Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Dilsa Demirbag-Sten: Omar Mustafa är inte en vanlig muslim

Efter en turbulent vecka valde Omar Mustafa att lämna alla sina uppdrag i socialdemokratin och avfyrade en bitter salva mot ledningen: ”Partiledningens uppfattning är inte bara beklaglig, det är även en skrämmande signal till muslimer och andra troende socialdemokrater.”

Mustafa är ordförande för Islamiska förbundet i Sverige. Av deras stadgar framgår att de ingår i FIOE (Federation of Islamic Organization in Europé), som enligt Tysklands motsvarighet till Säpo, Verfassungsschutz, är en europeisk paraplyorganisation för Muslimska brödraskapet.

Hur är det då med Islamiska förbundets ”motstånd mot antisemitism”? På förbundets hemsida kunde man fram till nyligen hitta en översatt artikel, publicerad 21/4 2009, om Jerusalems status i islam av dr Abdel Haleem Eweis, professor i Islamisk kultur och historia. Han skriver bland annat:

”Talmud säger att alla nationer är förbannade förutom judarna, vilka är hederliga och har rätten att erövra allt icke judar har eftersom de förtjänar att mördas. Hur kan ett sådant folk förtros och ges uppdraget att skydda heliga platser?”

Vidare i samma text:

”Detta är en sann och uppriktig attityd hos alla muslimer gentemot Jerusalem och detta visar deras värdering och respekt för profeterna och deras heliga platser som ett enormt historiskt och religiöst ansvar. Motsatt denna ädla attityd har judarna varit ohyfsade samt aggressiva mot alla profeter. De har ändrat och deformerat alla sanna läror och bibelns texter.”

När den franske förintelseförnekaren och antisemiten Roger Garaudy dog i juli 2012 publicerade den islamiska paraplyorganisationen, som Mustafa och hans förbund tillhör, ett kondoleansbrev på sin hemsida där den avlidne hyllades som ”den store tänkaren”.

Socialdemokratin ville alltså ge en person med kopplingar till Muslimska brödraskapet en plats i partistyrelsen. Att påstå att man som ingående i brödraskapets sfär är aktiv antirasist och demokrat är lika trovärdigt som om en medlem av Ku Klux Klan skulle hävda samma sak.

Aftonbladets Jan Helin har offentligt läxat upp krönikören Monica Gunne för hennes text om Mustafas passiva hållning i kampen mot tvångsäktenskap och hedersvåld. För denna åsikt ska hon nu alltså löpa gatlopp. Jag trodde att Muslimska brödraskapets kvinnohat hörde till allmänbildningen?

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg ryckte snabbt ut till Mustafas försvar och viftade bort kritiken mot honom som ett uttryck för islamofobi. Men bästa Åsa Linderborg, Omar Mustafa är inte en vanlig muslim. Han är ordförande för ett förbund med medlemsskap i en politisk rörelse som mördar och förtrycker oliktänkande, kvinnor och icke-muslimer. Muslimer är lika lite immuna mot kvinnohat och rasism som andra grupper. Var och en är ansvarig för sina egna handlingar och uttalanden. Omar representerar inte på något sätt alla muslimer i Sverige. Och de värderingar han verkligen representerar hör inte hemma i ett parti som kallar sig demokratiskt.

Dilsa Demirbag-Sten driver Berättarministeriet – skrivarverkstäder för barn och unga. Hon är också författare och journalist.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.