Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

DI anmäler sexbrottssajt

En sajt som namnger sexbrottsdömda personer polisanmäls av Datainspektionen. Orsaken är att den och liknande sajter ”så uppenbart bryter mot personuppgiftslagen”, säger generaldirektör Göran Gräslund.

– Att bli uthängd på en sådan här sajt berör inte bara den utpekade utan drabbar även familj och anhöriga. Det är oroande att det fortsätter att dyka upp sajter av det här slaget, säger han.

På den aktuella sajten publiceras inte bara de dömdas namn utan även deras personnnummer, adresser, telefonnummer, brottsbeskrivningar, straff och domstolarnas målnummer. Därtill finns både en sökfunktion för personnamn och kartfunktion.

Datainspektionen, vars myndighetsuppdrag är att se till att bland annat personuppgiftslagen efterlevs, menar att det tydligt strukturerade upplägget gör brottet extra uppenbart. Under fjolåret polisanmäldes tre liknande sajter, bland annat en som är registrerad på samma person som är registrerad för den nu aktuella sajten.

En av förundersökningarna lades ned då polis och åklagare inte kunde koppla sajten till någon person, en andra lades ner av oklar anledning och om den tredje har DI ännu inte hört något från polis eller åklagare.

Inte bara DI är emot sajter av det här slaget. Exempelvis organisationen Ecpat, som verkar för att förebygga och stoppa alla former av sexbrott där barn är offer, tar avstånd från dem. Dels för att gärningsmän kan bli mindre benägna att söka hjälp, dels för att det finns anledning att tro att de riskerar att återfalla i brott.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.