Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

DN på plats: Glitter, champagne och ståt

Foto: Pascal Le Segretain / Pascal Le Segretain
Glitter, champagne, blommor och ståt: Nobelbanketten är en krona bland festers juveler.

Klädd i bågar och buketter av 17.000 rosa, röda och vita rosor, liljor, ranunklar, nejlikor och alstromemeria tog Blå hallen emot sina många bankettgäster. Många som första gången kommer in i salen reagerar på samma sätt: lokalen är ju röd! och så liten! Fullt uppdukad är Blå hallen ändå imponerande vacker. Den var för övrigt tänkt att bli blå, men när Stadshusets arkitekt Ragnar Östberg såg det röda, nakna teglet blev han så förtjust i det att han lät det vara.

Gästlistan för banketten kan tyckas lång med sina närmare 1.300 namn, men en stor del av gästerna är självskrivna. De tolv Nobelpristagarna med fjorton gäster var uppgår bara de till 180 personer. Kungafamiljen har sin givna plats mitt i mitten, liksom Nobelstiftelsen, Nobelkommittéerna och Svenska Akademien, några statsråd och partiledare, annan prominens samt en rad högt uppsatta akademiker och 170 studenter. Samt hundratals respektiven.

Det är annat än de 113 män som gästade den första banketten på Grand Hotel år 1901.

Som gäst gör man vad man kan för att spana in årets flottaste klänningar, vilket inte är det lättaste (man bör inte resa sig från sin plats, och absolut inte för prinsesspaning). Under den långsamma processionen nedför trappan kan man ändå få en titt som räcker för bordssamtalet om favoriter.

Kronprinsessan kom utan sällskap; Daniel Westling som på torsdagskvällen hade kunnat inleda sin svit av Nobelmiddagar stannade hemma på läkares inrådan. Han bör på grund av sin njurtransplantation tidigare i år undvika folksamlingar där smitta kan spridas. Prinsessan Madeleines fästman Jonas Bergström hade däremot en plats vid honnörsbordet.

Middagen var som alltid minutiöst planerad och inleddes med fanfar och skålar till kungen och till Alfred Nobels minne – det är trots allt den sistnämnde som står för kalaset.

Först efter en intensiv fotograferingsstund vid honnörsbordet och ett framträdande av kvällens underhållare Romeo & Julia-kören – i böljande kostymer av Camilla Thulin och ackompanjerade av luta och äldre stränginstrument samt av en humoristisk och iögonenfallande turkos drake – serverades förrätten till kurrande magar. Ingen behövde dock vara rädd att lämna kalaset hungrig – eller missnöjd.

Förrättsconsommén med hummer, skaldjur och Kalixlöjrom smakade exempelvis utmärkt, och vakteln var fint tryffelspäckad – liksom tillhörande, nobla drycker.

Det pensionerade lärarpar från Falun som vunnit sin middag genom Sveriges Television, och som satt vid DN:s bord, var också mycket nöjda.

När middagen avslutades framåt halv elva öppnades Gyllene Salen – som fram till dess tjänstgjort som serveringsgång – för dans till orkestern On Cue. Nära hälften av det stora sällskapet drog sedan vidare till studentkårens efterfest – en baluns som ibland avslutas först framåt frukost.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.