Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

DN direktrapporterade från Nobelfesten

DN rapporterade direkt från Nobelfesten. Emma Löfgren, med flera , skrev från redaktionen, Åsa Beckman rapporterade från festen och Viktor Barth-Kron kommenterade från soffan.

annieloof: Redo. Svart spetsklänning och flätad frisyr blir årets Nobelkreation. Nu ska vi fira pristagarna! http://t.co/uVCseKSRVU

Emma Löfgren: Välkomna till DN:s liverapportering om allt som har med Nobelpriset att göra. Snart kör vi igång med prisutdelningen i Konserthuset i Stockholm.

Emma Löfgren: Fredrpriset har redan delats ut, i Oslo som brukligt. Läs gärna vår reporter Jens Littorins rapport därifrån, det blev en hel del uppståendelse: http://www.dn.se/nyheter/varlden/staende-ovationer-for-malala-i-oslo/

Emma Löfgren: Konserthuset dekoreras i år med blommor i orangea, gråblålila, varmlila nyanser och i gult. Tolv florister har använt omkring 20 000 blommor, skänkta från Handelskammaren i Imperia och staden Sanremo, där Alfred Nobel tillbringade sina sista år.

Emma Löfgren: Tanken är att blommorna ska representera de olika kontinenterna.

Emma Löfgren: Statsminister Stefan Löfven är en av dem som sitter i publiken och väntar på prisutdelningen. Han sitter bredvid utrikesminister Margot Wallström.

Emma Löfgren: Nu spelas Kungssågen. Prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria ser ut att sjunga.

Emma Löfgren: Kungssången hälsar alltså kungen välkommen.

Emma Löfgren: Nu kommer Nobelpristagarna. De tre japanska fysikerna leder pristagartåget.

Emma Löfgren: Mycket glada miner bland pristagarna.

Emma Löfgren: Angående kungafamiljen har DN i dag talat med professor Hillevi Ganetz, som forskar om Nobelbanketten. Drottning Silvia syns alltid mest på banketten, men hon säger aldrig ett ord: http://www.dn.se/nyheter/sverige/forskaren-silvia-pratar-aldrig-pa-nobelbanketten/

Drottningen, kungen och kronprinsessan på plats i Konserthuset. Foto: TT Drottningen, kungen och kronprinsessan på plats i Konserthuset. Foto: TT

Emma Löfgren: Carl-Henrik Heldin, ordförande för Nobelstiftelsen hälsar nu välkommen, särskilt till pristagarna och deras familjer.

Emma Löfgren: Kungaparet ska traditionsenligt anlända sist. Men denna gång kom några senkomna gäster faktiskt efter kungaparet. TT rapporterar att en frackklädd man kom springande med andan i halsen längs med Kungsgatan.

Delar av regeringen med respektive innan prisceremonin. Delar av regeringen med respektive innan prisceremonin.

Emma Löfgren: Det norska paret Moser ser tillsammans med Patrick Modiano minst uppsluppna ut av pristagarna. Kanske tagna av stundens allvar. Heldin pratar om fascismens framfart och behovet av personer som uppmuntrar till kunskap och framsteg.

Emma Löfgren: ”Ni är förebilder och auktoriteter”, säger Heldin till pristagarna.

Emma Löfgren: ”Nobelpriset förpliktigar. Folk kommer att be om era råd och lyssna på era åsikter. Ni kommer ha möjlighet att förklara vetenskapens fördelar för en yngre generation.”

Prins Carl Philip och fästmön Sofia Hellqvist, som gör premiär på Nobelfesten. Prins Carl Philip och fästmön Sofia Hellqvist, som gör premiär på Nobelfesten.

Emma Löfgren: Nu ett musikstycke av Francis Poulenc.

Emma Löfgren: Kungen trummar förstrött takten med ena tummen.

Emma Löfgren: Anne L'Huiller, professor i atomfysik vid Lunds universitet, talar.

Emma Löfgren: Hon talar om eld som lyser i mörkret när alla andra ljus slocknat.

Emma Löfgren: Isamu Akasaki, fysikpristagare, ser ut att lyssna uppmärksamt. Talet är dock på svenska.

Emma Löfgren: Enligt Expressen har en naken man försökt ta sig in innanför avspärrningarna, men förts bort av polis.

Emma Löfgren: Detta är ingenting som deltagarna inne i Konserthuset märker av dock.

Emma Löfgren: Nakenprotester är lite av en tradition i Nobeltider. 2012 var den kinesiske regimkritikern Meng Huang, som hade rest till Stockholm ihop med den exilkinesiske författaren Liao Yiwu, som ville uppmärksamma den fängslade regimkritikern Liu Xiaobo. Denne kunde inte ta emot Nobels fredspris 2010 eftersom han satt i fängelse.

Emma Löfgren: Förra året omhändertogs flera nakna personer utanför Konserthuset.

Emma Löfgren: Nu får Akasaki sitt pris av kungen.

Emma Löfgren: Hans anhöriga fotograferar för fullt från publiken.

Emma Löfgren: Hans tidigare student Amano blir näste person att motta sitt pris.

Emma Löfgren: Och så Shuji Nakamura. Här kan ni läsa mer om det som gav dem fysikpriset. http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/fysikpriset-for-blatt-ljus/

Emma Löfgren: Måns Ehrenberg, svensk fysiker och molekylärbiolog, talar inför kemiprisutdelningen.

Emma Löfgren: ”Årets Nobelpristagare i kemi har öppnat en helt ny värld där vi kan se saker i cellens inre som ingen trodde var möjliga att studera. Vi kan både se hur friska celler fungerar på molekylnivå och vad som händer i cellerna vid sjukdomar som till exempel alzheimer”, skrev DN:s Maria Gunther i oktober. http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/de-utmanade-ljusets-grans-och-oppnade-en-helt-ny-varld/

Pristagarna på plats i Konserthuset. Pristagarna på plats i Konserthuset.

Emma Löfgren: Annie Lööf (C) sitter i publiken och ser ut att trivas.

Emma Löfgren: Eric Betzig, Stefan Hell och William Moerner ska nu ta emot sina pris ur kungens hand.

Emma Löfgren: Slängkyssar till publiken från Eric Betzig.

Emma Löfgren: Musik igen. Glitter and Be Gay från operetten Candide. Stycket är skrivet av Leonard Bernstein.

Emma Löfgren: Kungen trummar inte takten med tummen till det här stycket, om någon undrade.

Eric Betzig tar emot pris. Eric Betzig tar emot pris.

Lisa: Hur skulle du beskriva färgen på Silvias klänning?
Emma Löfgren: Jag skulle beskriva den som blå, men jag är ju ingen auktoritet i färglära.

Emma Löfgren: Prins Carl Philips blivande fru Sofia Hellqvist är med på Nobelfestligheterna i år, för första gången, liksom prinsessan Madeleines make Chris O'Neill.

Lisa: Inte turkos?
Emma Löfgren: Nej, jag skulle säga ljusblå, men som sagt är jag ju ingen expert.

Emma Löfgren: Nu är det dags för Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Emma Löfgren: Det heter så alltså. Lite tvetydigt namn egentligen.

Emma Löfgren: Britten John O’Keefe delar priset med norska May-Britt Moser och Edvard Moser, för upptäckter kring hur vi vet var vi är och hur vi lagrar den informationen.

Emma Löfgren: ”Pristagarnas upptäckter har löst ett problem som sysselsatt filosofer och forskare i århundraden – hur hjärnan skapar en karta av rummet som omger oss, och gör det möjligt för oss att hitta vägen i en komplicerad omgivning”

Emma Löfgren: Enda Nobelpristagaren i Konserthuset i klänning – May-Britt Moser – tar emot sitt medicinpris.

May-Britt Moser tillsammans med pristagarna Edvard Moser och John O’Keefe. May-Britt Moser tillsammans med pristagarna Edvard Moser och John O’Keefe.

Lena: Vad är det för foto på amuletten med ljusblå rosett som Drottningen och Kronprinsessan bär?
Emma Löfgren: Jag tycker det ser ut att vara kungen? Men jag försöker utreda detta. Om någon annan vet säkert får ni gärna skriva in!

Emma Löfgren: Nu ska Patrick Modiano få ta emot sitt litteraturpris.

Emma Löfgren: Ingen i publiken har ropat ÄNTLIGEN. Det hör väl mest till tillkännagivande-presskonferensen.

Emma Löfgren: Eller det är kanske Alfred Nobels porträtt som sitter på broscherna? Lutar mer åt det nu, researchar febrilt samtidigt som franska talas till Modiano på prisutdelningen.

elina: Det är brosch med bild på kungen, det har drottningen alltid haft på Nobelfesten .

Emma Löfgren: Tyckte vid närmare eftertanke att det kändes mer naturligt med Alfred Nobel, men kungen var min första gissning också. Ska sluta tänka efter för mycket.

Emma Löfgren: Även TT:s modereporter kallar drottningens klänning blå, för övrigt. ”Drottning Silvia bär en vackert blå klänning. Mycket snygg. Precis som förra året har den fina strassdetaljer.”

En liten uppförstoring visar att broschens bild är på en yngre variant av kungen. En liten uppförstoring visar att broschens bild är på en yngre variant av kungen.

Emma Löfgren: För intresserade av just drottningens Nobelklänningar finns det ett gediget bildspel här: http://www.dn.se/nyheter/sverige/bildspecial-har-ar-klanningarna-drottningen-burit-till-nobelfesten/

Kungabarnen med respektive på plats i publiken. Kungabarnen med respektive på plats i publiken.

Emma Löfgren: Nationalekonomen Tore Ellingsen börjar med att citera Astrid Lindgren.

Emma Löfgren: ”Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll.”

Emma Löfgren: Det är många som tror att det är Bamse som ligger bakom det citatet, men det kommer från en bilderbok av Astrid Lindgren från 1947.

Jessika Svensk: Här finns också lite mer klänningar från tidigare år, närmare bestämt kronprinsessan Victorias och prinsessan Madeleines: http://www.dn.se/nyheter/sverige/bildspecial-prinsessornas-vackra-klanningar/

Emma Löfgren: Men det är inget Ellingsen går in närmare på, han pratar om skattepengar och övervinster och företag.

Emma Löfgren: Ekonomipristagaren är Jean Tirole. Här kan ni läsa mer om honom: http://www.dn.se/ekonomi/pristagaren-tror-inte-pa-forbud-mot-vinster/

viktorbk: SVT:s textning kallar pengapriset "Nobelpris". Rasa.

Emma Löfgren: Man undrar hur mycket pristagarna övar på de tre bugningarna inför prisutdelningen. Ett par gånger framför spegeln känns väl tänkbart i alla fall? Alla utfördes i alla fall fläckfritt. Japanernas var snyggast.

Emma Löfgren: Svarar på min egen fråga: ”Varje pristagare får ta emot sitt pris – Nobelmedaljen och ett personligt, handmålat diplom – av H M K Carl XVI Gustaf. Pristagarna får en chans att repetera detta före sin stora dag, men då utan att kungen själv är närvarande. ”

Emma Löfgren: Nu avvek kungafamiljen. Helt enligt plan eftersom prisutdelningen är slut.

Emma Löfgren: Nu börjar ett stort gratulationskalas på scenen. Frentetiskt handskakande utbryter.

Nyfiken: Finns det en fullständig bordplacering någonstans? Känner nämligen några som finns med där och vill gärna se vart de sitter :)
Emma Löfgren: Du kan börja med att titta på den här, över honnörsbordet, så ska jag se om jag hittar en fullständig. http://www.dn.se/nyheter/sverige/placeringen-vid-honnorsbordet-under-nobelmiddagen/

Emma Löfgren: Alla Nobelpristagare tar inte emot utmärkelsen. Här är 5 som av olika anledningar har tackat nej. http://www.dn.se/nyheter/sverige/bildspecial-nobelpristagare-som-tackat-nej/

Emma Löfgren: Ni missar väl inte att DN:s Elin Peters rapporterar om förberedelserna i Nobelköket? http://blogg.dn.se/matbloggen/

Emma Löfgren: Mer om den nakne mannen här: http://www.dn.se/sthlm/naken-man-gripen-vid-nobelceremoni/ Verkar vara tredje gången för den kinesiske konstnären Meng Huang.

Emma Löfgren: Dukning och fix pågår nu för fullt i Blå hallen, inför banketten som börjar klockan 19.

Emma Löfgren: Inför detta kan ni ta del av Magdalena Ribbings vett- och etiketttips, Nobel-style: http://www.dn.se/webb-tv/program/ribbings-etikettskola/ratt-eller-fel-att-inte-bjuda-sd-pa-nobel/

Emma Löfgren: Hon tar också upp om det var rätt eller fel att inte bjuda Sverigedemokraterna, som alltså är portade från festen. http://www.dn.se/nyheter/sverige/sd-portas-fran-nobelfesten/

AsaBeckman: Nu på väg i taxi mot Stadshuset i duggregnet. Sprayad håruppsättning och smink på plats.

Nyfiken: Hej igen, hittade du en fullständig bordsplacering?
Emma Löfgren: Tyvärr, det har bara släppts en för honnörsbordet. Det är totalt 1250 gäster och bordsplaceringen sker manuellt, enligt uppgift, för att alla ska passa ihop. Makar och makor får inte sitta bredvid varandra.

Emma Löfgren: Sittningen i Stockholms stadshus börjar klockan 19 och väntas därefter pågå i ungefär fyra timmar. Därefter blir det dans i Gyllene salen.

Emma Löfgren: Kocken Klas Lindberg står bakom förrätt och huvudrätt och konditorn Daniel Roos ansvarar för desserten. Båda var med i kocklandslaget som blev OS-mästare 2012.

bjorklundjan: Mellanpaus i Nobelfestligheterna. På riksdagen med @goranhagglund.#nobel #nobel14 http://t.co/24ifrb5afi

Emma Löfgren: DN:s fotograf Nicklas Thegerström är på plats i stadshuset. Han berättar att personalen just nu finslipar på dukningen.

Emma Löfgren: ”De lägger upp bröd, tänder ljus och serveringspersonalen börjar samlas. De känns lugna, stämningen är avslappnad. Allt har gått enligt tidsschemat”, säger DN:s Nicklas Thegerström.

Gunilla: Jag tycker att det är egendomligt att Victoria som alltid brukar träffa rätt när det gäller klädsel, har valt ett stort kors som halssmycke. Det måste väl ändå vara deltagare från flera andra religioner på Nobelfesten. Varför ha en religiös symbol på en stor fest som denna?
Emma Löfgren: Kronprinsessan Victoria bär samma smycke som drottning Silvia gjorde vid sin första Nobelfest 1976.

jsjostedt: Tror att jag har fått festens coolaste bordsdam. http://t.co/iIhqDk7BY9

viktorbk: Annie Lööf tänker inte diskutera menyn med sin bordsherre. Hon kommer istället rösta på sin alliansmatlåda. #nobel

Emma Löfgren: Det norska pristagarparet i medicin, May-Britt och Edvard Moser, konstaterade efter prisutdelningen att Nobelpriset inneburit ett nytt liv. – Det som är den stora förändringen är att det är massor, massor av medier och att vi får tio gånger så många förfrågningar om att hålla föreläsningar, sade Edvard Moser till TT.

Emma Löfgren: Kemipristagaren Eric Betzigs son, Ravi Betzig, berättar för SVT att det först var han som fick Nobelpriset. När Nobelstiftelsen ringde var pappa Eric inte hemma och Ravi misstogs för sin far. ”Jag kommer alltid påminna honom om det, jag fick veta före honom!”.

Aage: Hvem presenterade Jean Tirole ved utdelningen?
Emma Löfgren: Nationalekonomen Tore Ellingsen.

Jessika Svensk: Här kan du se bildspecial inifrån Nobelköket: http://www.dn.se/mat-dryck/bildspecial-folj-med-till-nobelkoket/

AsaBeckman: Nu sorlar det här inne o gästerna håller på att ta plats. Salen känns mindre o intimare än vad man kan tro. Men ännu vackrare! #nobel

viktorbk: Om du hörde ett skrik så var det bara din folkpartistiske granne som reagerade när Waterfront dök upp i panoramat över Stadshuset. #nobel

Emma Löfgren: Nu börjar banketten!

Emma Löfgren: De flesta gästerna sitter på plats, men gästerna vid honnörsbordet kommer att anlända i en procession nerför trapporna.

Emma Löfgren: Trappan har 42 steg, fick jag lära mig tidigare av Sissela Kyle som gjorde ett inslag om detta i SVT.

Emma Löfgren: Det är tydligen 1330 gäster och inte 1250 som jag tidigare skrev.

Emma Löfgren: Nu kommer processionen högtidligt vandrande.

Emma Löfgren: Kungen och May-Britt Moser går i armkrok i täten.

Emma Löfgren: Drottningen för Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin mot honnörsbordet.

Emma Löfgren: Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist ser väldigt glada ut. Gladast av alla faktiskt!

Emma Löfgren: Kronprinsessan flankeras av kemipristagaren Erik Betzig.

Emma Löfgren: Stefan Löfven leder en kemipristagares hustru och Margot Wallström såg ut att gå med ekonomipristagaren.

Emma Löfgren: Kulturministern och finansministern syns också i processionen.

viktorbk: Jan Björklund reser sig inte vid processionen. Han sitter kvar och ser fram mot valet 2018. #nobel

Emma Löfgren: Yngsta gästen på festen är fem år, rapporterar SVT.

Emma Löfgren: Här har ni kvällens meny! http://blogg.dn.se/matbloggen/2014/12/10/menyn/

AsaBeckman: Nu har hedersgästerna paraderat ner för trappan. Kronprinsessans röda sidenklänning otroligt vacker.

Emma Löfgren: Nu blir kungen serverad champagne.

Emma Löfgren: Taittinger Brut Réserve, för den som vill göra honom sällskap på distans.

Emma Löfgren: Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist får sitta bredvid varandra – trots att de är ett par. Det beror på att de är förlovade, enligt tradition får förlovade par ha varandra till bordet.

Jessika Svensk: Här är kvällens meny, med kommentar av DN:s Elin Peters: http://www.dn.se/mat-dryck/har-ar-kvallens-nobelmeny/

Emma Löfgren: Nu är det dags för kvällens första skål, av ordföranden i Nobelstiftelsen. Han tillägnade den kungen.

AsaBeckman: Men rena knatterexplosionen när Sofia kommer nerför trappan!

Emma Löfgren: Emma Johansson från Handelshögskolan är kvällens toastmaster.

Emma Löfgren: Hon presenterade precis kungen, som nu ska skåla för Alfred Nobel.

AsaBeckman: Nu har vi skålat för Alfred så han är också med på festen nu.#nobel

Emma Löfgren: Kronprinsessan lägger en liten glittrig portmonä under sin tygservett i knäet. Undrar vad hon har i den?

Emma Löfgren: Statsminister Stefan Löfven riskerar inte så mycket käbbel vid honnörsbordet. Inga partiledare från oppositionen sitter där, det är bara en klunga ministrar som får blanda sig med kungafamiljen, pristagare och deras familjer, skriver TT.

Emma Löfgren: Inga utsträckta händer till alliansen under de närmaste fyra timmarna, således.

viktorbk: Kul att Göran Hägglund fick komma. Antalet kristdemokrater i Stockholms stadshus ökar därmed med hela 50 procent. #08pol #nobel

Så här fint dukat var det på kungens plats. Foto: Nicklas Thegerström Så här fint dukat var det på kungens plats. Foto: Nicklas Thegerström

viktorbk: RT @wistikent: Tycker vi skall införa Nobels tröstpris. Som går till någon vars 30-åriga hårda forskning visar sig vara totalt meningslöst.

Emma Löfgren: Kungen och May-Britt Moser gör stora gester med händerna. Ser ut som om de pratar om saker som rullar. Eller så säger de ”och så vidare och så vidare”.

Emma Löfgren: Dans på schemat.

goranhagglund: Del av den vackra bordsdekorationen på Nobelbanketten. http://t.co/GIgDqQYSKZ

viktorbk: När håller Gustav Fridolin sitt tal till världens professorer? #nobel

Emma Löfgren: Gustav Fridolin ser danssugen ut tycker jag.

Jessika Svensk: Här är kvällens meny, med kommentar av DN:s Elin Peters: http://www.dn.se/mat-dryck/har-ar-kvallens-nobelmeny/

Erika : Hej! Vart är efterfesten?? Vilka får gå?? Brukar många gå??
Emma Löfgren: Efterfesten är på Handelshögskolan och arrangeras traditionsenligt av studenter. Gästerna är de som varit på Nobelmiddagen, samt några särskilt inbjudna. Det brukar också vara möjligt att vinna biljetter dit ett par veckor innan festen.

bibe: Är viktoria med babies?
Emma Löfgren: Det meddelar hon nog själv när hon känner sig sugen på det, om det skulle vara några nya barn på gång.

Emma Löfgren: TT är på plats utanför banketten: Maria Boonchon äger ett litet snabbmatställe mittemot Stadshuset. Medan kungligheter och andra ska äta kronhjort wokar hon åt hungriga turister, poliser och andra. Några Nobelgäster tar det säkra för det osäkra: – Jag har nog haft ett 20-tal frackar och långklänningar här före festen. De behövde lite i magen, säger Maria Boonchon till TT.

Emma Löfgren: Patrick Modiano, som fick Nobelpriset i Litteratur, har en svensk svärson. ”Vi grät som små madeleinekakor allihopa”, säger han om sin svärfars tal häromdagen, till SVT.

AsaBeckman: Förrätten är en ljuvligt len blomkålssoppa med krabba, ärtor och lite picklad blomkål med nätt citronsmak. Bra början!

viktorbk: Modiano får deja vu-känslor i Stockholm. Säg inget om var vi snodde 1800-talets stadsplanering, skulle sabba hans mystik. #Nobel

Rune: Var sitter sofia?
Emma Löfgren: Hon sitter mellan sin fästman Prins Carl Philip och riksdagens talman Urban Ahlin (S), vid honnörsbordet.

Emma Löfgren: DN:s Nicklas Thegerström har fotograferat inifrån Nobelköket under förberedelserna. Se hans bilder här: http://www.dn.se/mat-dryck/bildspecial-folj-med-till-nobelkoket/

AsaBeckman: Här vid bord 51 sitter jag med riktiga nobelveteraner som stilfullt kan jämföra olika menyer och divertissement.

Emma Löfgren: ”Turkos, nästan azurblå”, beskrivs drottningens klänning som nu i SVT. En riktig följetong detta.

Tora: Vem är den fina kvinnan i rött , med Stefan Löven på de tidigare bilderna?
Emma Löfgren: Är lite osäker på vilka bilder du menar. Stefan Löfven har Sharon Stein Moerner, hustru till en av pristagarna, till bordet. Hon har på sig en mörkt vinröd klänning.

viktorbk: Jo, nu drog Ribbing värja mot ELLE-chefen som önskade mer modernitet. RT @neo_andreas: är det inga dueller på nobelfesten?

Statsminister Stefan Löfven kom till Konserthuset med frun Ulla. Foto: TT Statsminister Stefan Löfven kom till Konserthuset med frun Ulla. Foto: TT

Emma Löfgren: Underhållningsdags i stadshuset igen. Låter som Månskenssonaten, men jag är inte beredd att ta gift på det.

Emma Löfgren: Till detta, någin form av modern dans.

Emma Löfgren: Modern balett i alla fall.

Emma Löfgren: Rödvinet har serverats och efter dansnumret blir det kryddstekt ytterfilé av kronhjort med morotsterrin, saltbakad gulbeta, rökt pärllök och potatispuré samt viltsky.

Så här ser kvällens varmrätt ut - kronhjort. Foto: Nicklas Thegerström Så här ser kvällens varmrätt ut - kronhjort. Foto: Nicklas Thegerström

J.: I kronprinsessans kuvertväska finns läppstift och halstabletter.
Emma Löfgren: Det låter troligt.

Emma Löfgren: Varmrätten kommer att paraderas fram nerför trappan strax.

Emma Löfgren: Underhållningen handlade om människans kluvenhet. Och det var Månskenssonaten, jag är nu beredd att ta gift på det.

Emma Löfgren: Blomsterarrangemangen på borden har temat ”Stockholms broar”.

AsaBeckman: Andra uppträdandet: en plastisk koreografi med två manliga dansare o här runt bordet diskuterar vi om det är kärlek eller hat.

AsaBeckman: En djärv tolkning är Dupont o Dupont som försöker komma ifrån varandra. #nobel

Emma Löfgren: Sammanlagt kostar hela Nobelveckan ungefär 17 miljoner kronor, enligt SVT.

Emma Löfgren: Alla ser ut att sköta sitt konverserande, vad det verkar. Stefan Löfven äter bröd och nickar medan Sharon Stein Moerner berättar något.

Lydia: Är det en bankett och artisterifest i Oslo också ikväll för Fredspristagarna? Visas den i Sverige?
Emma Löfgren: Nej, Fredsprisgalan, som är en konsert med flera olika artister, är i morgon den 11 december i Oslo. Den verkar inte direktsändas, men jag tror den brukas sändas i efterhand.

AsaBeckman: Nu kommer varmrätten. Mitt bordssällskap hävdar att det står reserver beredda om någon av servitörerna skulle bli för skärrade...#nobel

bibe: finns det rykten om egen fest för icke bjudna?
Emma Löfgren: Jag har inte hört några. Har du?

AsaBeckman: Jävlars, nu lossnade ett av mina stora örhängen o landade i huvudrättens potatispuré! #nobel

Elin: Varför blev inte Sd bjudna? och varför bjuder man in Kaplan?
Emma Löfgren: ”Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra. Partiets bakgrund i högerextremism och företrädarnas agerande i nuet visar på en bristande respekt för den grundläggande demokratiska principen om alla människors lika värde – oavsett hudfärg, härkomst eller religion. Nobelstiftelsen väljer därför att inte bjuda in Sverigedemokraterna till årets Nobelfestligheter”, skriver Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten i en kommentar till TT. Varför de bjöd in Mehmet Kaplan har de inte specificerat. Inte heller har de kommenterat någon annan ministers inbjudan specifikt, så vitt jag vet.

Emma Löfgren: Mer detaljer om huvudrätten i DN:s Elin Peters blogg från Nobelfesten: http://blogg.dn.se/matbloggen/2014/12/10/grymt-nej-rent/

Emma Löfgren: Ministrarna som är på festen: statsminister Stefan Löfven (S), finansminister Magdalena Andersson (S), kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP), närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S), utrikesminister Margot Wallström (S), utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) samt Helene Hellmark (S), minister för högre utbildning och forskning.

Emma Löfgren: Dessutom ska partiledarna Jan Björklund (FP), Göran Hägglund (KD), Annie Lööf (C) och Jonas Sjöstedt (V) vara på plats. Har inte sett till Sjöstedt än så länge.

AsaBeckman: Huvudrätten: Hjort, saltbakad gulbeta, pärllök, potatispuré - perfekt kött men lite för rustikt sammantaget.Lite söndagsstekkänsla.#nobel

Emma Löfgren: Där hade vi dem, hela partiledargänget på plats.

Emma Löfgren: Prins Daniel verkar ha väldigt kul. Han måste ha fått en bra placering.

Monica: Varför har Victoria ett kors runt halsen??? Känns fel tycker jag.
Emma Löfgren: Det är samma smycke som drottningen hade på Nobelfesten 1976.

Emma Löfgren: Drottningen har inte ätit upp sin mat. Hon kanske var en av gästerna som smet förbi wok-kiosken på vägen, som TT tidigare rapporterade om.

Emma Löfgren: Prinsessan Madeleine har samma diadem som hon hade på sitt bröllop, enligt Magdalena Ribbing.

Emma Löfgren: Madeleines klänning, av svenske designern Fadi el Khoury, väger för övrigt 15 kilo.

Emma Löfgren: Totalt har 43 kockar lagat mat i fyra dagar inför festen.

bibe: om drottningen inte ätit upp kanske hon tänker på L ivsmedelsverkets kostråd äta mindrekött och helst ej rött

Emma Löfgren: Kungen är riktigt i gasen och får personerna runt omkring sig att skratta hjärtligt. Han gör fortfarande mycket stora gester med händerna.

Emma Löfgren: John O'Keefe ser ut att vara helt slut.

Emma Löfgren: Han sitter bara och stirrar stint framför sig.

Emma Löfgren: Bredvid honom sitter utrikesminister Margot Wallström, S, som däremot konverserar livligt med ekonomipristagaren Jean Tirole.

Emma Löfgren: Wallström tittade just lite oroligt på O'Keefe, men sa ingenting till honom.

Emma Löfgren: Annie Lööf (C) såg precis ut att lyssna på en historia hon inte riktigt gillade. Kanske något om utsträckta händer eller så.

Emma Löfgren: Plats på scen för dansarna igen.

viktorbk: "Det var ju glassbomb i många år, Ebba." "Det var ju det." #nobel

Emma Löfgren: Nu ni, är det dessert på gång!

viktorbk: Bra av SVT att låta tittarna få uppleva kallprat precis som om de var på plats vid bordet.

Emma Löfgren: Med pompa och ståt serveras mousse och sorbet på vilda salmbär från Gotland med saffranspannacotta på brynt smörbotten.

Emma Löfgren: Vore tråkigt om en av servitörerna tappade ett sånt där jättetomtebloss på någons balklänning.

Emma Löfgren: Eller på någons näsa för den delen.

bibe: Verkar löven lika arg även här eller har han lugnat ner sig. Kan kanske inte premisserna för detta heller. Oerfaren i politiken ?.
Emma Löfgren: Löfven har inte verkat arg alls och senast jag såg honom såg han väldigt förnöjd ut.

Här är kvällens vackra dessert. Foto: Nicklas Thegerström Här är kvällens vackra dessert. Foto: Nicklas Thegerström

Emma Löfgren: Kungen tittar intresserat på sin dessert. Nu jämför han med May-Britt Mosers.

Emma Löfgren: Drottningen har med sig ett litet förstoringsglas som hon använder för att läsa i programmet. Glasögon skulle kanske sabba outfiten?

fårskarn': Vad symboliserar glasskulorna?
Emma Löfgren: Kocken ville göra en ”fräsch” och snygg dessert som dessutom passade bra i tallriken.

Jessika Svensk: Magdalena Ribbing fick provsmaka desserten i förväg. Så här tycker hon: http://www.dn.se/webb-tv/klipp/nyheter/saffran-och-salmbar-i-arets-nobeldessert/

Uwe: Hur får man möjlighet att bli bjuden till Nobelfesten ... Jag menar utan att lyckas med att vinna Nobelpriset? Finns det en väntelista där man kan skriva upp sig?
Emma Löfgren: Du kan försöka bli professor, det är många professorer på plats. Du kan också försöka gifta in dig i kungahuset, eller med en framstående forskare som kan tänkas ta emot ett Nobelpris i framtiden. Men enklast är nog att helt enkelt skriva in dig på ett universitet, 200 av de drygt 1300 gästerna är studenter, som fått en biljett via olika utlottningar i studentkårer och liknande.

William: Vem hade gjort klänningarna till kronprinsessan Victoria, Sofia Hellqvist
Emma Löfgren: Pär Engsheden har gjort Victorias klänning och Ida Sjöstedt ligger bakom Sofia Hellqvists.

Aida: Får gäster som är allergiska/följer speciell kosthållning en annan meny?
Emma Löfgren: Mja, liknande, men anpassad. DN:s Elin Peters har bloggat om det här: http://blogg.dn.se/matbloggen/2014/12/10/koll-pa-specialkost/

AsaBeckman: Tillbaka vid mitt trevliga bord efter textlämning. Nu börjar det verkligen bli varmt här. Avecen har glidit in på borden. #nobel

AsaBeckman: Men örhängena sitter på plats! :) #nobel

Majas: Vilken vecka är Madeleine i? Hon ser ut att va mer än tre månader gravid. Grattis!
Emma Löfgren: Det finns inga uppgifter om att prinsessan Madeleine är gravid.

Emma Löfgren: Tyska barn (pristagaren Stefan Hells barn) intervjuas i SVT om vad det bästa med festen var. Jag kan tyvärr inte tyska, men de verkar rätt glada.

Emma Löfgren: Stefan Löfven ser ut att börja bli trött. Han behöver dansa igång sig.

Emma Löfgren: Nu är det snart dags för pristagarnas tal.

AsaBeckman: Nu ligger de efter lite i programmet, tror jag visst. Fanborgen som skulle ha skridit in för fem minuter sedan sprang i princip in...!#nobel

Emma Löfgren: Nobelpristagaren i fysik, Nakamura, är först ut.

Emma Löfgren: Han talar åt alla tre fysikpristagarna.

Emma Löfgren: ”Det är en ära för oss att vår dröm om LED-lampor har blivit verklighet.”

Emma Löfgren: ”LED-belysning kan också minska den globala uppvärmningen.”

Emma Löfgren: ”Vi kan lysa upp världen.”

Emma Löfgren: När pristagarna började arbeta med blå lysdioder på 80-talet fick de gång på gång höra att det var lönlöst, berättar Nakamura.

Emma Löfgren: Han tackar sin familj för att den har låtit honom arbeta så hårt.

Emma Löfgren: Nu är det Stefan Hell, pristagare i kemi.

Emma Löfgren: ”Framförallt känner vi en väldigt stor ödmjukhet.”

Emma Löfgren: ”Man behöver helt klart ett vardagsrum. Åtminstone en plats att sova på”, säger Hell om vad som krävs för att kunna stå där han står i dag.

Emma Löfgren: Idén kom till honom i ett vardagsrum i ett studentboende i Åbo.

Emma Löfgren: Han avslutar med en skål.

Kalle Holmberg: ”Låt oss hylla den kultur som verkar för att lösa olösliga problem”, avslutar Hell.

AsaBeckman: Tacktalsdags här i Blå hallen. Vi fläktar oss med menyer och servetter och program! #nobel

Kalle Holmberg: John O'Keefe, amerikansk-brittiske forskaren som tilldelades Nobelpriset i fysiologi eller medicin tillsammans med May-Britt Moser och Edvard Moser, talar. Och uttrycker stor uppskattning för både plats, Blå Hallen, och menyn, bland annat kronhjort.

Kalle Holmberg: O'Keefe understryker att han speciellt gläds över att Nobelpristagarna kommer från så många håll i världen, ”speciellt värt att uppskattas i denna tid”, med referens till tilltagande främlingsfientlighet världen över.

Kalle Holmberg: ”Tack”, säger han och höjer en skål.

Kalle Holmberg: Över till franska och väl valda ord från litteraturpristagaren Patrick Modiano. ”Som gammal drömmare”, säger han, ägnar den så ödmjuke (och blyge) Modiano tankar på svenskar som August Strindberg, Axel von Fersen och förre generalkonsuln i Frankrike Raoul Nordling.

Kalle Holmberg: En skål å vägnarna av alla pristagare föreslås av en annan fransman, fast på engelska – Jean Tirole, nationalekonom och mottagare av Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne. Stor ödmjukhet även där.

Kalle Holmberg: Middagsgästerna får (äntligen?) resa sig, sträcka på benen och, kanske, förbereda sig för en och annan svämgom på dansgolvet.

viktorbk: Aldrig är tanken på teknokratstyre så lockande som när kameran zoomar in våra toppolitiker, under pristagartalen, ett nyvalår. #nobel

Mats Areskoug: De första paren är redan uppe på dansgolvet, men ännu ingen trängsel.

Kalle Holmberg: Utrikesminister Margot Wallström intervjuas om förtrycket av flickor på skilda håll i världen och hyllar fredspristagaren Malala Yousafzai med orden ”en vis människa i en ung kvinnas kropp”.

AsaBeckman: Taffeln är bruten och gästerna strömmar uppför trappan till dansen i Gyllene salen.# nobel

Kalle Holmberg: När banketten hölls för fredspristagarna – Malala Yousafzai från Pakistan och Kailash Satyarthi från Indien – i Oslo på onsdagskvällen så stod, klart stilenligt, kyckling på menyn.

AsaBeckman: Det är nu jag har hört att folk kniper placeringskorten vid honnörsbordet som nobeltrofféer....Jag känner en som har Kungens!

viktorbk: Inga dumheter i stadshuset nu, på måndag är det nytt fullmäktige. #nobel14

Kalle Holmberg: Dansen i full gång i Stadshuset – och då tackar vi på DN för oss för denna kväll i Nobels anda.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.