Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Detta har hänt: Ubåtsjakten i Stockholms skärgård

Sveriges försvarsmakt söker sedan i fredags efter en misstänkt främmande undervattensfarkost i Stockholms skärgård. Få en snabbkoll - detta har hänt i ubåtsspaningen dag för dag.

13-17 oktober. Svenska försvaret genomförde övningen Northern Archer tillsammans med sju stridsfartyg från Nederländerna där en ubåt ingick. En ubåt sågs under förra veckan på flera platser i Stockholms vatten, bland annat utanför Skeppsholmen, Lidingö och i Kanholmsfjärden. Men det rörde sig sannolikt om den nederländska ubåten och har ingen koppling till försvarets pågående insats.

Torsdag 16 oktober. Enligt Svenska Dagbladet ska Sveriges signalspaning ha uppfattat ett nödsamtal på ryska. Dessutom låg det ryskägda handelsfartyget NS Concord sedan dagen före, på onsdagen, nästan stilla på internationellt vatten utanför Stockholms skärgård. Oljetankern ska ha befunnit sig utanför Stockholms skärgård sedan 9 oktober. Fartyget seglar under liberiansk flagg.

Fredag 17 oktober. Försvarsmakten offentliggör att en insats mot misstänkt främmande undervattensverksamhet har inletts i Stockholms skärgård sedan ”en sagesperson” har lämnat mycket ”trovärdiga uppgifter”. Över 200 personer från olika förband och enheter ingår. Två observationer görs av trolig främmande undervattensverksamhet i Stockholms skärgård, en i Kanholmsfjärden och en i Nämndöfjärden.

Lördag 18 oktober. Insatsen utökades med ytterligare fartyg. Svenska Dagbladet skriver nu att mycket tyder på att en skadad eller saknad rysk undervattensfarkost kan finnas i skärgården med detaljerade uppgifter om en krypterad signal som sändes från skärgården till Ryssland på fredagskvällen. Efter publiceringen började NS Concord, som kan vara stödfartyg åt miniubåtar, plötsligt stäva i väg. Shippingkoncernen Sovcomflot är ett företag med personliga kopplingar till president Vladimir Putins innersta krets.

Söndag 19 oktober. Försvarsmakten släpper en bild på vad som antas vara en främmande ubåt. Bilden är tagen klockan 10.15 i Jungfrufjärden av en privatperson. ”Det kan vara en ubåt”, säger konteramiral Anders Grenstad. Försvaret uppgav också att ytterligare två likande observationer finns, från fredagen.

Militärens underrättelse- och säkerhetstjänst (Must) och Säkerhetspolisen (Säpo) jagade på söndagen en svartklädd man som setts vada i vattnet utanför Sandön i Stockholms skärgård, erfar DN.

Rysslands försvarsministerium förnekar att någon av deras ubåtar kan ligga skadad i svenska vatten. Nyckelmeningen är att det inte har förekommit några ”onormala och, än mindre, akuta nödsituationer”. Formuleringen är luddig ”och innehåller ingen egentlig dementi att en rysk ubåt skulle ha befunnit sig på svenskt vatten.”, säger DN:s utrikespolitiska kommentator Michael Winiarski.

Det ryska forskningsfartyget ”Professor Logachev” avgick från S:t Petersburg på söndagskvällen. Det är specialbyggt för sökinsatser under vatten. Svenska försvarsmakten utesluter inte att båda ryska fartygen kan ha med undervattensverksamhet att göra.

Måndag 20 oktober. Sökandet efter den misstänkta undervattensfarkosten fortsätter från Möja till Ornö med både fartyg och personal på land. ”Professor Logachev” ligger nästan still öster om Gotland, på väg söderut. NS ”Concord” ligger också fortfarande kvar. Försvarsmakten erkänner att man medvetet valt att ange en felaktig position för var bilden på en misstänkt ubåt i övervattensläge skulle ha tagits.

Den mystiske mannen identifieras. Det visar sig vara en fiskare.

Tisdag 21 oktober. Försvaret meddelade att man hade fått två nya observationer i jakten på en eventuell ubåt i Stockholms skärgård. De bedömdes inte ha samma kvalitet som tidigare tre iakttagelser. Försvarsmakten dock inga egna bra observationer av vad som pågår under vattnet i Stockholms skärgård.

Under dagen koncentrerades insatsen i norra delen av sökområdet i Ingaröfjärden. DN rapporterade om att försvaret hade fått kontakt med något, vad det bestod av ville försvaret inte kommentera.

ÖB Sverker Göranson sade att man var beredd att tvinga upp en främmande ubåt med vapenmakt och beskrev den misstänkta kränkningen som ”för jävlig”.

Onsdag 22 oktober. Underrättelseoperationen i skärgården gick in i en ny fas, meddelade Försvaret på en extrainsatt pressträff. Det handlade inte om en nedtrappning utan en ”omdirigering”av mark-, luft- och de marina styrkorna. Enligt försvarets informationschef var uppfattningen det fortsatt ”pågår en trolig främmande undervattensverksamhet”.

Vad vet vi?

Bekräftade uppgifter:

Bevis? Försvaret har uppgett att det har gjorts fem olika iakttagelser av trolig främmande undervattensverksamhet i Stockholms skärgård. En bild har även släppts. Enligt försvaret sker insatsen i ett område av intresse för utländska makter. Försvaret uppger att det genom åren har gjorts flera iakttagelser på misstänkt främmande undervattensverksamhet i ett och samma område i Kanholmsfjärden.

Obekräftade uppgifter:

Nödsignal? Försvaret har fortfarande inte kommenterat medieuppgifterna om att pådraget orsakats av en rysk undervattensfarkost i nöd. ”Av den information som Försvarsmakten har kan vi inte dra slutsatsen om att det är en skadad rysk ubåt”, säger konteramiral Anders Grenstad.

Ubåt? Försvarsmakten betonar att det rör sig om en underrättelseoperation – inte en ubåtsjakt.

Ryssland? Ryska regeringen förnekar all koppling till den pågående svenska insatsen. Svenska experter är skeptiska. ”Att ryssarna nu förnekar inblandning innebär inte att det inte kan ha varit en rysk apparat”, säger tidigare Moskvaambassadören Sven Hirdman. Samtidigt lämnar ryssarna en luddig dementi som kan tolkas som att det faktiskt finns, eller har funnits, någonting i de svenska vattnen.

Moderfartyg? Det har spekulerats i om NS Concord är moderfartyg åt en miniubåt av modell Triton–NN. Fartyget är på väg mot Danmark men har sedan i onsdags rört sig fram och tillbaka i ett område på internationellt vatten nordost om Gotland. Sjöfartsverket anser inte att fartygets närvaro är misstänkt. ”Det är inte osannolikt att det ligger och väntar på nästa uppdrag”, säger Anders Nordin, områdeschef på Sjöfartsverket.

Kontakt? Enligt uppgifter till DN fick försvaret kontakt med något under sökinsatsens femte dag. Samtidigt koncentrerades operationen med minst fem fartyg och dykare i Ingaröfjärden.

Avfärdade uppgifter:

Den man som fångats på bild och som pekats ut som en person med möjlig koppling till ubåtsjakten identifierades den 20 oktober som en vanlig svensk fiskare. En bild på en ubåt tagen från Djuröbron identifierades samma dag som en svensk ubåt använd i olika evenemangssammanhang.

Felaktiga uppgifter:

Försvarsmakten erkände på måndagen att man medvetet angivit fel position för den bild som man tror kan föreställa en ubåt i övervattensläge.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.