Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Djurparksvargar sätts ut redan i vår

Vargvalpar ska redan i vår flyttas från djurparker till revir i naturen, och det kan komma att flyttas in vargar från Finland. Så ska den svenska vargstammen bevaras, berättade miljöminister Andreas Carlgren på torsdagen – samtidigt som EU beslutade att brottsanmäla den svenska vargjakten.

Den nuvarande svenska vargstammen är kraftigt inavlad, eftersom nästan alla de knappt 200 djuren härstammar från en handfull individer som vandrade in för flera decennier sedan. För att säkra en livskraftig vargstam har riksdagen beslutat att högst 20 vargar som inte är släkt med de nuvarande fram till 2014 förs in på de svenska vargmarkerna.

Vid en pressträff på torsdagen berättade miljöminister Andreas Carlgren mer i detalj hur det ska gå till den närmaste tiden:

• Några vargvalpar ska flyttas från djurparker till befintliga revir. Planen är att utsättningen börjar redan i april i år.

• Man ska förbereda utplacering av några vuxna vargar från Finland.

• Man ska överväga att sätta ut vilda vargvalpar från Finland.

Länsstyrelserna i Dalarna, Gävleborg, Värmland, Västmanland, Örebro, Uppsala, Västra Götaland och Stockholm får i uppdrag att peka ut två områden som kan vara lämpliga för att sätta ut nya vargar.

– Efter 2014 går vi över i en mer långsiktig fas där det handlar om att underlätta för nya vargar att komma i kontakt med vargar ur svenska stammen. Uppdraget är att förebygga inaveln, sade Carlgren.

En kontroversiell åtgärd som kan bli aktuell för att få invandrade vargar att nå befintliga svenska vargar är att upprätta ett slags korridorer genom renbetesområdena. Carlgren ville dock inte närmare precisera detaljerna kring sådana korridorer.

Ett argument för den pågående licensjakten som framförts är att den skulle kunna bidra till att minska inaveln i vargstammen. Carlgren berättade att av de 17 vargar som obducerats från årets jakt har två haft testiklarna i buken, medan en har haft överbett och en kotmissbildning i korsryggen. Han poängterade också att skottbilden varit bättre än förra året och att inga föräldrapar har fällts i år.

– Vi har meddelat EU-kommissionen att inavelsgraden har minskat nu. Men jag tycker inte att man ska överdriva det där. Ingen kan ju påstå att man minskar inaveln genom jakt, utan det sker genom att nya djur kommer in, sade Carlgren.

Han försäkrade att det var en tillfällighet att torsdagens presentation av åtgärder ägde rum samtidigt som EU-kommissionen fattade beslut om att anmäla Sverige för lagbrott.

EU:s miljökommissionär Janez Potocnik har en tid haft en brevväxling med Carlgren om vargjakten. Enligt EU:s så kallade habitatdirektiv om arters livsmiljöer är vargjakt i princip förbjuden. Undantag medges bara i nödfall. På torsdagen beslutade kommissionen att inleda ett så kallat överträdelseförfarande mot Sverige. Om tvisten inte löser sig under våren kan vargjakten hamna i EU-domstolen. Men Andreas Carlgren är inte orolig för det.

– Vi kommer att fortsätt att informera EU-kommissionen om vårt arbete, och vi kommer att ha en dialog. Jag är övertygad om att vi kommer att kunna skingra tvivlen om vår vargpolitik.

– Sverige ska kraftfullt värna den biologiska mångfalden. Men vi tycker att rovdjurspolitiken ska utformas i Sverige, nära de människor som berörs. Inte i Bryssel.

Naturskyddsföreningen (SNF) välkomnar EU-kommissionens beslut att inleda en överträdelseprocess mot Sverige och ser gärna att Sverige döms för fördragsbrott i EU:s domstol.

– Förhoppningsvis kommer vi aldrig mer behöva se dessa jakter på ett fridlyst, hotat rovdjur, säger Mikael Karlsson, SNF:s ordförande, till TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.