Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

DN-reportrar på listan som miljömäktigaste

Dagens Nyheters journalister Karin Bojs och Maciej Zaremba är utsedda av tidningen Miljöaktuellt som en av Sveriges miljömäktigaste personer.

För femte året i rad listar Miljöaktuellt personer med makt att påverka miljön. Det är politiker, opinionsbildare, chefer, forskare som har granskats utifrån sin makt, sitt engagemang, sin trovärdighet - och den miljönytta de har åstadkommit.

Karin Bojs, DN:s vetenskapsredaktör, finns på plats 25, och har därmed klivit upp rejält från förra årets placering.

Vilken betydelse har utnämningen?

– Det är väldigt roligt och hedrande för både DN och mig personligen. Det visar att den kompetenta juryn bakom listan betraktar DN:s vetenskapsjournalistik som trovärdig och kvalificerad. De förstår att jag når ut och uppmärksammas av väldigt många människor i Sverige.

Du har gått från plats 52 förra året till 25 i år. Vad ligger bakom det?

– Inget annat än långvarigt och tålmodigt journalistiskt arbete, tror jag. Jag har legat på listan i flera år och avancerar hela tiden uppåt. I år var det ett ovanligt stort hopp uppåt i listan. Det är viktigt för mig att utgångspunkten för mitt arbete alltid är de vetenskapliga resultaten i de främsta vetenskapliga tidskrifterna. Jag låter mig aldrig styras av lobbyister, varken från miljöorganisationerna eller industrin eller några andra aktörer.

Hur kommer du att utnyttja din miljömakt för resten av 2013?

– Mycket makt innebär också stort ansvar. Jag vill fortsätta att ge DN:s läsare den bästa, mest trovärdiga och mest uppdaterade vetenskapsrapporteringen, inte minst vad gäller forskning som handlar om olika miljöfrågor.

Vad kan den som vill bli miljösmart i sin vardag förändra?

– Några gamla välkända tips är att köra mindre bil och äta mindre kött. Det är bra för hälsan också. Och att flyga mindre och se till att ens hus, om man äger ett sådant, är väl isolerat och energieffektivt. Inte onödig belysning och absolut inte direktverkande el som uppvärmning.

På 100-listan återfinns även DN:s reporter Maciej Zaremba som utsågs till Årets miljöjournalist 2012 för sin artikelserie Skogen vi ärvde. Han har placering 91.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.