Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

DN/Ipsos: 4 av 10 känner sig tryggare än mediernas bild

Foto: Pontus Lundahl/TT

Svenskarna är djupt splittrade i synen på brottsligheten och medierapporteringen om den. Fyra av tio anser att Sverige egentligen är tryggare än vad som framkommer i medierna, visar en DN/Ipsos-mätning. Bland Sverigedemokraternas väljare dominerar däremot uppfattningen att medierna förskönar bilden.

En rad dödsskjutningar i landets storstäder har väckt bestörtning på senare tid. Samtidigt pågår en intensiv debatt om polisens oförmåga att bekämpa kriminaliteten. Det har lett till att frågor om lag och ordning har fått högre prioritet på väljarnas politiska agenda, visade en mätning från DN/Ipsos nyligen.

Läs mer: Den otrygga fjärdedelen gör sin röst hörd mer än de övriga

Samtidigt har det länge funnits kritiker som menar att medierna inte ger en korrekt bild av brottsligheten. Framför allt hävdar man att bilden av invandringen förskönas och att medierna mörkar dess betydelse för brottsutvecklingen. Ett antal nya mediesajter har lanserats, som Avpixlat och Fria Tider, med syftet att lyfta fram kriminalitet där personer med invandrarbakgrund är inblandade.

DN/Ipsos kan nu visa att den större delen av svenskarna tvärtom tycker att medierna skildrar samhället i alltför mörka färger. Ungefär fyra av tio anser att Sverige i själva verket är ett tryggare land än vad som framkommer (se grafik).

Mot dem står ungefär en fjärdedel av de svarande som menar att samhället är mer otryggt än vad mediebilden speglar. Ytterligare en fjärdedel uppfattar mediernas rapportering som mer eller mindre rättvisande.

– Resultaten illustrerar hur polariserande frågan om trygghet och mediers rapportering om brottslighet har blivit. Olika grupper får alltmer sina egna verklighetsbilder, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

I undersökningen syns ett tydligt mönster. Uppfattningar om trygghet och medierapportering varierar med politiska sympatier. SD-väljare är den enda kategorin där den helt dominerande uppfattningen (71 procent) är att samhället är mer otryggt än vad medierna skildrar. På motsatt sätt dominerar uppfattningen att Sverige egentligen är tryggare bland dem som sympatiserar med Centern, Liberalerna, Miljöpartiet eller Vänsterpartiet (se grafik).

Är man kraftigt negativ till invandring tenderar man också att ha en misstro mot de stora nationella medierna. 

Mönstret känns igen från de stora mätningar som görs av SOM-institutet där medievetaren Jonas Ohlsson är undersökningsledare.

– Är man kraftigt negativ till invandring tenderar man också att ha en misstro mot de stora nationella medierna. Man tycker inte att de ger en rättvisande bild av situationen och det gäller inte minst brottsligheten som många väljer att koppla samman med migration och bristande integration, säger han.

Bakom polariseringen ser Jonas Ohlsson förändringar i medielandskapet och nya vanor när det gäller nyhetskonsumtion. Internet och sociala medier har ritat om spelplanen.

Läs mer: Karin Eriksson: Hopplöst läge för de breda partierna

– I dag har du mycket lättare att hitta till medier som stöder dina egna åsikter. Vi vet att räckvidden för de traditionella nyhetsmedierna minskar och vi har en ökad uppdelning av nyhetskonsumtionen utifrån socioekonomiska faktorer som utbildningsnivå, inkomst, politiskt intresse och om man bor i storstad eller på landet. Nyhetskonsumtionen skiktas på ett sätt som vi inte har sett tidigare i Sverige. Där går vi åt det amerikanska hållet, säger Jonas Ohlsson.

David Ahlin menar att det är sådana förändringar som ligger bakom resultaten från DN/Ipsos undersökning.

– För några decennier sedan tittade alla på samma nyhetsprogram på tv, det var ett samlande torg. Så ser det inte ut nu. Alla svenskar, och särskilt de yngre, tar till sig nyheter via sociala medier, i synnerhet Facebook där algoritmen fungerar så att det man gillar och klickar på, det får man se mer av. Vi alla avskärmas mer och mer i våra åsiktsbubblor där invanda uppfattningar bekräftas, säger David Ahlin.

Uppfattningen om mediernas rapportering hänger också samman med hur man upplever sin egen trygghet, visar DN/Ipsos undersökning.

Bland dem som anser att mediernas bild är alltför ljus är det fler (34 procent) som känner sig ganska eller mycket otrygga i sitt bostadsområde under kvällstid. Bland dem som tycker att mediernas rapportering är överdrivet mörk är det endast 9 procent som känner sig otrygga.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.