Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Djurrättsaktivister fördes bort

Sammanlagt 13 personer som deltog i en demonstration utanför ett slakteri i Linköping har förts bort av polisen. De tretton demonstranterna kommer att rapporteras för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Det var strax innan lunchtid på måndagen som polisen fick kännedom om en aktion, organiserad av djurrättsaktivister, skulle hållas utanför HKScans slakteri i Tornby, Linköping.

Demonstraterna ska ha blockerat ingångarna till slakteriet. När polis kom till platsen förde man först en dialog med de manifesterande och läget bedömdes som lugnt. Polisen anvisade en plats där demonstraterna kunde fortsätta sin aktion. Detta kallas för en ”ordningshållande befallning” på polisspråk.

Enligt polisen flyttade sig några av aktivisterna frivilligt, medan andra inte ville hörsamma befallningen. Detta gav polisen rätt att avlägsna perosner från området. Vid 12-tiden hade åtta personer i omhändertagits och avlägsnats och strax innan klockan 14.00, när aktionen bedömdes vara avslutat hade totalt 13 personer förts bort. Samtliga kommer, enligt polisen, rapporteras för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Enligt SVT var det aktionsgruppen ”Tomma burar” som låg bakom manifestationen. 

Fem av medlemmarna i aktivistgruppen är sen tidigare åtalade för två fall där de släppt ut djur från olika anläggningar. De står därför åtalade för stöld och egenmäktigt förfarande.

 

 

 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.