Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

DN/Ipsos: 7 av 10 har påverkats av Metoo-uppropen

Metoo-uppropen har haft stort genomslag i samhället. 7 av 10 svenskar uppger att de har pratat om sexuella trakasserier med vänner eller familj de senaste veckorna, visar en DN/Ipsos undersökning.

Tiotusentals kvinnor i alla åldrar och från så gott som alla branscher och sociala skikt i Sverige har de senaste veckorna vittnat om hur de har utsatts för sexuella övergrepp och trakasserier i olika Metoo-upprop. 

Nu har opionionsinstitutet Ipsos och DN genomfört en undersökning för att se hur #metoo har påverkat svenskarna. Enkäten är genomförd mellan 6-14 december och total 1 011 personer har deltagit i åldrarna 18 till 75 år som har fått svara på om vittnesmålen har fått dem att förändra sitt beteende. 

7 av 10 uppger att de har ”pratat om ämnet sexuella trakasserier med vänner eller familj” under de senaste veckorna. I åldrarna 30-60 år svarar fler än varannan att de har pratat om #metoo på arbetsplatsen. 

– Sifrorna visar att vittnesmålen om sexuella trakasserier har haft ett enormt genomslag och män har pratat om det i lika hög grad som kvinnor. Det är den allra vikitgaste slutsaten man kan dra, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, och fortsätter: 

– Men den siffra som berör mig mest är att 3 av 10 kvinnor säger att de själva har berättat om egna erfarenheter av att ha blivit utsatt för sexuella trakasserier. Det är en väldigt hög andel och säger en hel del om omfattningen av problemet i samhället, säger David Ahlin. 

I DN/Ipsos enkätundersökning framgår dessutom att 6 procent män vittnat om egna erfarenheter av sexuella övergrepp. En grupp som inte har synts i medias rapportering om #metoo. Enligt David Ahlin kan männen i stället ha sagt det hemma, på jobbet eller till sina vänner.

– Vi har inte frågat om man har talat ut i media om övergreppen, säger han.

En majoritet svarar att #metoo ger en ganska rättvisande bild, Samtidigt svarar drygt 1 av 3, 35 procent, att problemen med sexuella trakasserier är ännu större än vad som kommit fram i de senaste veckornas upprop och larm. 

Här finns även en könsskillnad. Fler kvinnor tycker att problemet är ännu större än vad som framkommer av vittnesmålen, medan fler män tycker att bilden är överdriven. 

Samtidigt tycker David Ahlin att skillnaden inte bör överdrivas. Det råder en ganska stor samsyn mellan könen i uppfattningen: 62 procent män tycker det är rättvis bild eller större och bland kvinnor är siffran 72 procent. När det gäller ålder anser fler äldre 60-75år (25 procent) än yngre 18-29 år (15 procent) att #metoo överdriver problemet.  

– Det kan bero på att det för många äldre är mer tabu att tala om sådana här frågor medan det bland yngre finns en större öppenhet.  

Deltagarna i Ipsos/DN undersökningen har också fått svara på om Metoo-rörelsen har gjort något särskilt intryck på dem. 

– Det är ganska fylliga kommentarer och många skriver mycket och engagerat vilket förstärker bilden av att #metoo har haft ett stort genomslag och visar att man har brytt sig, säger David Ahlin.

Ganska många har tankar och åsikter om hur media har hanterat namnpubliceringen av de utpekade männen. ”Medias ansvar när det gäller dessa frågor är stort”, anser en svarande.

En del uttrycker förvåning över att fenomenet är så utbrett i samhället men tycker det är bra att det äntligen uppmärksammas. Andra anser att det blir oseriöst när ”en klapp på rumpan och plumpa skämt” jämställs med rena övergrepp.

Många är även kritiska till att utpekade män hängs ut utan konkreta bevis. ”Rättssäkerheten i samhället åsidosätts. Häxjakter och rykten oavsett hur välgrundade mynnar ut i påföljder utan grund.”, skriver någon. 

För att se om Metoo-rörelsen får någon långsiktigt effekt på människors beteenden krävs nya mätningar framöver. 

– Med tanke på vilket genomslag frågan uppenbarligen har haft är det oväntat om det inte visar sig ha skett konkreta förändringar på arbetsplatser och i samhället, säger David Ahlin. 

Vad från #metoo har gjort intryck på dig?

Kommentarer:

”Det faktum att detta sker i så hög grad och precis överallt i samhället blottar den oerhörda makt män har över kvinnor. Det har givit mig insikter utöver de jag redan hade.”

”Jag hoppas att alla dessa vittnesmål om trakasserierna inte bara är en "tillfällig grej" som klingar utav och inte ger någon förbättring i samhället.”

”Tycker att männen blir" hängda" utan en sportslig chans,man kan inte bara lyssna på en part, sexuella trakasserier är inte ok men båda ska ha rätt komma till tals.”

”Jag tycker det är bra att ämnet tas upp men samtidigt är det skrämmande när det helt plötsligt är folket som dömer utan rättegångar. Sen är jag rädd för att många utnyttjar upproret för att få uppmärksamhet.”

”Jag är imponerad av alla som vågar berätta vad de blivit utsatta för, och att det borde få en ännu större plats.”

”Man är inte speciellt förvånad över omfattning av kvinnornas berättelser, däremot har jag personligen känt mig nästan utanför då jag själv inte har blivit utsatt för något i närheten av de berättelser jag läst.”

”Medias ansvar när det gäller dessa frågor är stort. Otroligt viktigt att denna fråga aktualiseras men också viktigt att inte döma några på förhand.”

”Alla jag pratat med tycker det är överdrivet, är allt sexuella trakasserier så är det ju klart att alla är drabbade. dessutom är jag trött på det ämnet.”

”Att ALLA vita medelålders män ALLTID skyller på någon annan.”

”Att DE som säkert råkat ut för nåt riktigt illa sexuellt blir förminskade av alla de som skall klaga över att ha fått en klapp på rumpan!”

”Att det finns så många män som saknar självinsikt, som aldrig någonsin reflekterat över sitt beteende.”

”Att det fortfarande trots allt som kommit upp finns de som förnekar detta tycker jag är väldigt märkligt. Dessutom är jag förvånad över att det är så pass utbrett i alla branscher och stolt över att kvinnor från alla olika håll vågat stå upp och prata om detta.”

”Reaktionen har gått överstyr och i media framställs det närmast att alla män har ett kollektivt ansvar för vad som har hänt, vilket jag anser vara fel! Jag bedömer att extrema feministiska och manshatande organisationer tar tillfället i akt och eldar på brasan ännu mer.”

”Att det finns  så många drabbade, och i alla branscher. Det är förjävligt.”

”Att beslutsfattare förmodligen känt till problemen men först nu i ljuset av metod börjar agera.”

”Tycker män också ska berätta om sina upplevelser och att dom också måste få berätta om dom blivit utsatta för sexuella trakasserier. Det är viktigt för jämställdheten att alla känner att dom får dela med sig.”

”Man får inte glömma bort att kvinnor ibland tagit sängvägen för att nå sina mål. Det är bra att det diskuteras och kommer upp till ytan.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.