Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-03 05:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/detta-galler-nar-du-ska-testa-dig-for-covid-19/

SVERIGE

Detta gäller när du ska testa dig för covid-19

Resultatet av ett covid-19-test beräknas komma inom två till fyra arbetsdagar.
Resultatet av ett covid-19-test beräknas komma inom två till fyra arbetsdagar. Foto: Johan Nilsson/TT

Under veckan börjar vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen att erbjuda de som har milda symtom att testa sig för covid-19. Hur testningen går till varierar dock beroende på vilken vårdcentral du vänder dig till.

Detta är vad som gäller.

Information om hur testningen går till ges via telefonsvar eller på respektive vårdcentrals hemsida. Det kan exempelvis finnas en drive-in-mottagning, drop-in eller möjlighet att boka sitt besök i förväg. För att testet ska ge ett tillförlitligt resultat bör du ha haft symtom i minst 24 timmar. Testningen är gratis.

Det var vid en presskonferens i slutet av förra veckan som Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, meddelade att det nu ska bli möjligt för allmänheten att testa sig för covid-19 på vårdcentralerna.

– Det är väldigt många invånare som gärna vill testa sig och som upplever att om man inte tillhör riskgrupper eller är hälso- och sjukvårdspersonal är det väldigt svårt att komma till. Det här är en service, att man ska få veta om man har covid-19 eller inte, sade Ann Söderström.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström följer utvecklingen av covid-19-epidemin i Västra Götalandsregionen noga.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström följer utvecklingen av covid-19-epidemin i Västra Götalandsregionen noga. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT, Björn Larsson Rosvall/TT, Björn Larsson Rosvall/TT

I början av maj kunde DN berätta att endast ett fåtal personer per dag kom till den teststation som då byggts upp vid Stockholmsmässan, trots en testkapacitet på 200 personer per dag. Ann Söderström sade i samband med fredagens presskonferens att efterfrågan på utökad testning varit stor i Västra Götalandsregionen, och att vårdcentralerna har kapacitet att genomföra ”väldigt många” tester.

– Nu öppnar vi upp och hoppas att vi får in våra leveranser med provtagningskit som planerat, så att vi kan provta så många som möjligt.

Den som vill testa sig för covid-19 uppmanas att ta med sig legitimation, följa information på plats och hålla avstånd till andra patienter. Testningen görs genom en topsning av näsan eller svalget. Resultatet visar om patienten har en pågående infektion, inte om denne har haft covid-19 vid ett tidigare tillfälle. Provsvaret kommer vanligen efter mellan två och fyra arbetsdagar.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt