Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-11 00:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/detta-galler-nar-du-ska-testa-dig-for-covid-19/

SVERIGE

Detta gäller när du ska testa dig för covid-19

Resultatet av ett covid-19-test beräknas komma inom två till fyra arbetsdagar.
Foto: Johan Nilsson/TT

Under veckan börjar vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen att erbjuda de som har milda symtom att testa sig för covid-19. Hur testningen går till varierar dock beroende på vilken vårdcentral du vänder dig till.

Detta är vad som gäller.

Information om hur testningen går till ges via telefonsvar eller på respektive vårdcentrals hemsida. Det kan exempelvis finnas en drive-in-mottagning, drop-in eller möjlighet att boka sitt besök i förväg. För att testet ska ge ett tillförlitligt resultat bör du ha haft symtom i minst 24 timmar. Testningen är gratis.

Det var vid en presskonferens i slutet av förra veckan som Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, meddelade att det nu ska bli möjligt för allmänheten att testa sig för covid-19 på vårdcentralerna.

– Det är väldigt många invånare som gärna vill testa sig och som upplever att om man inte tillhör riskgrupper eller är hälso- och sjukvårdspersonal är det väldigt svårt att komma till. Det här är en service, att man ska få veta om man har covid-19 eller inte, sade Ann Söderström.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström följer utvecklingen av covid-19-epidemin i Västra Götalandsregionen noga.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT, Björn Larsson Rosvall/TT, Björn Larsson Rosvall/TT

I början av maj kunde DN berätta att endast ett fåtal personer per dag kom till den teststation som då byggts upp vid Stockholmsmässan, trots en testkapacitet på 200 personer per dag. Ann Söderström sade i samband med fredagens presskonferens att efterfrågan på utökad testning varit stor i Västra Götalandsregionen, och att vårdcentralerna har kapacitet att genomföra ”väldigt många” tester.

– Nu öppnar vi upp och hoppas att vi får in våra leveranser med provtagningskit som planerat, så att vi kan provta så många som möjligt.

Den som vill testa sig för covid-19 uppmanas att ta med sig legitimation, följa information på plats och hålla avstånd till andra patienter. Testningen görs genom en topsning av näsan eller svalget. Resultatet visar om patienten har en pågående infektion, inte om denne har haft covid-19 vid ett tidigare tillfälle. Provsvaret kommer vanligen efter mellan två och fyra arbetsdagar.