Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ditt dammande kan vara värsta miljöboven

Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är inte längre industrin som är den stora miljöboven. Hushållen, med sin aningslösa hantering av farligt damm, utgör i dag en allt större risk för naturen.

Brukar du ta en fuktig trasa och torka av allt från bord och fönsterbräden till tv, stereo och dator innan du dammsuger? Gör inte det om du har för vana att efteråt skölja av trasan under kökskranen. Det är nämligen det beteendet som får oss hushåll att bära dumstruten i miljösammanhang.

– Damm från fönsterbräden, elektronik och det som samlas under sängen ska inte ut i avloppet, det ska brännas. Brödsmulor och vatten på diskbänken kan man däremot skölja av, säger Kristina Svinhufvud, chef för uppströmsavdelningen på Käppala, som renar vattnet i flera Stockholmskommuner.

Men större miljöbovar än industrin. . ?

– Det skulle man faktiskt kunna säga. Belastningen från industrierna till reningsverken har minskat väldigt kraftigt under de senaste 30 åren. Vi ser att hushållen står för en större andel och det beror framför allt på alla nya kemikalier som kommer ut på marknaden. Mycket hamnar i dammet och sedan i avloppet. Man måste förstås hålla rent hemma, men först ska man torrdamma och sedan våttorka, säger Kristina Svinhufvud.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.