Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Djurens Rätt-representant till bonde: Får jag våldta din dotter

Other: JJon Olav Nesvold/TT, DN

En kvinnlig bonde i Värmlands län publicerade ett inlägg om kor och komjölk på Facebook – och möttes av en rad hotfulla och hatiska kommentarer. ”Får jag ta din dotter, våldta och ta barnen av henne för att sälja hennes mjölk” skrev en representant för Djurens Rätt.

 Som ett svar på Djurrättsalliansens kampanj #intedinmjölk publicerade bonden ett inlägg på Facebook:

”Det är min mjölk. Jag har köpt den. Och man kan säga att bonden har köpt den av kon”, skrev kvinnan och påpekade att kon i utbyte mot mjölken bland annat får gratis mat och husrum, rent vatten och skydd från rovdjur.

Efter att inlägget publicerats började de hotfulla meddelandena trilla in på kvinnans Facebookvägg. Ett av inläggen är skrivet av en man som är kontaktperson för Djurens Rätt i en kommun i Värmland.

”Får jag ta din dotter, våldta och ta barnen av henne för att sälja hennes mjölk o när hon slutar ge mjölk då dödar jag henne. Istället får hon mat, rent vatten och sovplats! Deal?” står det i inlägget.

Kommentarer från flera andra personer kretsar kring samma tema: våldtäkt, tortyr och mord.

”Äckel. Hoppas du också blir våldtagen och får dina barn tagna ifrån dig precis som kon vars mjölk DU tydligen äger”, skriver en person.

När DN talar med Värmlandsbonden på torsdagen, dagen efter att hon publicerade sitt inlägg om komjölk, säger hon att det har varit ett turbulent dygn.

– Jag har haft svårt att sova i natt och jag var rädd för att gå ut till djuren i morse.

Hon säger att hon har fått ta emot hotfulla meddelanden på sociala medier flera gånger tidigare men att det känns läskigare den här gången eftersom det var riktat mot hennes dotter.

– Han hotar mitt barn, min dotter som bara är åtta år, det gjorde mig rädd, säger bonden apropå meddelandet från personen som är engagerad i Djurens Rätt.

Jag kan ju förstå vad vår kontaktperson försöker förmedla, en sorts liknelse med vad kor utsätts för. Men det fungerar inte.

 

Mannen som skrev inlägget är kontaktperson för organisationen. Det innebär att han på frivillig basis bland annat tar hand om folk som vill bli medlemmar och håller i möten.

– Jag ville göra en jämförelse mellan djur och människor för att visa hur hemskt djuren har det, men jag visste inte om hon hade barn. Jag står för det jag skrev, men det blev fel, säger han till DN.

Vad tänker du om att kvinnan kände sig hotad av dig?

– Om hon uppfattade det som ett hotmeddelande så tycker jag självklart att hon ska polisanmäla mig.

Till DN säger kvinnan att det är precis vad hon kommer att göra.

– Jag kommer absolut att polisanmäla honom. Att hota mitt barn med våldtäkt eller tortyr, det är inte ok, säger hon.

Benny Andersson är verksamhetschef på Djurens Rätt. Han ser allvarligt på händelsen.

– Jag kan ju förstå vad vår kontaktperson försöker förmedla, en sorts liknelse med vad kor utsätts för. Men det fungerar inte. Det blir alldeles för grovt och personligt. Så uttrycker inte vi oss som organisation, vi jobbar emot allt som har med våld och övergrepp att göra, säger han.

Vad ska ni göra nu?

– Vi ska prata med personen i fråga under dagen. Han har ju ett förtroendeuppdrag hos oss, så vi kommer att prata med honom om det är lämpligt att han fortsätter med det. Sedan kommer vi att använda det här inlägget som ett exempel med våra medlemmar med hur vi inte uttrycker oss, som ett exempel på när det blir riktigt fel. Men jag tror att personen är ledsen för att det blev som det blev, säger Benny Andersson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.