Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

DN granskar: Vetenskapsskolan anklagas för islamism

Vetenskapsskolan i Göteborg.
Vetenskapsskolan i Göteborg. Foto: Tomas Ohlsson

En skola i Göteborg anklagas för kopplingar till islamistiska extremister. Säkerhetspolisen har besökt skolan och Skolinspektionen kritiserar den för att strunta i sexualundervisning. Men skolans huvudman nekar till alla anklagelser.

– Jag vill skydda det här samhället som har skyddat mina barn, säger han.

DN fortsätter nu artikelserien om extremism i skolan.

Vetenskapsskolan i Göteborg är en fristående skola med elever från förskolan upp till nionde klass. I en del av Göteborg där många familjer lever i utanförskap och där skolorna kämpar med dåliga betyg har Vetenskapsskolan med tiden uppnått goda resultat och en hög andel elever som blir behöriga till gymnasiet.

Samtidigt finns det en helt annan bild av skolan. Den som söker på Vetenskapsskolan på nätet ser snart att:

* Skolans chef och huvudman kopplas till hårdföra islamister.

* Personer som arbetat på skolan har avslöjats med att hylla terrorgruppen IS.

* Skolinspektionen kritiserar skolan för att sprida åsikter som står i strid med skolans demokratiska uppdrag.

När DN besöker skolan står det klart att personalen känner sig utsatt, att de anser att de kritiseras på grund av fördomar och missförstånd. 

Läs mer: Extremister försöker sprida propaganda i skolorna 

Abdel Nasser El Nadi är skolans vd och huvudman med ansvar för att verksamheten följer lagen. Han är inte på plats under besöket. I rollen som föreläsare och imam har han deltagit i sammanhang och föreläsningar med personer som Gefle Dagblad och Aftonbladet avslöjat med att sprida en extrem tolkning av islam. 

Bland hans kontakter på Facebook syns bland annat den danska imamen Abu Bilal som predikat att otrogna kvinnor ska piskas eller stenas till döds.

Själv förnekar Abdel Nasser El Nadi att han har några som helst extremistiska kopplingar eller sympatier för terrorgrupper. 

– Jag har fem barn som är födda i Sverige, en stor familj, och jag vill skydda det här samhället som har skyddat mina barn, säger Abdel Nasser El Nadi på telefon.

Läs mer: Rektorer vittnar om extremism bland sina elever 

En annan av hans kontakter på Facebook är en 35-årig man från Skåne som förra året dömdes för att ha uppmanat andra människor att skänka pengar till terrororganisationer. De två männen har före åtalet deltagit på samma evenemang och då fotograferats tillsammans. 

– Jag är imam och fotograferas med många människor. Jag kan inte ta ansvar för andras handlingar. Om du till exempel skulle ha en konferens och bjuda in nazister för att tala och debattera så betyder inte det att du har samma uppfattning som dem, säger Abdel Nasser El Nadi.

Mannen har dömts för att ha uppmuntrat andra att skänka pengar till terrorgrupperna IS och Jabhat al-Nusra. Tycker du att han gjort fel?

– Jag vet bara att han gett mat och kläder till fattiga, det är det jag sett på hans Facebooksida. Självklart är det bra att hjälpa de fattiga. Men jag kan inga detaljer om hans fall, det är polisen som vet allt.

DN avslöjade i juni 2017 hur en lärarvikarie i Göteborg hade starka kopplingar till en islamistisk grupp som förbjudits i Tyskland efter att den medverkat till IS-rekrytering.

Sven-Erik Berg, rektor på Vetenskapskolan i Göteborg.
Sven-Erik Berg, rektor på Vetenskapskolan i Göteborg. Foto: Tomas Ohlsson

Samma person vikarierade även på Vetenskapsskolan under 2017. Men skolans nuvarande rektor Sven-Erik Berg, som visar runt på skolan, säger att lärarvikarien inte längre arbetar där eftersom det krockade med hans studier.

– Vi har haft referenser på honom och inte sett någon grund till att han inte skulle kunna anställas, säger Sven-Erik Berg som inte känner till anklagelserna mot vikarien.

Journalisten Sofie Löwenmark, i dag kolumnist på Expressens ledarsida, har tidigare kartlagt kretsen kring Vetenskapsskolan. I ett blogginlägg pekar hon ut ytterligare en person på skolan som representant för en hårdför tolkning av islam. Även den mannen har nu slutat.

– Vi hade referenser som såg bra ut men han fick lämna omedelbart på dagen när vi fick höra om det där, säger Sven-Erik Berg.

Vad tänker du som rektor om att han ändå jobbade med era elever?

– Av det som jag såg så var det helt lugnt. Vi fick inga signaler på att han spred något bland eleverna. 

Rektorn berättar att Säkerhetspolisen nyligen kom på besök och pratade med honom.

– Ja, vad trodde du? Jag sitter ju och jobbar mitt i smeten. De vill veta var jag befinner mig och vad jag vet. Du ser ju själv vad som står i tidningarna. Klart Säpo har ögonen på sådana människor, det är deras jobb, säger Sven-Erik Berg.

Vetenskapsskolan utger sig inte för att vara en konfessionell skola men har bön på schemat för de elever som vill. När Skolinspektionens utredare gjorde en oanmäld inspektion i november förra året upptäckte de flera saker som fick dem att ifrågasätta delar av skolans undervisning. 

Under så kallad ”likabehandlingstid” – en schemalagd men frivillig lektion om moral och etik – satt pojkarna längst fram och flickorna bak. Skolan förklarade det med att barnen satt så under bönen, och eftersom likabehandlingstiden kom efter bönestunden var det praktiskt att de satt kvar.

– Elever berättade att man pratat om hur flickor och pojkar ska klä sig och uppträda, att flickor inte ska vara offentliga utan hålla en lägre profil. Vi anser att det motverkar skolans uppdrag och förstärker de traditionella könsmönster som finns, säger Skolinspektionens avdelningsjurist Johan Kylenfelt som var med på inspektionen.

I rapporten från januari kritiserar Skolinspektionen även Vetenskapsskolan för att sakna tillräcklig undervisning inom sex och samlevnad.

Vetenskapsskolans rektor Sven-Erik Berg tillbakavisar kritiken men säger att dialogen med Skolinspektionen har varit konstruktiv. Skolan har slutat med ”likabehandlingstiden” och anlitar inte längre personen som höll i den. Sven-Erik Berg betonar att han själv är kristen och stolt över den pedagogiska utvecklingen på skolan. 

Din huvudman kopplas till hårdför islamism, två tidigare personer på skolan anklagas för extremism och Skolinspektionen säger att ni inte lever upp till värdegrundskraven. Det framstår som att skolan har problem med extremism. Vad tänker du om det?

– De ungdomar som ger sig hän till extremismen kommer inte från vår skola, utan från de kommunala förortsskolorna som inte kommer åt strukturerna. Alla våra elever klarar målen för att börja på gymnasiet. För mig är det den viktigaste integrationsaspekten av alla, säger Sven-Erik Berg.

Läs mer: S vill förbjuda skolor med religiösa inslag 

Extremism i skolan

I en artikelserie belyser DN problem med extremism i skolan. Bland annat framgår att hälften av gymnasierektorerna i DN:s undersökning varit med om att utomstående försökt sprida extremistisk propaganda i skolan. Lika många har tvingats hantera att elever gett uttryck för extremism eller haft kopplingar till extremistiska grupper.

Läs de tidigare delarna här: 

Del 1. Christer Mattsson tog debatten – ändå blev eleven nazistledare 

Del 2. Elevernas nazifilm blev en vändpunkt för elitskolan

Del 3. Gymnasierektorer vittnar om extremism bland elever 

Del 4: Vetenskapsskolan anklagas för islamism

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.