Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Diabetiker riskerar att förgiftas av sin medicin

Gunilla Enocksson äter en diabetsmedicin som man kan bli förgiftad av. Ändå informerar inte läkarna om riskerna.
Gunilla Enocksson äter en diabetsmedicin som man kan bli förgiftad av. Ändå informerar inte läkarna om riskerna. Foto: Magnus Hallgren

Sedan millennieskiftet har tio gånger fler diabetiker förgiftats av den vanligaste diabetes­medicinen, enligt över­läkare på Giftinformationscentralen. Det handlar om helt normala doser av medicinen som kan leda till livshotande tillstånd. Men alternativ till medicinen saknas.

Fallen av mjölksyraförgiftning i samband med metformin, medicinen mot typ 2-diabetes, har ökat från 13 fall per år i början av 2000-talet till 158 fall det senaste året. Det uppger Mark Personne, överläkare vid Giftinformationscentralen.

– Det som är speciellt och lurigt med dessa förgiftningar är att de inte handlar om överdosering, utan drabbar människor som medicinerat normalt enligt läkares förskrivning, säger Mark Personne.

Medicinen ökar påslaget av mjölksyra i kroppen, och kan orsaka en brist i syrebalansen som i värsta fall alltså kan leda till livshotande förgiftning. Men det här är något som få diabetiker känner till. Problemet är att symtomen är så diffusa att diabetikern själv kan ha svårt att upptäcka dem, så som vag omtöckning och förvirring.

Sedan kan man bli så pass dålig att man inte kan söka sjukvård själv, enligt Mark Personne, som tycker att läkare ofta försummar att varna patienten för den allvarliga risken.

– I och med att diabetiker i regel bara träffar sin läkare någon gång i halvåret, är det sällan läkarna tänker på det, säger han.

Gunilla Enocksson har typ 2-diabetes och tar dagligen metformin i form av sex tabletter om dagen.

Hon har med sig medicinen till sitt arbete i centrala Stockholm och visar de vita tabletterna som ligger prydligt packade i dosetten.

– Att de här riskerna finns är något helt nytt för mig. Läkaren borde absolut ha informerat mig, säger hon.

Diabetiker har ofta nedsatt njurfunktion vilket gör att de har svårt att utsöndra det påslag av mjölksyra som medicinen bildar. Uttorkning är därför en riskfaktor för metforminförgiftning.

Men diabetiker kan inte sluta med medicinen. Det finns helt enkelt inte något alternativ.

– Poängen med metformin är att det inte orsakar lågt blodsocker som andra liknande läkemedel, säger Mark Personne.

Hur vet man när normaldosen riskerar förgiftning?

– Det är inte lätt att svara på. Det är där problemet ligger. Det finns inga speciella ledtrådar mer än försämrat allmäntillstånd. Diabetikern blir trött, förvirrad och saknar ork. I det akuta läget får man en flåsig andning. Då krävs intensivvård och behandling med dialys.

Har man dåligt vätskeintag under ett dygn på grund av exempelvis maginfluensa är det inte lämpligt att ta medicinen. Då bör man kontakta läkare och diskutera en paus i medicineringen, tycker Mark Personne.

– Visst finns då risken för att blodsockret stiger. Men det är ändå mind­re farligt än förgiftning, säger han.

Fakta. Metformin

Metformin är världens mest använda diabetesläkemedel och förstahandsval vid typ 2-diabetes.
Totalt i riket behandlas 255 871 personer med metformin.

 

Antalet förgiftningar av metformin har mångdubblats de senaste åren i takt med att fler har fått diagnosen diabetes. Några av dem har fått dödlig utgång.

 

Medicinen ökar bildningen av mjölksyra och kan öka kroppens surhetsgrad. Då uppstår störningar i kroppens känsliga syra­basbalans som kan leda till förgiftning.

 

Källa: Socialstyrelsen och Giftinformationscentralen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.