Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Din lukt kan locka till sig fästingar

Foto: TT

Vissa är riktiga fästingmagneter, medan andra aldrig har haft ett endaste fästingbett. Det kan bero på hur du luktar, men också på hur och var du rör dig i naturen.

– Fästingar attraheras av värme och koldioxid, och säkert också av olika kemiska dofter. Där kan vi skilja oss åt, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Fast fästingen har inte råd att vara särskilt kräsen, förklarar han.

– Den sitter där på ett grässtrå eller ett blad, och kan inte söka upp djur som den tycker luktar gott, som myggor kan. Då kan den inte tänka "äsch, jag biter inte den här som går förbi", säger han.

Fast vår lukt kan göra att fästingen biter sig fast snabbare på kroppen.

– På en del, som den inte tycker luktar lika gott, kanske fästingen kryper runt och letar efter ett bra ställe att bita på. Då ökar risken att bli bortborstad eller trilla av, säger han.

Men hur vi rör oss i naturen kan också vara en del av förklaringen.

– Om man är ute och går i naturen längs en rådjursstig så får man förstås fler fästingar än om man bara går på en grusväg i skogen. Svampplockare rör sig ute när det är fuktigt, och det gillar både svampen och fästingarna. Men slumpen spelar förstås också in för om man får fästingar på sig eller inte, säger Didrik Vanhoenacker.

Fakta:Fästingar gillar fukten

Antalet fästingar varierar inte så mycket mellan åren. De har en lång livscykel, och behöver suga blod tre gånger under sitt liv – oftast under tre år. De flesta fästingar som dör svälter ihjäl då de inte fått någon att suga blod från.

Däremot varierar fästingarnas aktivitet. När det är torrt kryper de ned i marken för att skydda sig mot torkan. Nu, som efter denna fuktiga vår, är de aktiva eftersom de gillar blött väder. Därför kan faran för fästingbett vara större i år än vid torra och varma somrar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.