten som viruset är farligt och hur länge det stannar i kroppen.

– Vi vet så lite om zikaviruset och det gör att vi inte kan ge några tydliga rekommendationer vilket i sig skapar osäkerhet hos de som är i riskzonen, säger Anders Wallensten.

Men något som man vet är att viruset främst smittar via myggor av typen aedes aegypti. Det har funnits något fall där viruset förts över sexuellt, men det tros vara mycket ovanligt.

Den mygga som sprider zikaviruset finns inte i Sverige och därför finns det alltså ingen anledning till oro här.

– Om väldigt många gravida rest i smittområdet finns det en risk för att något barn ska födas med mikrocefali. Men för andra orsakar inte zika några större problem, det är inte en dödlig sjukdom som dengue kan vara, säger Björn Olsen.

WHO rekommenderar att länder inte inför begränsningar för resor eller handel. Många länder har dock tagit fram egna råd inför resor. I USA rekommenderas gravida att skjuta upp sina resor till de områden där smittan sprids. Men en sådan rekommendation är inte aktuell i Sverige.

I dagsläget rekommenderas inte heller några andra än gravida kvinnor som rest i länderna och har tecken på zikavirusinfektion att testa sig.

– Vårt laboratorium har testat ett antal prover, men vi har inte haft något positivt fall än. Det enda bekräftade svenska zikafallet är från i  somras, och den personen var inte gravid. Sedan kan det ju finnas de som varit smittade men inte blivit sjuka och därför inte testats, säger Anders Wallensten.

Det kommer att komma fler nya virus i framtiden, så det är bara att vänja sig, påpekar Björn Olsen.

– Det här är priset vi betalar för att vi blir fler, vi bor i städer, vi reser mer och vi exporterar och importerar mycket. Gamla sjukdomar kommer tillbaka och nya tittar fram, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.