Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

DN rapporterade live om ubåtsjakten

Foto: Sören Andersson, Försvarsmakten

• Ubåtsspaningen i skärgården är inne på den femte dagen.

• Enligt uppgift till DN ska försvaret ”ha fått kontakt”.

• ÖB säger sig vara redo att tvinga upp ett eventuellt föremål med vapenmakt.

Juan Flores: Välkomna till DN:s live om de fortsatta spaningarna efter en misstänkt ubåt i skärgården utanför Nynäshamn.

Juan Flores: DN:s reportrar rapporterar direkt från Nämdöfjärden.

Josefin Sköld: Röjdykarfartyget HMS Spårö i norra Nämdöfjärden beordrar nu civil trafik att hålla sig på 1000 meters avstånd. Sökandet pågår nu i södra Jungfrufjärden och norra Nämdöfjärden.

Vi åker nu norrut längs Hölö för att se vad som händer.

Juan Flores: I dag ska ÖB Sverker Göransson rapportera för försvarsutskottet hur operationen går. Efter det ska han uttala sig för medierna. Det förväntas bli kring 12-12.30-tiden.

Juan Flores: Ubåtsjakten skapar mycket humor på sociala medier. Sjöodjur, Putin eller varför inte Darth Vader ligger bakom undervattensverksamheten, skojas det om.

Josefin Sköld: Just nu på Kanholmsfjärden, som söktes av intensivt under helgen: tomt. Vi rör oss vidare upp mot Sandhamn och Korsö där försvaret har en anläggning.

Juan Flores: Senare i dag kommer också ett beslut att fattas om ubåtsoperationen ska fortsätta ytterligare dagar, enligt Försvarsmakten.

Juan Flores: Statsminister Stefan Löfven är på officiellt besök i Tallin. Vid en gemensam presskonferens med Estlands premiärminister Taavi Rõivas meddelades att de två har samma syn på det säkerhetspolitiska läget, enligt TT.

Juan Flores: Löfven sade att Sverige kommer att stå utanför Nato men att det kan bli tal om ett utvecklat samarbete.

Här utanför Sandhamn ligger HMS Loke, ett trängfartyg, som kan förse andra fartyg med materiel och bränsle. Den har legat på samma plats ungefär under hela operationen.

Juan Flores: Finansminister Magdalena Andersson (S) håller dörren öppen för ytterligare anslag till Försvaret, i en intervju med TT.

Juan Flores: Huruvida det behövs ytterligare anslag, får bedömas efter att de nuvarande händelserna i Stockholms skärgård analyserats, framhåller hon.

Juan Flores: Sedan tidigare har Socialdemokraterna ställt sig bakom försvarsberedningen, som föreslår ytterligare 900 miljoner kronor. Om de står kvar vid detta, är oklart. – Exakt hur mycket blir det besked om på torsdag när budgeten kommer, säger Magdalena Andersson till TT.

Juan Flores: Klockan 12.30 kommer ÖB att träffa medierna. Följ träffen direkt på dn.se, vi sänder live-tv.

Läsare: Med tanke på den teknik och de metoder som används i sökandet: av vilka orsaker hittar man inte det man söker/får ej kontakt med objektet/objekten?
Katarina Lagerwall: Hej! Enligt försvarsexperter är det svårt att spåra en ubåt, om det är en sådan man söker efter. Bland annat stör annan båttrafik ljudupptagningen från sonar. Ubåten kan även placera sig på berggrund under vattnet och slå av alla motorer för att undgå upptäckt. Dessutom är Östersjön full av skrevor och djup dit Försvarets sonar inte kan nå. Experternas analyser kan sammanfattas med att det är mycket svårt att hitta en ubåt som inte vill bli upptäckt.

Juan Flores: Just nu träffar ÖB försvars- och utrikesutstkotten, rapporterar DN:s Jens Kärrman: ”Det var sammanbitna och tystlåtna riksdagsledamöter som vid 11-tiden anlände till mötet i riksdagen. Ledamöterna i både försvars- och utrikesutskotten är samlade för att diskutera den pågående militära insatsen i Stockholms skärgård. Både försvarsminister Peter Hultqvist och ÖB Sverker Göranson deltar i mötet. ÖB ska informera politikerna om operationen.”

Juan Flores: Kristdemokraternas Mikael Oscarsson hoppas få besked om vad som hänt. – Om det här är något som pågått en längre tid är det viktigt att få det belagt, vad det är som har hänt, säger han till Jens Kärrman.

Josefin Sköld: TT rapporterar att jakten går ut mot öppet hav. Vi är nu på väg dit för att se om det stämmer. Hittills har vi sett flest fartyg i och kring Jungfrufjärden.

Katarina Lagerwall: Enligt TT:s reporter har sökoperation rört sig ut på öppna havet i Danziger Gatt, och en korvett syns stäva söderut i riktning mot Landsort i den sydligaste delen av skärgården. Där, 22 kilometer sydost om Landsort, ligger Landsortsdjupet som är Östersjöns djupaste plats på 456 meter. Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet förekommer det så gott som permanent ryska ubåtar i djuphålan.

ÖB Sverker Göranson informerar försvarsutskottet om ubåtsjakten. Foto Pontus Lundahl/ TT ÖB Sverker Göransson informerar försvarsutskottet om ubåtsjakten. Foto Pontus Lundahl/ TT

Nu ser vi HMS Stockholm, Bevakningsbåt 91 och ett annat fartyg utanför Ingarö. De har, enligt uppgift, fått kontakt med något. Vi håller oss på avstånd.

Lisa Bjurvall: Jag undrar hur det fungerar med sonar; räcker verkligen avstånd på 1000 meter för att småbåtar med motorer inte ska störa ekona som går tillbaka från eventuella objekt under vattnet? Det måste vara väldigt svaga ljud från en glidande ubåt, vilket då känns som att andra motorbåtar lätt kan störa ut med dess bakgrundsbrus?
Katarina Lagerwall: Hur långt avstånd som krävs varierar och de 1000 meter som skyddszon kan även innefatta ett säkerhetsavstånd för eventuell verkanseld. Försvaret har sonar med både lång och kort räckvidd, och även slingor längs botten som kan skicka signaler till spaningscentralen på Muskö. Men det är, precis som du påpekar, väldigt svårt att fånga upp ljud från ett specifikt objekt.

Josefin Sköld: Det tredje fartyget är minsveparen M74.

Josefin Sköld: Vi har alltså stannat till vid Ingarö där HMS Stockholm, Bevakningsbåt 91 och minsveparen M74 ligger stilla här. Enligt uppgift i kontakt med något. Vad vet vi inte. Vi håller oss på 1000 meters avstånd. Strax sänder vi live härifrån.

Carl: Är det öppen information att spaningscentralen ligger på Muskö? Vem har gett er den informationen?
Katarina Lagerwall: Hej! Det är uppgifter från säkerhets- och försvarsexperter och sökoperationen med sonar finns som grafik i dagens tidning.

Katarina Lagerwall: DN kommer inom kort sända live från ubåtsspaningen i Ingaröfjärden. Följ den senaste utvecklingen på dn.se.

Katarina Lagerwall: Försvaret sägs ha fått kontakt med något. Men chansen att hitta en ubåt är liten och än mindre jämfört med 80-talet då militärens resurser var mycket större. Det säger DN:s ledarskribent Gunnar Jonsson.

Katarina Lagerwall: Som DN:s reporter uppgett är flera fartyg från försvaret samlade inom ett ganska litet område vid Ingaröfjärden.

Katarina Lagerwall: Tre båtar finns där: fartyget HMS Stockholm, Bevakningsbåt 91 och minsveparen M74. De ska alltså ha fått kontakt med något.

Katarina Lagerwall: Enligt DN:s reporter ligger fartygen tätt och har tidigare inte setts röra sig på det sättet.

Katarina Lagerwall: Försvaret har även idag utfärdat ett säkerhetsavstånd på 1000 meter för såväl medierna som civila båtar i sökområdet.

Katarina Lagerwall: Försvaret har inte uppgett vad det är de har fått någon slags kontakt med.

Radarbild över sökområdet i Ingaröfjärden. Foto: Nicklas Thegeström Radarbild över sökområdet i Ingaröfjärden. Foto: Nicklas Thegeström

Katarina Lagerwall: Det blåser ute på Ingaröfjärden och enligt DN:s reporter är Försvaret noga med att säkerhetsavståndet upprätthålls. Det har dock inte getts någon förklaring till varför man har minskat avståndet från 10.000 meter igår till dagens 1000 meter.

Juan Flores: Försvarsminister Peter Hultqvist (S) mötte pressen efter utskottsmötet med ÖB.

Juan Flores: Han fick frågor om både vad som händer i ubåtsoperationen och om budgeten.

Juan Flores: Tror du att det är rysk militär?

Juan Flores: – Det finns ingen verifiering på går inte att spekulera, svarade Hultqvist.

Juan Flores: Han ville inte heller svara på frågan om det är en slump att ubåtsjakten pågår just när budgeten ska läggas.

Juan Flores: Vet du vad det är där ute? – Tänker inte redogöra för info som jag fått, Försvarsmakten står för info till allmänheten, svarar han.

Juan Flores: Peter Hultqvist: ”Jag har största förtroende för Försvarets sätt att arbeta”.

Juan Flores: Har marinen tillräcklig bemanning? – Jag tycker att vi ska utreda den frågan efteråt, svarade Peter Hultqvist.

Juan Flores: Josefin Sköld rapporterar från Ingaröfjärden att tre fartyg ligger ganska tätt. Det är HMS Stockholm, Minsveparen M74 och Bevakningsbåt 91.

Juan Flores: – De rör sig lite sakta. Vi har en uppgift om att de fått kontakt med något, exakt vad det skulle vara vet vi inte riktigt, säger hon.

Juan Flores: Ytterligare ett fartyg närmar sig på längre håll.

Juan Flores: DN får många frågor om var uppgifterna om att fartygen haft ”kontakt” härrör. Vi kan inte gå in i detalj om var uppgifterna kommer ifrån, men DN erfar att ett av fartygen på plats uppgett att man ”fått kontakt”. Det är inte känt vad det innebär.

Juan Flores: ÖB står på tur att intervjuas. Vi återkommer så fort som möjligt med en tv-intervju med honom.

Fartygen som grupperat sig efter uppgiften om ”kontakt”. Fartygen som grupperat sig efter uppgiften om ”kontakt”.

Juan Flores: Nu börjar alldeles strax live-tv med ÖB, Sverker Göranson, som ska svara på frågor om ubåtsoperationen.

Josefin Sköld: @josefinskold: Nu rör sig både bevakningsbåten och HMS Stockholm relativt snabbt åt sydost.

Josefin Sköld: M74 har nu sjösatt sin fjärrstyrda undervattensfarkost.

Juan Flores: Är du säker på att det förekommit främmande undervattensverksamhet? – Det är troligt. Vi har intervjuare som mäter substansen i samtal (tips). Det är troligt att det har skett eller sker. Vi har inte egna rapporter som bekräftar.

Juan Flores: ... det är alltså ÖB som svarar på frågor om ubåtsoperationen.

Juan Flores: Enligt ÖB har man fler observationer som kommit efter de tre som man gått ut med. Mycket information kommer in och håller på att analyseras.

Juan Flores: ”Jag blir upprörd över att ingen reagerar. Det är för djävligt att det pågår. Det är oacceptabelt” kommenterar han det som händer.

Juan Flores: ”Vi byter personal och fortsätter. Man sliter mycket på personalen. Men det är fullt möljligt att köra den här veckan och så vidare”.

Juan Flores: Försvarsmakten vill inte kommentera DN:s uppgifter om att man ”fått kontakt”. –Vi kommenterar inte pågående operationer, säger Mikael Abramsson.

Juan Flores: DN: Men vad kan ”kontakt” betyda? – Jag kan inte kommenterar det heller.

Katarina Lagerwall: Aftonbladet uppger enligt en overifierad källa att en militär stridsbåt körde på en rysk huvudsändare som flutit upp till ytan. Det ska ha varit startskotten för hela den operation som Försvarsmakten nu bedriver i Stockholms skärgård

Katarina Lagerwall: Men ÖB Sverker Göranson dementerar uppgiften. – Så vitt jag känner till är det felaktigt. Vi har kolliderat med en stridsbåt, men det var en lysboj, säger han till Aftonbladet.

Katarina Lagerwall: Slutsatsen av ÖB:s rapporter som redovisat för utskottet idag bekräftar att något har skett i Stockholms skärgård och bildar ett mönster. Men de har inte bekräftat att det rör sig om någon specifik farkost. Det är troligt att det förekommit främmande underrättelseverksamhet, är så långt ÖB sträcker sig i att beskriva läget. Det har kommit ytterligare observationer det senaste dygnet som Försvarsmakten kommer att återkomma till, uppger ÖB. /TT – Det finns ingen begränsning personellt eller materiellt i operationen just nu, säger ÖB.

Dykare i farten vid ubåtsoperationen i Stockholms skärgård. Foto: Lotta Härdelin Dykare i farten vid ubåtsoperationen i Stockholms skärgård. Foto: Lotta Härdelin

Operationen i Ingaröfjärden. Foto: Lotta Härdelin Operationen i Ingaröfjärden. Foto: Lotta Härdelin

Ubåtsjakten. Foto: Lotta Härdelin. Ubåtsjakten. Foto: Lotta Härdelin.

Roggan: Jag stör mig på att folk säger att stridsbåten kolliderade med en rysk bojinstallation. Det är inte sant. Det var en lysboj, det vet jag personligen via att jag känner människor som arbetar på Amfibieregementet
Katarina Lagerwall: Då är du av samma uppfattning som ÖB.

Katarina Lagerwall: DN:s team på plats i Ingaröfjärden rapporterar om att det har kommit fler militära fartyg som nu befinner sig vid östra delen av Ingaröfjärden.

Juan Flores: ÖB i DN-intervju: Får man kontakt med en främmande ubåt är målet att tvinga upp den. – Med vapenmakt om så krävs, säger Överbefälhavaren Sverker Göranson till DN:s Jens Kärrman.

Juan Flores: De senaste dygnen har det kommit in ytterligare hundra tips från allmänheten. Däremot har försvaret inte hunnit utvärdera uppgifterna från det senaste dygnet. – Vi får fortfarande in rapporter. Jag vill understryka att det gillar vi. För vi får nu hjälp inte bara av försvarsmaktens personal och förband utan av väldigt mycket civilbefolkning. Man måste komma ihåg att i det stora flödet är det ett stort arbete att se och analysera för att säkerställa vilken substans det är, säger Sverker Göranson.

Juan Flores: Om en ubåt eller miniubåt påträffas kommer marinen försöka tvinga upp den. – Ambitionen är att driva, vad det nu är till ytan. Och eftersom vi är på svenskt inre vatten med vapenmakt, om så krävs, säger Sverker Göranson. Även under 2012 och 2013 förekom inte offentliggjorda rapporter om kränkningar i Stockholms skärgård. Skillnaden den här gången, enligt ÖB, var att försvaret fick in flera trovärdiga tips samtidigt.

Katarina Lagerwall: Vad händer om man hittar en främmande ubåt? Enligt försvarsexperter kan det bli verkanseld i form av torpeder, sjunkbomber och granater, skriver Aftenposten. Göran Frisk, tidigare ubåtsjägare och tidigare chef för ubåtsstyrkan, säger till Aftonbladet att första steget är att få upp farkosten. – Normalt går den upp i ytläge och besättningen hoppar i sjön. Om ubåten ligger kvar på botten lämnar besättningen den med lämplig andningsmask, säger Göran Frisk till tidningen.

Staffan Kihlström: Vi har fått många frågor om de två ryska fartyg som kopplats samman med ubåtsjakten. Det ena, tankfartyget "NS Concorde", ligger kvar i samma område där det hållit till en längre tid. Just nu finns det 57 distansminuter öster om Huvudskär, uppger Sjöfartsverkets VTS-central. Det andra, forskningsfartyget "Professor Logatjov", har försvunnit från radarn, men passerade i måndags eftermiddag söder om Hoburgen, och uppgavs då vara på väg mot Gdansk i Polen dit det väntades under måndagskvällen. Om det kom dit eller lagt om kurs och fortsatt någon annanstans är just nu oklart.

Katarina Lagerwall: Enligt Ståle Ulriksen, forskare vid Sjökrigsskolan och det norska institutet för internationella frågor (NUPI), är en torped det mest effektiva vapnet mot en ubåt. – Den kan styras, eller själv söka sig fram till båten och kan slå ut hela farkosten, säger Ulriksen till Aftenposten.

Katarina Lagerwall: Stråle tror dock att det är mer troligt att försvaret kommer att använda sjunkbomber och mindre granater för att tvinga ubåten till ytan. – Det kommer att skapa tryckvågor i vattnet och kan orsaka skador på skrovet så båten måste komma upp. Sedan kommer försvaret omringa båten och gripa besättning och då kommer en intensiv diplomatisk dragkamp starta, säger Ulriksen till Aftenposten.

Katarina Lagerwall: Göran Frisk säger till Aftonbladet att de omhändertagna sjömännen kommer att betraktas som skeppsbrutna, och utfrågas av underrättelsetjänsten om sina förehavanden. Skulle besättningen inte svara svenskarnas anrop via kommunikation - till exempel undervattenstelefoni blir det "ett bekymmer", säger han. – Om de inte ger upp måste man sätta in vapen. Eller ligger man och väntar till luften eller maten tagit slut. Men jag har aldrig varit med om en sådan situation, säger Göran Frisk till Aftonbladet.

Dp3: Varför är det inget ljud i er sändning?
Katarina Lagerwall: Hej! Vi sänder live kontinuerligt och slår på ljudet när det händer något som reportern kan rapportera om.

Katarina Lagerwall: Intresset för verksamheten i Stockholms skärgård har varit stort även i Luxemburg, där EU:s utrikesministrar suttit samlade i dagarna två. – Jo, de frågar förstås. De skämtar lite. Det var någon som visade någon bild där det kom upp någon undervattensfarkost mitt i Stockholm, berättar utrikesminister Margot Wallström (S) för TT och Sveriges Radio i Luxemburg. – Det är klart att de samtidigt följer medierapporteringen. Men jag tror att de också förmår hålla huvudet kallt just nu. Jag säger ingenting annat än att det pågår en insats från försvarsmakten och det har vi fullt förtroende för. Vi säger ingenting om vad det kan vara och spekulerar ingenting förrän vi vet mera. /TT

Juan Flores: Löfven, på besök i Litauen för ett möte med premiärministern Algirdas Butkevicius, vill inte kommentera den pågående undervattensoperationen. – Vi kan inte dra några slutsatser i nuläget. Däremot är vi överens om att den svenska försvarsberedskapen behöver utökas, säger Löfven till TT.

Katarina Lagerwall: Sökandet efter ubåten i Stockholms skärgård är en kamp mot klockan i en mycket svår terräng, enligt en före detta ubåtsofficer som TT talat med. – För varje minut som vi letar minskar chansen att hitta den eventuella ubåten, säger Ingebrikt Sjövik, före detta ubåtsofficer och moderat försvarspolitiker.

Katarina Lagerwall: Sjövik räknar med att en miniubåt av det slag det antas röra sig om klarar sig på egen hand under en veckas tid. Fast då måste den upp till ytan minst en gång per dygn och ladda batterierna. – Är det en miniubåt så kan vi tvinga den i bottenläge eftersom den då förr eller senare måste upp till ytan för att hämta luft och därmed ge upp.

Katarina Lagerwall: Enligt Sjövik tyder det mesta på att det rör sig om en miniubåt eller en dykfarkost. Uppdraget kan ha rört sig om rekognosering, övning eller utplacering av utrustning, tror Sjövik. Men han utesluter inte mer direkta krigsförberedelser, som utplacering av minor. Det kan även ha rört sig om spionage, eventuellt i kontakt med personal i land, eller traditionell signalspaning. – Om det har förekommit signalering som Svenska Dagbladet hävdar kan det antingen vara en nödsignal om att ubåten behöver en plan B eftersom den uppenbarligen blev röjd. Det kan också vara så att den är skadad, säger han till TT.

Katarina Lagerwall: Att ta sig ur Stockholms skärgård med en miniubåt utan att upptäckas är enklare i dag än under kalla krigets dagar, enligt Ingebrikt Sjövik,skriver TT. Det finns numera inte lika många sonaranläggningar och enheterna som den svenska flottan kan sätta in är begränsade. – Området kring Kanholmsfjärden och Nämdöfjärden är exemplariska vatten att gömma sig i. Utan helikoptrar är man ordentligt bakbunden, säger han. Att gömma sig underlättas av saltskikt i vattnet och stora variationer i djup. Fjärdarna det nu spanas i har ett djup som varierar mellan 10 och 110 meter. – Det är mycket svårt att hitta ubåtar i den här terrängen, säger Sjövik till TT.

Katarina Lagerwall: Har du inte hängt med i den senaste händelseutvecklingen om ubåtsjakten? Här får du en snabbkoll.

Jonas: Hej. Vad hände med det tyska forskningsfartyget som det rapporterades om hade lämnat St Peterburg och förföljdes av holländska militärfartyg?
Katarina Lagerwall: Hej! Som DN nyss skrev ligger det ena, tankfartyget "NS Concorde", kvar i samma område där det hållit till en längre tid. Just nu finns det 57 distansminuter öster om Huvudskär, uppger Sjöfartsverkets VTS-central. Det andra, forskningsfartyget "Professor Logatjov", har försvunnit från radarn, men passerade i måndags eftermiddag söder om Hoburgen, och uppgavs då vara på väg mot Gdansk i Polen dit det väntades under måndagskvällen. Om det kom dit eller lagt om kurs och fortsatt någon annanstans är just nu oklart.

Mika: Bör man vara orolig?
Katarina Lagerwall: Hej! När försvarsexperten Stefan Ring fick den frågan av DN svarade han: – Det vi ska vara oroliga för är att vi ser försämrade relationer (mellan väst och Ryssland) och en upptrappning av användningen av militära maktmedel som ett sätt att nå politiska mål, säger Stefan Ring. Det senare syftade han på Rysslands allt mer aggressiva stil och annekteringen av Krim i våras.

Katarina Lagerwall: Vice statsminster och Miljöminister Åsa Romson (MP) får hård kritik av fackliga Officersförbundet efter sitt uttalande om försvarets ekonomi igår. Enligt TT sade Åsa Romson: ”Finns det förmågor som man [försvaret] har större behov av än man trodde vid tidigare analyser, då får man se om man ska distribuera om. Men det är inte så att försvaret har lite pengar.” – Om citatet är korrekt är det verkligen fog att tala om en retorik på en väldigt låg nivå. Den kanske passar för en talare på ett upprört politiskt torgmöte, men knappast för någon som tillträtt vice statsministerposten, säger Lars Fresker, ordförande i Officersförbundet i ett pressmeddelande.

Katarina Lagerwall: – Att tro att Försvarsmakten har mycket pengar bara för att det finns ett antal miljarder i budgeten är en usel analys. Pengarna måste ju sättas i relation till vad som ska göras med dem, fortsätter Lars Fresker.

Tom: Vad har hänt med eran livesändning?
Katarina Lagerwall: Hej! Vi har avbrutit livesändningen tillfälligt och återupptar den senare idag. Vi kommer att meddela tidpunkt för det i god tid.

Katarina Lagerwall: Under statsminister Stefan Lövfens besök i Litauen uppgav premiärminister Algirdas Butkevicius att man ser mycket allvarligt på det som händer i svenska skärgården – en fortsättning på krisen i Ukraina. – Jag tror att det som sker just nu är en varning till de baltiska länderna och Skandinavien, säger Algirdas Butkevicius till Expressen. – Det som började i Ukraina är nu synligt på andra platser. EU-länderna måste nu stå mycket enade, och inte bara EU utan också Nato-medlemmar. Bara genom att stå enade kan vi möta de här utmaningarna och hoten, säger Algirdas Butkevicius till tidningen. /TT

Statsminister Stefan Löfven på besök i Litauen tillsammans med premiärminister Algirdas Butkevicius i Vilnius.
 Foto: Henrik Montgomery / TT Statsminister Stefan Löfven på besök i Litauen tillsammans med premiärminister Algirdas Butkevicius i Vilnius.
 Foto: Henrik Montgomery / TT

Alexis: Har man hittat ett "föremål" eller inte? Rubriken på DN:s hemsida är i skrivande stund "Just nu: ÖB redo att bomba föremålet" vilket ger intrycket att någonting har lokaliserats och är på väg att bombas. Så verkar dock inte vara fallet när man läser era liveuppdateringar. Vilseledande rubrik?
Katarina Lagerwall: Enligt uppgifter till DN har fartygen fått kontakt med något. Vad, är oklart. Försvarsmakten har koncentrerat dagens insats till Nämdöfjärden och flera av marinens fartyg finns på plats för att bevaka och söka av inl- och utloppen till fjärden. Uppgifter till DN omfattas av källskyddet.

Audun: Hvor dypt er det i det området der jakten pågår ?
Katarina Lagerwall: Hej! Enligt Ingebrikt Sjövik, före detta ubåtsofficer och moderat försvarspolitiker, ska det vara ett djup på mellan 10 och 110 meter i sökområdet.

Katarina Lagerwall: Militärexperten Jörgen Elfving lägger fram tänkbara orsaker till ubåtsjakten och sökområdet för TT. Där ligger Muskö örlogsbas. – I och med att flottan bara är en flottfläck är det inte särskilt mycket som finns kvar. Men Muskö är en av de få marina baser som vi har kvar, säger Elfving. Och enligt honom finns det flera skäl till att en undervattensfarkost från främmande land eventuellt skulle befinna sig i närheten av Muskö. – Vi vet ännu inte vad som finns under ytan. Men det kan dels handla om ett underrättelseintresse om vad som finns i våra anläggningar och att man är osäker på hur det ser ut i vattnet. Men det skulle även kunna vara så att man är på plats för att lägga ut något som vid senare tillfälle skulle kunna användas, säger han till TT.

Katarina Lagerwall: Det utlagda skulle kunna vara navigeringshjälpmedel, minor eller sensorer som känner av ljud som den sedan skickar vidare. – De intressanta ljuden skulle i sådana fall vara fartygsrörelser. Det är naturligtvis intressant att veta att till exempel en svensk ubåt är på väg ut i Östersjön, säger han till TT.

Sofie: Att: lagerwall. Jag läste ditt svar till Alexis; Men ni kan inte ha en sån rubrik om inte ÖB faktiskt sagt att han är beredd att bomba föremålet! Huruvida det är ett föremål är ju inte bekräftat och ÖB har ju endast sagt att man kan vara beredd att använda vapenmakt. Ni har lagt ihop 1 och 1 och fått 3:)
Katarina Lagerwall: Hej! Enligt försvarsexperter handlar vapenmakt hos svenska Försvaret för att tvinga upp en ubåt till ytan om sjunkbomber, granater och torpeder. Alltså är ÖB beredd att ”bomba” föremålet. Det är helt riktigt att försvaret inte har bekräftat att man har hittat något föremål, eller preciserat det de letar efter mer än att det är en ”undervattensfarkost”.

Katarina Lagerwall: Den svenska ubåtsspaningen har fått andra länder att rannsaka sina militära resurser för liknande kränkningar. Danmark vet inte vad som försiggår under ytan i danskt vatten, anser nu flera experter efter att frågan har aktualiserats.. – Vi har förlorat kontrollen över vad som pågår under havsytan. På djup över tio meter har vi bara en man med en kikare, som han kan sticka ner under ytan och titta i, säger pensionerade flottiljamiralen Niels C Borck till Berlingske. Sedan Kalla krigets slut förfogar Danmark inte längre över utrustning som kan upptäcka främmande undervattensfartyg som kränker danskt territorialvatten. Danmark har fem fartyg utrustade med sonar, men ingen av dem kan användas på grunt vatten. Det danska ubåtsförsvaret monterades ner för tio år sedan, det var i realiteten den enda möjligheten att upptäcka en ubåt i Danmark, enligt experter som Berlingske talat med, skriver TT.

Statsminister Stefan Löfven i regeringsplanet på sitt statsbesök i Baltikum. Foto: Henrik Montgomery / TT Statsminister Stefan Löfven i regeringsplanet på sitt statsbesök i Baltikum. Foto: Henrik Montgomery / TT

Katarina Lagerwall: Vid en pressträff i Litauen ihop med landets premiärminister Algirdas Butkevicius poängterade Löfven vikten av ett nära samarbete länderna emellan. Sverige och Litauen har även utökat utbytet av information för att möta säkerhetsutmaningar.

Katarina Lagerwall: Löfven vill dock inte kommentera den pågående undervattensoperationen. – Vi kan inte dra några slutsatser i nuläget. Däremot är vi överens om att den svenska försvarsberedskapen behöver utökas säger han till TT.

David: Men som Sofie skriver, det finns ju inget bekräftat föremål att bomba? Felaktig rubrik.
Katarina Lagerwall: Hej! DN påstår inte att det finns ett bekräftat föremål utan rubriken syftar på ÖB:s uttalande om man påträffar en ubåt: Får man kontakt med en främmande ubåt är målet att tvinga upp den. - Med vapenmakt om så krävs, säger överbefälhavaren Sverker Göranson.

Juan Flores: Militärexperten Jörgen Elfving pekar på flera skäl till varför en undervattensfarkost skulle befinna sig i Stockholm södra skärgård. Han kallar området för ”klassiska utbåtsmarker”.

Juan Flores: – Vi vet ännu inte vad som finns under ytan. Men det kan dels handla om ett underrättelseintresse om vad som finns i våra anläggningar och att man är osäker på hur det ser ut i vattnet. Men det skulle även kunna vara så att man är på plats för att lägga ut något som vid senare tillfälle skulle kunna användas, säger han till TT.

Juan Flores: Det utlagda skulle kunna vara navigeringshjälpmedel, minor eller sensorer som känner av ljud som den sedan skickar vidare. – De intressanta ljuden skulle i sådana fall vara fartygsrörelser. Det är naturligtvis intressant att veta att till exempel en svensk ubåt är på väg ut i Östersjön, säger Jörgen Elfving,

Katarina Lagerwall: Ute på Björkviks Brygga, längst ut på Ingarö, kommer en jämn ström med nyfikna för att följa händelserna ute på vattnet, rapporterar TT. Men det är svårt att urskilja fartygen i det grådisiga vädret. Alexandra Fellbom står och tittar med kikare ut mot vattnet. Hon är övertygad om att det är en rysk ubåt som försvaret letar efter. – Jag tycker att det är spännande att följa, men det är tråkigt för Sverige att vi är utsatta för något sådant här. Jag hoppas att de ska hitta något, säger hon. Alexandra Fellbom har bott på Djurö i hela sitt liv, med fönstren ut mot havet, och satt på första parkett under en del av 80-talets ubåtsjakter. Hon tycker att det är synd att försvaret skurits ner sedan dess. – Då hade de ju de här helikoptrarna, det var precis utanför mitt hus, säger hon. /TT

Katarina Lagerwall: Christer Gustavsson har båt i närheten, och nyfikenheten har fått honom att åka ut från Stockholm för att titta på insatsen. – Jag är inte säker på att det är något där överhuvudtaget. Men försvaret verkar ju säker på sin sak. Han berättar att han varit ute tidigare också och kikat. – Då var det en Stridsbåt 90 som var inne och handlade lite. Sedan såg jag ledningsfartyget längre ut. Annars har jag mest följt utvecklingen i media, säger han till TT.

Katarina Lagerwall: – Man blir liksom överraskad. Man tror inte att de ska vara så nära, ryssarna, om det nu är de, säger Ingaröbon Marie-Louise Andersson och tillägger att hon tycker att det är bra att försvaret är på plats och "jagar bort dem". – Det är många i skärgården som är rädda att de ska kliva upp här, säger hon. I lördags var hon ute på promenad längs med vattnet. Vid Tallholmen såg hon någonting märkligt. – Vi tittade efter svanar. Då såg jag något som inte brukar vara där. Det var en så konstig färg, mörkblått, det låg alldeles stilla. Hon och hennes sällskap tänkte inte mer på det, de hade ännu inte hört om försvarsinsatsen som dragit i gång. Så här i efterhand har hon tänkt på föremålet, som skulle kunna vara någon slags båt, gissar hon. /TT

Katarina Lagerwall: Enligt uppgifter i Aftonbladet genomsöker försvaret mindre öar i östra delen av Jungfrufjärden.

Ubåtsjaktens femte dag i Stockholms skärgård. Foto: Lotta Härdelin. Ubåtsjaktens femte dag i Stockholms skärgård. Foto: Lotta Härdelin.

Katarina Lagerwall: DN:s fotografer följer ubåtsjakten i Stockholms skärgård. Här kan du se bilder från spaningsdag fem.

Katarina Lagerwall: Försvarsmakten håller pressträff i dag tisdag, klockan 18, gällande underrättelseoperatinonen i Stockholms skärgård. DN sänder live med uppsnack från klockan 17.55.

Katarina Lagerwall: Försvaret har börjat dra tillbaka sina fartyg från Ingaröfjärden nu när det börjar skymma. Ingaröfjärden är en långsmal fjärd i Stockholms skärgård som avgränsas av Ingarö i norr och öarna Gåsö och Älgö i söder, att den även är grund gör den extra intressant, skriver SVT.

Katarina Lagerwall: Har du missat den senaste händelsutvecklingen i ubåtsjakten? Här kan du få en snabbkoll.

NS ”Concords” rörelser de senaste sju dagarna. Bild: aprs.fi NS ”Concords” rörelser de senaste sju dagarna. Bild: aprs.fi

Clas Svahn: Det ryska oljetankfartyget NS ”Concord” har börjat röra sig mot nordnordost, bort från Sverige. Det visar radarbilder från området. Fartyget rör sig med en fart av 12 knop. Under de senaste tio timmarna har fartyget rört sig mot öster för att att under de senaste två-tre timmarna ta av mot nordnordost. Fartyget verkar vara på väg mot hamnen i Primorsk djupt inne i Finska viken.

Clas Svahn: Underrättelseexperten Joakim von Braun säger till DN att han har sett en militär karta över misstänkta ubåtsindikationer mellan åren 2011 till 2013 där marinen registrerat observationer från Gotland, Göteborg, Sundsvall och Stockholms södra och norra skärgård. Enligt von Braun skulle de flesta av dessa ha klassats som ”trolig ubåt”. Några ska ha sitt ursprung i rapporter från allmänheten medan andra är gjorda av marinen. ”En av indikationerna gjordes med hydrofon från ett fartyg utanför Gotland”, säger von Braun till DN.

Clas Svahn: Försvarsmakten uppger att antalet tips från allmänheten fortfarande är stort. Mellan fem och tio tips i timman rings eller mejlas in, en del av dem innehåller också bilder.

Clas Svahn: Här kan ni se en intervju med Överbefälhavaren Sverker Göranson som DN gjorde tidigare i dag. Titta här.

Clas Svahn: Nu börjar DN sända en presskonferens med konteramiral Anders Grenstad, försvarsmaktens ställföreträdande insatschef.

Clas Svahn: Anders Grenstad säger att man kommer att fortsätta jakten och att man bedömer informationen som ”mycket trovärdig”.

Clas Svahn: Anders Grenstad säger också att operationen inte går ut på att tvinga upp något med vapenmakt.

Clas Svahn: Anders Grenstad: Vi har tre iakttagelser på tre olika platser. Vi har ytterligare två observationer som är tillräckligt intressanta för att fortsätta arbetet.

Clas Svahn: Anders Grenstad beklagar att man lämnade felaktiga uppgifter om det som observerades i området kring Jungfrufjärden.

Clas Svahn: Anders Grenstad tackar allmänheten för de uppgifter som kommit in under de fem dygnen. Han säger att det är mycket allvarligt att någon kränkt Sveriges territoriella integritet.

Clas Svahn: AP frågar om det är helt bekräftat och får till svar att det kan Försvarsmakten inte. Det är mycket troligt. Det rör sig om ytobservationer i någon form. Det finns inga bilder från de två nya observationerna.

Clas Svahn: Anders Grenstad: Alla observationer kommer som tips från allmänheten. De egna observationerna är av lägre kvalitet.

Clas Svahn: Anders Grenstad säger att det pågår en underrättelseoperation till sjöss och till lands. Vi har ingen nationsbestämning.

Clas Svahn: Därmed var presskonferensen slut. Summeringen är att Försvarsmakten inte har några egna bra observationer utan litar på fem observationer från allmänheten som anses ”mycket trovärdiga”.

Clas Svahn: Försvarsminister Peter Hultqvist intervjuas av DN:s Jens Kärrman om situationen i skärgården. Se inslaget här.

Adam: Jag läser att oljetankfartyget NS ”Concord” nu börjat röra sig mot en hamn i Ryssland. Varför rapporteras det ? Är det fortfarande så att man tror att det fartyget har med "kränkningsfråga" att göra, jag trodde det var klarlagt att den befinner sig där den gör av helt andra skäl.//Adam
Clas Svahn: Vi rapporterar det eftersom fartyget har hamnat i nyheternas fokus i samband med underrättelseoperationen (som Försvarsmakten kallar den) i Stockholms skärgård. Vi vill helt enkelt att våra läsare ska veta detta.

Göran : Var är PROFESSOR LOGACHEV ?·
Clas Svahn: Ungefär 120 kilometer rakt norr om Gdansk. Långt från svenskt territorialvatten.

På den här kartan som publicerades av Försvarsmakten under tisdagens presskonferens har de fem platser där ”mycket trovärdiga” iakttagelser gjorts markerats. På den här kartan som publicerades av Försvarsmakten under tisdagens presskonferens har de fem platser där ”mycket trovärdiga” iakttagelser gjorts markerats.

tre av de mest intressanta observationerna utmärkta av Försvarsmakten. tre av de mest intressanta observationerna utmärkta av Försvarsmakten.

John: Fastholder DN, at Försvaret har fået "kontakt", eller vil DN dementere denne oplysning?
Clas Svahn: Vi har redan under dagen tonat ned denna uppgift. Men Försvarsmakten självt säger att man har haft en del egna indikationer som dock är av lägre kvalitet än dem som man anser att civilbefolkningen gjort. Så någon form av kontakt har förekommit men den är inte av hög kvalitet och kan ha många olika förklaringar.

Jacob: Att Försvaret "inte har några egna bra observationer", innebär det att man inte lyckats snappa upp något med sonar?
Clas Svahn: Det kan till exempel betyda att man har haft en mycket kortvarig sonarindikation som inte har kunnat följas upp.

Evelina: Varför håller försvaret presskonferenser överhuvudtaget? det framkommer som jag ser inte något nytt. Är det bara för att upprätthålla den "nya fasaden" av öppenhet?
Clas Svahn: Det framkom i alla fall en ny sak: Försvarsmakten erkänner att man inte har några bra egna observationer utan litar helt till dem allmänheten gjort.

Lukas: Clas: Vilka radarbilder visar att Concord rör sig bort från Sverige? aprs.fi visar väl bara AIS-data?
Clas Svahn: Jag var nog lite slarvig när jag kallade dem radarbilder. NS ”Concord” syns på flera liknande spårningsverktyg och jag ser fartyget också på en annan indikator.

Pierre Jönsson Ågren: Jag tror att vissa Öbor tycker det är spännande med militär närvaro i sin närhet. Därför kan det tänka sig att dem ser saker som egentligen inte är något. Endast för att militären ska vara kvar.
Clas Svahn: Min erfarenhet, efter att ha undersökt människors rapporter av oidentifierade föremål i luften i 40 år, är att väldigt få hittar på sina historier. Däremot ser nästan alla fel och misstar naturliga föremål och fenomen. När det skrivs mycket om ubåtar så ökar rapporteringsfrekvensen och folk ser saker som inte har det minsta med ubåtar att göra. Precis som när det gäller föremål som flyger i skyn. Om det finns rapporter av verkliga föremål återstår att se i det här fallet.

Henrik: En liten undran... Var är våra egna svenska ubåtar?
Clas Svahn: Det säger inte Försvarsmakten. Men de finns med där ute och letar.

Clas Svahn: Vi gör nu en paus i liverapporteringen från dagens ubåtsjakt i skärgården. För en stund sedan höll Försvarsmakten en presskonferens där man berättade om den femte dagens sökande efter föremål i Stockholms skärgård. Där berättades att två nya observationer inkommit från allmänheten, men att Försvaret inte har några egna bra observationer. Här kan du läsa en sammanfattande text. http://www.dn.se/nyheter/sverige/forsvaret-litar-pa-observationer-fran-allmanheten/

Juha: Två nya observationer? Är det här ett skämt? Är det det enda de har? Tycker du att det är dags sätta punkt på farsen?
Clas Svahn: Det Försvarsmakten säger sig ha är observationer av ljus, periskopliknande objekt och vågor. Kanske inte något som bevisar att det finns någon ubåt i svenska vatten.

Johan: Är restriktionsområdena fortfarande aktiva?
Clas Svahn: Nej, det är de inte. Bara flygningar på låg höjd över sökområdet är avlysta.

Fredrik: Finns det några observationer om UFO (Unidentified Floating Object) senaste veckan utanför dom inringade zoner?
Clas Svahn: Inte vad jag vet eller vad Försvaret har sagt.

Tobbe: Är inte detta lite som att rapportera om folk som sett UFO:s?
Clas Svahn: Själv ser jag stora likheter och när jag och mina kontakter inom Försvarsmakten har jämfört hur svenska ubåtsundersökningar går till med hur UFO-Sverige arbetar med att hitta förklaringar på föremål på himlen så kunde vi konstatera att vi har väldigt mycket gemensamt.

Carl: Från att med behagliga 1 knop bedrivit en form av cruising i området norr om Gotska Sandön till strax utanför sökområdet i Nynäshamn, har man åter satt kurs mot Kronstadt, RU, med 11,5 knop, varifrån man kom för en vecka sedan! Lasten är väl ombord! Hoppas inte med svenska regeringen som lastare, vore landsförräderi!
Clas Svahn: NS ”Concord” är på väg mot Primorsk med en fart på 11 knop just nu. Om den har lastat måste detta ha skett till havs, fartyget har aldrig varit i land sedan det började snurra runt utanför Sverige.

Lars T Boman: Inte en enda journalist ställde frågan om man har fått andra indikationer än de fem (5) optiska? Har man registerat, ljud, rörelse av järnföremål vid magnetslinga, ..?
Clas Svahn: DN ställde den frågan. Svaret var nej. http://www.dn.se/nyheter/sverige/forsvaret-litar-pa-observationer-fran-allmanheten/

Mikael: Ni hade en artikel om företaget Upplevelsepresent som är ute o kör med sina miniubåtar i området, har deras närvaro rapporterats måntro, ingen annan tidning verkar ha den storyn?
Clas Svahn: Den ubåten säger sig försvaret ha haft koll på.

Eric: Jag tycker det är högst uppseendeväckande att de efter presskonferensen nu säger att Försvarsmakten inte har gjort några egna upptäckter som är i närheten av de 5 tips som allmänheten lämnat in de senaste 5 dagarna. Det betyder ju att all spaning som gjorts senaste 5 dagarna av FM har varit resultatlös! Och Grenstad säger ju också att FRA inte har några upptäckter att komma med. Hur ser ni på detta?
Clas Svahn: Det är uppgifter som knappast stärker teorin att det finns en ubåt i området.

Stefan: Om man tittar på detta helt frankt. Finns det någon som helst konkret indikation annan än det suddiga foto som en privatperson lämnat in för några dagar sen?
Clas Svahn: Enligt Försvarsmakten finns det ytterligare fyra indikationer som de kallar för ”mycket trovärdiga”. Men at vara trovärdig är ju en sak, vad man har sett är ju en helt annan. Även trovärdiga människor kan ju se fel eller misstolka saker.

Holt: Hur många öar ska genomsökas efter ev. spetsnatz ?
Clas Svahn: Hur många öar som försvaret har personal på vill man inte säga.

Fisk: Om det nu hade blivit krig mellan Ryssland och sverige, vad är det då Ryssland vill åt? Störta våran politik, åt våra naturtillgångar, utplåna folket? Vilka spekulationer är mest troliga egentligen?
Clas Svahn: Ryssland har inget att vinna på att starta ett krig mot Sverige. När kalla kriget var som kallast diskuterades att Sverige var en transportsträcka mot Norge och Atlanten. Under min tid i det militära (som värnpliktig) ritades stora röda pilar över Sverige (främst Norrland) där Lede fi (Stormakt Röd) tänktes ta sig fram. Att Sverige som nation skulle vara av intresse tror jag inte.

Martin: Vad konkret skulle en ubåt göra i området? Vilken info vill den komma åt?
Clas Svahn: Det är nog årets tremiljonerkronorsfråga. Möjligen träna inför ett skarpt läge. Möjligen placera ut apparater som kan användas för att leda in ubåtar i ett sådant läge.

Markus: Vad är en sonar?
Clas Svahn: En sonar är ett instrument som skickar ut och sedan registrerar de ljudvågor som kommer tillbaka för att upptäcka saker i vatten eller för att kartlägga en botten. En sonar ser fiskar och ubåtar och annat som rör sig i vattnet.

Janne: En tia på att projekt Nammajaure kommer ge större resultat än denna omfattande operation!
Clas Svahn: Jag hoppas att du får rätt!

Clas Svahn: Vi gör nu en paus i liverapporteringen från dagens ubåtsjakt i skärgården. För en stund sedan höll Försvarsmakten en presskonferens där man berättade om den femte dagens sökande efter föremål i Stockholms skärgård. Där berättades att två nya observationer inkommit från allmänheten, men att Försvaret inte har några egna bra observationer. Här kan du läsa en sammanfattande text. http://www.dn.se/nyheter/sverige/forsvaret-litar-pa-observationer-fran-allmanheten/

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.