Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Diktaturens kreatur” ett av Palmes bevingade uttryck

Foto: Bert Mattsson/TT

Olof Palme var en skarp talare och debattör som inte skrädde orden. I en debatt 1976 med Centerpartiets ledare Olof Fälldin var han så dominerande att folk tyckte synd om Fälldin, och det året förlorade Socialdemokraterna valet. Här är några klassiska Palme-citat som blivit bevingade.

1. ”Demokratin är fast förankrad här i landet. Vi respekterar de grundläggande fri- och rättigheterna. Grumliga rasteorier har aldrig funnit fotfäste. Vi betraktar oss gärna som fördomsfria och toleranta.

Men så enkelt är det ändå inte. Fördomen behöver inte förankras i någon vederstygglig teori. Den har ett mycket enklare ursprung. Fördomen har alltid sin rot i vardagslivet. Den gror på arbetsplatsen och i grannkvarteret. Den är ett utlopp för egna misslyckanden och besvikelser. Den är framför allt ett uttryck för okunnighet och rädsla. Okunnighet om andra människors särart, rädsla för att förlora en position, ett socialt privilegium, en förhandsrätt.

En människas hudfärg, ras, språk och födelseort har ju ingenting med mänskliga kvalitéer att göra. Att gradera människor med sådan måttstock står i bjärt kontrast till principen om människors lika värde. Men den är skamligt enkel att ta till för den som känner sig underlägsen - på arbetsplatsen, i sällskapslivet, i konkurrensen om flickan eller pojken.

Därför ligger fördomen alltid på lur, även i ett upplyst samhälle. Den kan blossa ut i ett stickord, en obetänksam replik, en nedrighet i det lilla. Kanske menar den som handlar inte så illa. Men för den som träffas kan det riva upp sår som aldrig läks. De flesta av oss människor har ett behov att hävda oss gentemot andra. Och då står fördomen mot den avvikande - utlänningen, främlingen - till förfogande som en sista skans."

Radioanförande, 25 december 1965.

2. ”De har rensat det dukade bordet, de har tömt skafferi och visthusbodar, de har lagt åkern i träda och ätit sig igenom de internationella bankpalatsens matsalar på svenska folkets kontokort.”

Palme vid sitt förstamajtal på Norra Bantorget i Stockholm den 1 maj 1979.

3. ”I företagen sitter bankfolket i styrelserna som babianhannar.

TV-debatt om löntagarfonderna, 17 november 1983.

4. ”Dom borgerliga tycktes leva i illusionen att en insats för freden förutsatte ett nära nog oförbehållsamt stöd för den amerikanska ståndpunkten. Kännemärket på en borgerligt balanserad kritik tycks vidare vara att den ska höras så lite som möjligt. Helst vara nära nog ljudlös. Att den omges med så många reservationer att den mister varje innebörd och att den garanterat inte påverkar några som helst affärer.”

Palme försvarar sin kritik mot USA:s bombningar av Hanoi.

5. ”Man bör kalla saker och ting vid deras rätta namn och det som pågår idag i Vietnam, det är en form av tortyr. Det man nu gör, det är att plåga människor. Plåga en nation för att förödmjuka den, tvinga den till underkastelse under maktspråk. Och därför är bombningarna ett illdåd. Och av det har vi många exempel i den moderna historien. Och de är i allmänhet förbundna med ett namn: Guernica, Oradour, Babij Jar, Katyń, Lidice, Sharpeville, Treblinka. Där har våldet triumferat. Men eftervärldens dom har fallit hård över dem som burit ansvaret. Nu fogas ett nytt namn till raden: Hanoi, julen 1972.”

”Jultalet” i december 1972.

6. ”Det fantastiska är ju att detta fortsätter, att dessa satans mördare ska få hålla på.”

Tal efter att fem unga baskiska nationalister avrättats av Francoregimen i Madrid den 27 september 1975.

7. ”Inrikesministern, polisministern, hade häromdagen ett möte med polis- och säkerhetstjänstens ledare och framhöll därvid att ordningsmakten skall göra allt för att avslöja och utrensa reaktionära gruppen och individer och i rättan tid och utan kompromiss stoppa deras verksamhet. Så talar diktaturens kreatur till varandra.

Olof Palme angriper i ett tal inför Stockholms arbetarekommun den 19 april 1975 det allt hårdare politiska klimatet för de oppositionella i Tjeckoslovakien.

8. ”Jag tror efter de studier vi gjort är korrekt att säga att Arbetsgivareföreningens propagandister i mycket framstår som hatets och illviljans kolportörer mot svensk arbetarrörelse.”

Tal vid Svenska metallindustriarbetareförbundet, 1981.

Källa: Wikiquote, www.olofpalme.org

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.