Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Djurgården vill ha gemensam plan: ”Får aldrig hända igen”

Djurgårdens ledning har under dagen erbjudit de anhöriga till den dödade 43-åringen stöd – och startat ett arbete för en gemensam plan med andra klubbar, supportrar, förbund och myndigheter. Målet är att det som hände aldrig ska hända igen. ”Men vi kan inte göra det här själva” säger kommunikationschefen Gunnar Gidefeldt.

För DIF har en stor del av måndagen ägnats åt att ta hand om alla som på något sätt blivit påverkade av den tragiska händelsen.

– Det handlar om personal, ledare, spelare, och självklart har vi erjbudit de anhöriga till den avlidna hjälp och kontakt. Det är det vi har lagt mest fokus på i dag, säger Gunnar Gidefeldt.

Resten av tiden har man ägnat åt att planera för hur man ska gå vidare, och ta fram en handlingsplan för att förhindra att det händer något liknande i framtiden. 

– Det är inte så att vi stått handfallna direkt, vi har lagt ned mycket arbete på säkerhet och dialoger med polisen, men uppenbarligen har inte det räckt. Nu har något av det värsta som drabbat svensk fotboll inträffat, det är ett gigantiskt misslyckande för alla involverade, säger Gunnar Gidelfedt. 

Enligt Gidefelt ska man nu ta fram en tydlig handlingsplan med konkreta förändringar. Syftet är att det aldrig ska hända igen.

– Vad planen ska innehålla får vi återkomma till, men en mängd kontakter är tagna i dag. Budskapet nu är att det här inte är något som vi kan göra själva, det behövs en bred uppslutning och en samsyn från alla involverade, fans, förbund, polis- och myndigheter, och klubbar.

Dödsmisshandeln av 43-åringen gjorde att DIF tillfälligt stoppade försäljningen av biljetter till derbyt mot AIK den 16 april, enligt infornationschefen Jonas Riedel. 

– Vi sitter i en massa möten nu för att se hur vi går vidare efter det som hänt, säger han. 

Biljettförsäljningen beräknas dock kunna återupptas på tisdagen. 

Samtidigt är det oklart om söndagens avbrutna match mot Helsingborg kommer att spelas färdigt. Den avbröts i den 40:e minuten då Djurgårdens supportrar nåddes av dödsbeskedet och stormade planen.

Fotbollförbundets disciplinnämnd ska handlägga ärendet, men först efter att rapporter från domare och klubbar har inkommit.

Ordföranden Khennet Tallinger vill inte spekulera i vad det blir för beslut. 

– Just nu känns det inte som rätt tid för det. Det känns bara tråkigt, säger han till Aftonbladet.

Om disciplinnämnden kommer fram till att matchen ska spelas klart så är det upp till tävlingskommittén att hitta ett nytt speldatum.

På måndagseftermiddagen gick också supporterklubben Black Army ut med att man stoppar försäljningen av t-shirtar och pins med hat-budskap inför kvällens match mot IFK Göteborg på Friends arena. 

Det är varor med texter som ”Vår plikt i livet — hata hata hata Göteborg" som plockas bort ur sortimentet, eftersom ”det inte är läge för det”, enligt Black Army-ordföranden Victor Capel.

– I dag är ingen dag för hat, säger han till gp.se.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.