Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

DN-skrapan släcks på lördag - för klimatets skull

Foto: Foto: Marcio José Sanchez, Stuart Ramson, Muhamme Muheisen, Claudio Bresciani, Andreas Solaro
Akropolis, Eiffeltornet och Empire State Building gör det. Likaså Globen, Ullevi och Visby ringmur. Nu sällar sig DN-skrapan till den långa lista av välkända landmärken som släcker ned under den globala klimataktionen Earth Hour på lördag.

Under tiden 20.30–21.30 på lördag ska ljusskylten, fasadbelysningen och entrén på DN-skrapan på Kungsholmen i Stockholm släckas ned. Därmed hörsammar Dagens Nyheter uppmaningen från bland andra FN-chefen Ban Ki-moon om att ta del i Världsnaturfondens, WWF:s, globala manifestation Earth Hour.

– Med det här vill vi visa att miljön är en hjärtefråga för oss. Vår viktigaste uppgift är förstås att bevaka och rapportera, men om en sådan här insats kan hjälpa till att sätta fokus på klimatfrågan så är vi nöjda, säger DN:s marknads- och informationschef Annika Wink.

Hittills har 2.400 städer, 7.800 skolor, 5.500 organisationer och 18.800 företag i 83 länder anslutit sig till WWF:s appell: Att använda ljusknappen för att visa att man står bakom kraven på kraftfulla åtgärder mot den globala uppvärmningen.

– Gensvaret har varit över förväntan. I Sverige hade vi som mål att få med 25 kommuner och 50 företag på aktionen. Nu har redan 118 kommuner och 738 företag anslutit sig. Det är en bra indikation på den oro och det engagemang som finns, säger WWF:s klimatkommunikatör Barbara Evaeus.

I Sverige går det fortfarande att anmäla sig till aktionen på www.wwf.se. Världsnaturfondens mål är att över en miljard människor jorden över ska använda ljusknappen och ta del i manifestationen.

Tidszon för tidszon ska lamporna släckas ned mellan halv nio och halv tio på kvällen – med början på Nya Zeeland och med avslutning i Alaska. Evenemanget kommer att kunna följas via satellit och beskådas på www.earthhour.org.

Byggnader som släcks på lördag

Stockholm: DN-skrapan, Centralstationen, Dramaten, Folksamskrapan, Globen, Ikea Kungens kurva, KF-huset, Operan, LO-borgen, Stadsbiblioteket, Storkyrkan, Stockholms slott, Skansen, Drottningholms slott, Ulriksdals slott, Stomatolskylten vid Slussen, Tuloskylten vid S:t Eriksbron.

Göteborg: Scandinavium, Ullevi, Götaplatsen, Universeum.

Malmö: Turning torso.

Uppsala: Domkyrkan.

Visby: Ringmuren.

 

Köpenhamn: Tivoli.

London: London Eye.

Paris: Eiffeltornet.

Granada: Alhambra.

Rom: Colosseum.

Vatikanen: Peterskyrkan.

Aten: Akropolis i Aten.

New York: Empire State Building.

Chicago: Sears Tower.

San Francisco: Golden Gate-bron.

Las Vegas: The Strip (spelstadens ljussprakande huvudgata).

Rio de Janeiro: Jesusstatyn.

Kuala Lumpur: KL Tower.

Taipei: Taipei 101.

Sydney: Operahuset.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.