Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 00:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/detta-har-hant-lars-adaktusson-och-abortomrostningen/

Sverige

Detta har hänt: Lars Adaktusson och abortomröstningen

Lars Adaktusson valdes in i Europaparlamentet 2014. Foto: Pontus Lundahl / TT

Lars Adaktusson röstade emot abort 22 gånger i EU-parlamentet. Nu har han meddelat att han inte ställer upp för omval till Kristdemokraternas partistyrelse. 

Här är de turbulenta turerna kring EU-parlamentarikern.

Den 5 april var Lars Adaktusson inbjuden till Colombias huvudstad Bogotá för att hålla föredrag om förföljelse av religiösa minoriteter. Efteråt fick han hård kritik för att ha talat på en kontroversiell konservativ konferens tillsammans med abortmotståndare och homofober.

Den 21 maj avslöjade DN att Lars Adaktusson under sina fyra år som EU-parlamentariker frekvent röstat emot kvinnors aborträtt – både i Europa och globalt. Vid de 28 tillfällen när EU-parlamentarikerna uttryckt en åsikt om kvinnors rätt att göra abort har Lars Adaktusson tryckt på nej-knappen 22 gånger, ja-knappen fyra gånger och lagt ner sin röst två gånger. Som enda svensk röstade han emot det slutgiltiga fördömandet av Paraguay för att landet nekat en våldtagen tioårig flicka abort.

Den 28 maj bröt Adaktusson tystnaden och sade att det var en felaktig uppfattning att han röstat emot aborter. I stället menade han att hans ställningstagande handlade om beslutsnivån, att EU inte ska syssla med abortfrågan.

Den 19 juni meddelade Lars Adaktusson att han inte ställer upp för omval till KD:s partistyrelse och rollen som andre vice ordförande i partiet. 

Ebba Busch Thor säger att hennes förtroende för Adaktusson är skadat. Foto: Anders Wiklund/TT

Dagen efter gick KD-ledaren Ebba Busch Thor till hårt angrepp mot sin partikamrat. Hon sade att det inte stämde att Adaktusson hållit partiledningen fullt informerad om hur han röstat i EU-parlamentet och att det heller inte var sant att han tillämpat partilinjen i abortfrågan på samma sätt som förre EU-parlamentarikern Alf Svensson gjorde, något Adaktusson uppgivit för Expressen. Hon var också upprörd över att Adaktusson informerat en journalist om sitt beslut att inte ställa upp för omval flera dygn innan han meddelade henne. ”Förtroendet för Lars Adaktusson är skadat. Han har fört vidare information som inte stämmer”, sade Ebba Busch Thor.

I en intervju med DN samma dag stod Adaktusson fast vid att han informerat partistyrelsen om hur han röstat i EU-parlamentet. Han sade också att han följt Alf Svenssons principiella linje – att abortfrågan inte hör hemma på EU-nivå.